Κεφάλαιο 4 Flashcards
Τι είναι επιδημία;
Επιδημία είναι η αυξημένη συχνότητα μιας νόσου (λοιμώδους κατά κανόνα) σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα σ’ένα συγκεκριμένο πληθυσμό, που ξεκινώντας από μια κοινότητα ή πόλη μπορεί να επεκταθεί σ’ ολόκληρη τη χώρα.
Τι είναι επιδημική έκρηξη;
Επιδημική έκρηξη είναι η ξαφνική εμφάνιση επιδημίας σε μικρό χρονικό διάστημα (π.χ. τροφική δηλητηρίαση).
Σε τι διαφέρει η πανδημία από την επιδημία;
Πανδημία είναι η εξάπλωση μιας επιδημίας σ’ άλλες χώρες και πολλές φορές καταλαμβάνει και ολόκληρες Ηπείρους. Τέτοια μορφή είχε λάβει η Ασιατική γρίπη το 1972-1973.
Τι λέγεται επίπτωση μιας νόσου σε ένα πληθυσμό;
Επίπτωση είναι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της νόσου που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.
Τι λέγεται επιπολασμός μια νόσου σε ένα πληθυσμό;
Επιπολασμός είναι το σύνολο των κρουσμάτων σε μία δεδομένη χρονική στιγμή. Είναι σαν να φωτογραφίζουμε τον πληθυσμό και βλέπουμε ποιο είναι το σύνολο των κρουσμάτων, παλαιών και νέων.
Πότε λέμε ότι έχουμε ενδημία μιας νόσου;
Ενδημία είναι, όταν η λοίμωξη παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα σ’ έναν πληθυσμό με σταθερή επίπτωση και επιπολασμό.
Τι είναι η πληθυσμιακή ανοσία;
Πληθυσμιακή ανοσία είναι το ποσοστό των ατόμων στον πληθυσμό που έχουν ανοσία. Παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση μιας επιδημίας. Για να υπάρξει επιδημία ενός νοσήματος, η εξάπλωσή του εξαρτάται από τον αριθμό των ατόμων που δεν έχουν ανοσία στο συγκεκριμένο νόσημα. Άρα η αύξηση της πληθυσμιακής ανοσίας δρα προστατευτικά στα άτομα που δεν έχουν ανοσία.
Από τι εξαρτάται η εμφάνιση μιας επιδημίας;
Aπό τον αριθμό των ατόμων που δεν έχουν ανοσία στο συγκεκριμένο νόσημα της επιδημίας.
Μια τροφική δηλητηρίαση πώς χαρακτηρίζεται ; επιδημία, ενδημία, πανδημία ή επιδημική έκρηξη;
Επιδημική έκρηξη
Τι είναι τα λοιμώδη νοσήματα;
Λοιμώδη ή μεταδοτικά νοσήματα είναι τα νοσήματα εκείνα, που οφείλονται σε ζωντανούς λοιμογόνους παράγοντες ή στα τοξικά τους προϊόντα.
Ποιοι παράγοντες χαρακτηρίζονται ως λοιμογόνοι;
Λοιμογόνοι παράγοντες είναι οι ιοί, βακτήρια, χλαμύδια παράσιτα κ.ά.
Πως μεταδίδονται οι λοιμογόνοι παράγοντες;
Οι λοιμογόνοι παράγοντες μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο είτε άμεσα από μολυσμένο άνθρωπο ή ζώο, είτε έμμεσα, όταν παρεμβάλλεται κάποιος διαβιβαστής (έντομο) ή μέσω μολυσμένων αντικειμένων.
Υπό ποιες προυποθέσεις εμφανίζεται ένα λοιμώδες νόσημα;
α) να υπάρχει πηγή μόλυνσης,
β) να υπάρχει μέσον, οδός μεταφοράς του λοιμογόνου παράγοντα,
γ) να υπάρχει ευπαθής πληθυσμός.
Πως επιτυγχάνεται η καταπολέμηση των λοιμωδών νοσημάτων;
α) την εξουδετέρωση ή μείωση της πηγής μόλυνσης,
β) τον έλεγχο των μέσων μεταφοράς των λοιμογόνων παραγόντων,
γ) την ανοσοποίηση του πληθυσμού.
Τι περιλαμβάνει η επιδημιολογική μελέτη ενός λοιμώδους νοσήματος;
Καταγράφεται η ημερομηνία εμφάνισης της νόσου, ο τόπος, η ηλικία και το φύλο των ασθενών. Κατόπιν γίνεται η μελέτη του χρόνου επώασης και του τρόπου μετάδοσης, με σκοπό την εύρεση του αίτιου και της πηγής μόλυνσης.
Τι ρόλο παίζει η ανοσοποίηση του πληθυσμού στην εξαφάνιση των λοιμωδών νοσημάτων;
Η ανοσοποίηση του πληθυσμού είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος εξαφάνισης των λοιμωδών νοσημάτων. Όταν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί (είναι δηλαδή άνοσο), ο λοιμογόνος παράγοντας δε βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί και εξαφανίζεται.
Σε ποιες περιπτώσεις παίρνονται προστατευτικές προφυλάξεις ;
Προστατευτικές είναι οι προφυλάξεις, οι οποίες λαμβάνονται σε ορισμένους ασθενείς για την προφύλαξή τους, λόγω της μεγάλης ευαισθησίας που εμφανίζουν στις λοιμώξεις, όπως π.χ. μετά από μεταμόσχευση μυελού των οστών ή όταν βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή από χημειοθεραπεία.
Τι είναι η απομόνωση και πότε επιβάλλεται; Πως εφαρμόζεται;
Η απομόνωση είναι ο περιορισμός της επαφής του ασθενή με το περιβάλλον και επιβάλλεται όταν η μολυσματικότητα της νόσου είναι μεγάλη. Εφαρμόζεται στα νοσοκομεία και στο σπίτι. Η απομόνωση στα περισσότερα νοσήματα γίνεται για την πρόληψη της διασποράς της νόσου, αλλά και για την προστασία των ίδιων των ασθενών από μικρόβια, που μπορεί να φέρει το προσωπικό και οι επισκέπτες, π.χ. AIDS σε προχωρημένο στάδιο.
Για ποια νοσήματα είναι υποχρεωτική η διεθνής δήλωση τους;
χολέρα, πανώλη, ευλογιά, κίτρινος πυρετός.
Τι είναι η απολύμανση και γιατί γίνεται;
Απολύμανση είναι η μείωση των παθογόνων μικροβίων από το σώμα και το χώρο, όπως επιφάνειες, αντικείμενα, έπιπλα, δάπεδα, τοίχοι, εργαλεία κ.λπ., για να μην προκαλέσουν λοίμωξη
Ποιο είναι το κύριο χαρακτηριστικό στα λοιμώδη νοσήματα;
Κύριο χαρακτηριστικό των λοιμωδών νοσημάτων είναι η μετάδοση του μικροοργανισμού με αποτέλεσμα να αρρωστήσουν σε μικρό χρονικό διάστημα πολλοί άνθρωποι και να υπάρξει μικρή ή μεγάλη επιδημία.
Ποια διαδικασία ακολουθεί ένα λοιμώδες νόσημα όταν προσβάλλει ένα άτομο;
Όλα τα λοιμώδη νοσήματα ακολουθούν την εξής διαδικασία: πρώτα οι μικροοργανισμοί εισέρχονται στον οργανισμό ενός υγιούς ανθρώπου και αυτό καλείται μόλυνση. Ακολουθεί μια περίοδος, που μπορεί να είναι λίγες ημέρες ή και μήνες, κατά την οποία, ενώ ο μικροοργανισμός υπάρχει μέσα στον οργανισμό του ανθρώπου, δεν υπάρχουν συμπτώματα. Αυτή η περίοδος, δηλαδή από την είσοδο του μικροοργανισμού μέχρι και την εμφάνιση των συμπτωμάτων, καλείται χρόνος επώασης.
Όταν οι μικροοργανισμοί αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται μέσα στον οργανισμό του ανθρώπου, εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας (πυρετός, εξάνθημα, αδιαθεσία κ.λπ.) και η κατάσταση αυτή καλείται λοίμωξη. Η λοίμωξη διαρκεί λίγες ημέρες, μήνες ή και χρόνια και οδηγείται στη θεραπεία ή στον θάνατο του ασθενή.
Τι είναι η μόλυνση ενός υγιούς ανθρώπου;
Η είσοδος μικροοργανισμών στον οργανισμό ενός υγιούς ανθρώπου.
Τι είναι ο χρόνος επώασης μιας ασθένειας;
Η περίοδος από την είσοδο του μικροοργανισμού μέχρι και την εμφάνιση των συμπτωμάτων, καλείται χρόνος επώασης.
Πόσο διαρκεί ο χρόνος επώασης;
Μπορεί να είναι λίγες ημέρες ή και μήνες
Στο χρόνο επώασης υπάρχουν συμπτώματα της αρρώστειας στον άνθρωπο;
Όχι.