21 begreper Flashcards
Internasjonal politikk
Alt det som foregår i det internasjonale samfunnet. Forholdet mellom stater, organisasjoner og alt som har betydning på internasjonalt nivå.
- Eks. Handelen mellom Norge og USA. Eller NATO og landenes samarbeid.
- For eksempel; Norges forhold til NATO eller hvordan land i verden samarbeider eller ikke samarbeider for å fordele flyktninger.
Internasjonal aktør
En som deltar i internasjonal politikk
Deltakere i internasjonal politikk som kan være stater, men også såkalte ikke statlige organisasjoner, eks Amnesty International. Eller statlige organisasjoner eks. FN og NATO. Eller Transnasjonale selskaper slik som Apple osv. + medier
Stat
territorium med felles styringsorganer. Avgrenset landområde og en befolkning styrt av offentlige myndigheter. Stater er dominerende aktører i verdenssamfunnet/politikken. Tar beslutninger på vegne av oss som bor der. Er ikke alle steder de kan velge de som skal sitte i staten (representativt). Eks. Norge, Sverige og Spania.
Folkerett
Regler som gjelder for forholdet mellom selvstendige stater og mellom stater og internasjonale organisasjoner. Samlebetegnelse på alle de konvensjoner og traktater (avtaler) som er i verden.
For eksempel; atomvåpenavtalen ligger under samlebegrepet folkerett
Konvensjon
Multilateral traktat, altså forpliktende avtaler som er flersidige som vil si at de er mellom flere stater og ikke kun mellom to stater. Konvensjonene kan regulere alt fra krigføring og grenseforhold til handel og skipsfart. For eksempel; FNs barnekonvensjon
Traktat
Biliteral traktat, altså forpliktende avtaler som er tosidige som vil si at de er mellom to stater.
For eksempel fiskerettigheter i Nordsjøen mellom Norge og Island
Globalisering
Statene er knyttet stadig tettere sammen gjennom økt handel, investeringer over landegrensene, internasjonale avtaler, medier, turisme, kulturpåvirkning osv.
For eksempel; Norge sender mye laks til Kina, Kina produserer mye varer til hele verden, vi har fabrikker i andre land osv.
Utenrikspolitikk
Utenrikspolitikk, de sider ved en stats politikk som handler om og/eller har betydning for vedkommende stats forhold til andre stater.
For eksempel;
- regjeringens plan om å sende penger til fattige land som Afghanistan og Somalia
Ratifisere
En stat forplikter seg til å følge, og dermed blir part til, en folkerettslig (mellomstatlig) avtale. Det kan dreie seg om en traktat, en konvensjon, en pakt, eller en annen form for folkerettslig avtale.
- For eksempel da USA inngikk atomavtale med Iran i 2018
Unipolar, bipolar og multipolar
Begrep som beskriver maktfordelingen i verden.
Unipolar: 1991-2016 var USA ledende statsmakt
Bipolar: 1917-1991 to verdensmakter som delte makten. Sovjet og USA.
Multipolar: 2016-2020 da Trump tar over. Terrorkrigen, USA svekkes. Vi er på vei til en multipolar verden.
Sektormakt og generell makt
Sektormakt vil si at man har makt på noen få områder, som for eksempel har Norge makt på områder som olje og gass.
Generell makt vil si at man er mektig og har mer militær og økonomisk makt. Et eksempel kan være USA, Kina eller Russland.
Diplomati
Alt det som foregår gjennom forhandlinger og samtaler. De fleste land har en ambassade eller et konsulat som skal ivareta landets interesser, særlig gjennom handel. For eksempel Norges ambassade i USA.
Propaganda
Ensretta informasjon. Informasjon som kun vektlegger en side av en sak. Sterk påvirkning. For eksempel i Nord-Korea, der de har statlige TV-programmer, der kun staten sin side av saken kommer fram og ikke befolkningens.
Suverenitetsprinsippet
Et prinsipp som ligger til grunn for all folkerett. Går ut på at det innad i en stat er det staten selv som skal være enerådende/suveren og ingen andre skal blande seg inn i hva som foregår i denne staten. For eksempel; Ingen kan gå inn i Syria og fjerne Assad.
Overnasjonal organisasjon
Organisasjonen kan ta beslutninger som gjelder for et medlemsland selv om medlemslandet er uenig. For eksempel EU, delvis FN