3. Körning Del 2 Flashcards
När det förbjudet att köra om?
När du blir omkörd, det vill säga bakomvarande fordon har påbörjat en omkörning. • Strax innan eller på obevakade övergångsställen, obevakade cykelpassager eller cykelöverfarter. När sikten är skymd vid backkrön eller kurvor. Undantag: Det är tillåtet om det finns flera körfält i varje färdriktning eller om du inte behöver överskrida mittlinjen. • När det kommer mötande trafik. Undantag: Det är tillåtet om du inte behöver överskrida mittlinjen och hamna i mötande trafiks körfält. • När fordonet framför dig ska svänga vänster får du inte köra om på vänster sida. • När det är dålig sikt på grund av väderförhållande som vid kraftigt regn, kraftigt snöfall eller dimma. • I samband med korsningar där högerregeln gäller. Undantag: Du får köra om tvåhjuliga fordon eller köra om på höger sida om föraren framför dig tydligt visar att hen ska svänga vänster. • Strax innan och i järnvägskorsningar utan bommar eller signaler. Undantag: Du får köra om tvåhjuliga fordon i denna situation. • Där vägmärket Omkörning förbjuden är uppsatt.
När får du i en bil köra om på höger sida (ej vägarbeten)?
Har körbanan minst två körfält i samma färdriktning och hastighetsbegränsningen är 70 km/h eller lägre är det tillåtet att köra om på höger sida. Om fordonet framför dig svänger till vänster måste du köra om på höger sida.
Hur långt ifrån ser du en person med halvljuset på?
Mörkklädd: 20 – 30 meter
Ljusa kläder: 60 meter
Med reflex: 125 meter
Hur långt ser du en person när du har helljus?
Mörkklädd: 150 meter
Ljusa kläder: 300 meter
Med reflex: 400 - 450 meter
Vad gäller vid möte i mörker på rak väg?
- Kör med helljus så länge som möjligt
- Sänk hastigheten (ser inte så långt med halvljus)
- Håll blicken långt fram till höger.
- Slå om till helljus i mötesögonblicket.
Vad gäller vid möte i kurva eller backkrön i mörker?
När du närmar dig en kurva eller backkrön bör du växla om till halvljus ett kort ögonblick.
När du får möte i en vänsterkurva kan du behålla helljuset längre.
Hur kör du om i mörker?
Obs! Svårt att bedöma hastigheten i mörker.
- Använd halvljus när du ligger bakom ett fordon och planerar omkörningen, detta för att inte blända framförvarande fordon genom backspegeln. 2. När du påbörjar omkörningen och ljuset lyser vid sidan om fordonet kan du växla om till helljus.
- Under omkörningen ska helljuset vara på, så länge du inte bländar mötande fordon.
Hur stor av andelen olyckor sker i mörker och hur mycket ökar olycksrisken?
1/3 och 2-3 ggr
Vad är fläckvis halka?
Soliga och torra partier, skuggiga isiga (ofta). Inte heltäckande istäcke.
Start på halt väglag
När du startar på halt väglag börjar hjulen lätt slira. Lyckas du inte starta på 1:ans växel, försök att starta på 2:ans växel. Hjulen slirar lättare på låg växel. Lyckas du fortfarande inte köra igång, backa lite innan du försöker igen eftersom däcken då ofta får bättre fäste.
Vad gör ABS?
Det går att bromsa och styra samtidigt.
När finns det ökad risk för vattenplaning?
Hög hastighet
Breda däck
Dåligt mönsterdjup
Mycket vatten
Vid olycka, vad gäller då?
Stanna kvar
Lämna uppgifter
Flytta fordon
Kontakta polisen vid allvarligt skadad person
Vid skadad egendom -kontakta ägaren och om det inte går, polisen.
Skada på trafikanordning- försök att återställa och går inte det, ring polisen.
Hur hjälper du till vid en olycka?
Överblicka
. Vid risk för brand Slå av tändningen i inblandade fordon, flytta personer ur riskzonen och försök släcka branden med en brandsläckare, om det finns en sådan till hands.
Hjälp skadade och varna andra trafikanter
Larma
Vid akut behov av hjälp, vad gör du då?
