Urinvejenes Fysiologi Flashcards

1
Q

Hvordan foregår transport af urinen under normale forhold?

A

Nyrebækken har lavt tryk og beskeden reservoirfunktion. Ureter varetager den aktive transport vha. Peristaltiske bevægelser og blæren er det egentlige opbevaringssted. Blæren har en tømmefunktionen hvor urinen uddrives i forbindelse med trykstigning i blæren
- som ikke må forplante sig bagud til ureter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvilke to mekanismer sørger for at trykket ikke forplanter sig til nyrebækkenet?

A

1) lavtrykssystem. Hvor trykket i Nyrebækken er lavt
2) overgang mellem ureter og vesica urinaria. Under tømning af blæren stiger trykket i denne - her vil muskulatur i trigonum udsende slynger som griber fat i den nederste del af urinlederne. Ved sammentrækning af blæremuskulaturen ved vandladning vil disse slynger trække sig sammen og medføre aflukning af den sidste del af urinlederne. Herved indgåes at de øvre urinveje fyldes i forbindelse med trykstigning i blæren under vandladning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvor skal trykket holdes lavt i urinvejene og hvorfor?

A

I nyrebækkenet for at urinen kan forlade nyrerne. Hvis der sker en tilstopning af ureter (fx i forbindelse med nyresten) vil trykket stige i nyrebækkenet og så kan urinen ikke forlade nyerne og det høje tryk vil forplante sig til nyrerne. Hermed vil ultrafiltrationen stoppe og dermed urindannelsen > nyrevævet ødelægges > tubuluscellerne går til grunde og der dannes bindevæv > til sidst vil glomeruli gå til grunde.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly