3. Solu on elämän perusyksikkö Flashcards
Yksisoluinen
Eliö, joka koostuu vain yhdestä solusta.
Monisoluinen
Eliö, joka koostuu useammasta kuin yhdestä solusta.
Tumallinen
Eliö, jonka solussa on tuma. Esimerkiksi kasvit, sienet ja eläimet ovat tumallisia.
Tumaton
Eliö, jonka solusta puuttuu tuma. Bakteerit ja arkeonit ovat tumattomia.
Soluelin
Solun osa, joka on erikoistunut tiettyyn tehtävään. Esimerkiksi tuma, viherhiukkanen ja mitokondrio.
Solukko
Kasveilla olevia keskenään samanlaisten, erilaistuneiden solujen muodostamia rakenteita.
Kudos
Kokonaisuus, joka muodostuu eläimen samaan tehtävään erikoistuneista soluista.
Adenosiinitrifosfaatti, ADP
Energia-aineenvaihdunnan molekyyli. Se muodostuu yleensä, kun adenosiinitrifosfaatista eli ATP:stä irtoaa yksi fosfaattiosa.
Viherhiukkanen
Soluelin, jossa fotosynteesi tapahtuu kasveilla ja levillä. Kasveilla viherhiukkasia on niiden vihreissä osissa. Levät ja kasvit ovat saanneet viherhiukkaset endosymbioosin seurauksena.
Fotosynteesi
Valon avulla yhteyttäminen. Vedestä ja hiilidioksidista muodostetaan glukoosia, jonka kemiallisiin sidoksiin sidotaan auringonsäteilystä peräisin olevaa energiaa. Fotosynteesiä tapahtuu kasveissa, levissä ja syanobakteereissa.
Kemosynteesi
Yhteyttämistä ilman auringon valoa. Kemiallinen reaktio, jossa solu tuottaa itselleen epäorgaanisia yhdisteitä.
Glykolyysi
Glukoosin hajoamisreaktio, jossa vapautuu solun käyttöön vähän energiaa (2 ATP-molekyyliä). Reaktio ei vaadi happea. Jos solussa on happea, glukoosin jälkeen tapahtuu soluhengitys. Jos happea ei ole, osassa soluista voivat tapahtua käymisreaktiot.
Mitokondrio
Energia-aineenvaihduntaan liittyvä soluelin, joka on tumallisissa soluissa. Mitokondrioissa tapahtuu happea vaativa soluhengitys, jonka avulla solu muodostaa tehokkaasti adenosiinitrifosfaattia eli ATP:tä. ATP:n lisäksi soluhengityksen monimutkaisissa reaktioissa vapautuu hukkalämpöä. Reaktioiden lopputuotteet ovat hiilidioksidi ja vesi.
Soluhengitys
Hapellisissa oloissa tapahtuva monimutkainen reaktiosarja, jonka avulla solu saa tehokkaasti energiaa käyttöönsä. Tapahtuu tumallisissa soluissa mitokondrioissa, tumattomilla soluliman soluhengityskalvostossa.
Käymisreaktio (käyminen)
Hapettomissa oloissa tapahtuva reaktio, jolla poistetaan glykolyysissa muodostunut vety solusta. Mahdollistaa glykolyysin jakautumisen ja siten energian vapautumisen solussa hapettomissa oloissa.