Livsfarligt läge
Andning
Är personen medvetslös ska du börja med att öppna luftvägarna. Det gör du genom att försiktigt lägga en hand på personens panna, två fingrar under hakan och sedan luta huvudet bakåt. Kontrollera personens andning genom att lyssna efter andetag och se ifall bröstkorgen rör sig. Andas personen normalt ska du placera honom/henne i stabilt sidoläge. Om personen inte andas, eller har svag oregelbunden andning, ska du larma 112 och utföra hjärt- och lungräddning (HLR).
Blödning
Cirkulationssvikt/chock
Om den skadade förlorat mycket blod kan personen drabbas av cirkulationssvikt. Detta är ett livsfarligt tillstånd. Vanliga symptom: Personen är förvirrad, blek, kallsvettig, fryser och har snabb och svag puls. Det är också vanligt att personen känner sig törstig.
Åtgärder mot cirkulationssvikt: Lägg personen i stabilt sidoläge med huvudet lågt och benen högt. Håll personen varm, med hjälp av en filt eller liknande. Tala lugnande med personen. Stoppa eventuella blödningar. Ge inte personen något att äta eller dricka!
Hur används varningstriangeln?
Om du får ett nödstopp på ett ställe som är farligt ska du, för att varna andra trafikanter, sätta ut en varningstriangel om hastighetsgränsen är över 50 km/h. Den ska placeras så långt bakom fordonet att andra förare varnas i god tid, ca 50 – 100 meter bakom bilen.
När är risken för viltolyckor extra stor?
• I gryning och skymning. • I maj – juni. september – oktober. • Vid skogskanter. • Vid kalhyggen. • Där viltstängsel börjar och slutar.
Vad gäller vid kollision med djur?
Kolliderar du med ett djur ska du tända varningsblinkers och ställa ut varningstriangeln för att varna andra trafikanter. Om djuret skadats och försvinner från olyckplatsen ska du märka ut den exakta platsen där djuret försvann. Om djuret dött i kollisionen ska du flytta det från vägbanan. Vid kollision med större djur är du skyldig att anmäla olyckan till polisen. Djur som räknas som större: älg, rådjur, hjort, björn, varg, lo, järv, utter, mufflonfår, vildsvin och örn.
Vilken släpvagn får du välja?
Läs om bilens och släpvagnens begränsningar.
Med b-körkort får du köra lätt släpvagn dvs
Släpvagn vars totalvikt inte överstiger 750 kg. • Om släpvagnen är tyngre än 750 kg får släpvagnens och bilens sammanlagda totalvikt inte överstiga 3,500 kg.
Vilka ljus och reflexer ska finnas på släpvagnen?
Ljus och reflexer: Framtill ska släpvagnen ha två vita reflexer. Den ska dessutom ha vitt positionsljus om den är bredare än 160 cm. Baktill ska den ha röda triangelformade reflexer, bromsljus, bakljus, blinkers och skyltlykta. På sidorna ska den ha orange sidomarkeringsljus och reflexer.
Vad gäller för bromsar på släpvagnar?
Bromsar: • Alla bromsade släpvagnar måste vara utrustade med en katastrofbroms. Bromsen kopplas med en vajer, så kallad katastrofvajer, till bilen. Om släpvagnen lossnar sträcks vajern och släpvagnen bromsas. • Om släpvagnens totalvikt överstiger 750 kg måste den vara utrustad med färdbroms. En vanlig sådan är en så kallad påskjutsbroms. När bilen bromsar trycks släpvagnens dragstång mot dragkroken och släpvagnen bromsas automatiskt. • Är släpvagnens tjänstevikt över 400 kg så måste den även ha en parkeringsbroms.
Med jämna mellanrum bör du kontrollera att bromsarna fungerar. För att kontrollera färdbromsen kan du köra i låg fart och bromsa. För att kontrollera parkeringsbromsen drar du åt den, kör sakta framåt och kontrollera att hjulen är bromsade.
Vad måste du göra om ditt släp är bredare än bilen?
Om du kopplar på en släpvagn som är bredare än bilen, till exempel en husvagn, måste du montera extra yttre backspeglar på bilen.
Måste släpvagnen ha dubbdäck?
Ja, om bilen har det. Inte vice versa.
Hur mäter du kulturcentrum utan en kultrycksmötare?
Ställ en våg under stödhjulen.
Vad händer vid högt kultryck?
Halvljuset blir bländande. • Styrgreppet blir sämre. • Framhjulsdrivna bilar får sämre dragkraft.
Det blir som ett V