2018/2019 Flashcards
Oppimisstrategiat: Mitkä kaksi ovat parhaimmat?
Opiskelun ajoittaminen pitkälle aikavälillä sekä oman osaamisen testaaminen. (Syiden ja selitysten miettiminen on KESKITASOINEN)
Mitä sisältää oppimisstrategia : Syiden ja selitysten miettiminen? Kerro esimerkki?
Parhaimmillaan silloin kun se tehdään vähän opiskelun jälkeen, jolloin tapahtuu muistista palauttamista. Testausta tulisi toistaa niin kauan kunnes menee oikein. Testauksesta olisi hyvä saada myös palautetta.
Mitä sisältää oppimisstrategia: Opiskelun ajoittaminen pitkälle aikavälille?
Opiskelut tulisi jakaa useampaan kertaan jotka ovat toisistaan ajallisesti irrallaan. Pidetty väli tulee olla riittävän suuri, jotta oppiminen on optimaalista. 10-20% siitä ajasta minkä haluaa asian muistaa. Tämä opiskelutapa eroaa bulimiaoppimisesta jossa lyhyellä ajalla yritetään opiskella ja mahdollisimman paljon, jolloin se johtaa siihen, että oppiminen on vain hetkellistä eikä asiat jää pitkällä aikavälillä mieleen.
Luettele kaikki 7 oppimisstrategiaa.
(Silmäily) Alleviivaus Uudelleen lukeminen Visuaalisten mielikuvien luominen Yhteenvetojen tekeminen Oman osaamisen testaaminen Syiden ja seurausten miettiminen/Itsensä testaaminen Opiskelun ajoitus pitkälle aikavälille.
Mitä monokulaasisuus tarkoittaa?
Yhdellä silmällä havaittavissa olevia 3D vihjeitä.
Mitä binokulaarisuus tarkoittaa?
3D vihjeiden havaitsemiseen vaaditaan kahta silmää.
Pohdi monokulaarisen vihjeen esimerkkejä?
Perspektiivi, esimerkiksi käytävä jossa viivat johtavat ikään kuin yhteen pisteeseen. Tai samanpituisten illuusio eri pituisuudesta.
Muller-Loyer-illuusio >-<
Ponzo-illuusio saman kokoiset palkit joissa viivat ikäänkuin ratakiskoissa.
Pintakuviointi = esim rantakivikko
Tuttu koko= erikokoiset kahden euron kolikot, illuusio pienempi taaempana, suurempi lähempänä
Implisiittinen muisti eli…?
Tiedostamaton muistaminen, asioita joita muistamme, mutta emme kykene palauttamaan mieleen. Vaikka näitä muistoja emme kykenekkään palauttamaan mieleemme niin ne silti voivat vaikuttaa käytökseemme. Implisiittinen muisti voi joskus olla jopa plagioinnin taustalla, sillä esimerkiksi muusikko ei vain yksinkertaisesti muista että on kuullut jonkun sävelmän.
Tarkkaavaisuusäpäytys (attentional blink)?
Aika jona emme pysty sisäistämään seuraavaa ärsykettä. Esimerkiksi kirjain jonosta jossa vilahtaa nopeasti kirjaimia, pitää yrittää havaita kaksi nimettyä. Jos kirjaimet ovat liian lähellä toisiaan, toinen jää huomaamatta. Räpäytysaika on sitä pidempi mitä enemmän tunteita ensimmäinen ärsyke herättää.
Paivion kaksoiskoodausedustus?
Asioita on helpompi muistaa jos niistä voidaan luoda sekä visuaalinen että verbaalinen edustus. Näistä esimerkkinä mielikuvalliset muistisäännöt. Konkreettiset sanat on siis helpompi muistaa sillä niille on helpompi keksiä visuaalinen mielikuva
Siirtovaikutukselle otollinen oppiminen?
Siirtovaikutus on kun kaksi opittavaa asiaa vaikuttaa toisiinsa, voi olla tahallista tai tahatonta. Jokin aikaisemmin opittu helpottaa toisen taidon omaksumista myöhemmin. Esimerkiksi luistelun taitaminen helpottaa rullaluistelun oppimista. Sanojen ääntämisen harjoittelussa apuna voi olla sanan ääneen lausuminen, jolloin muistijälki muodostuu myös fonologiselle koodaukselle. Jolloin sama muistiedustus on käytössä sekä koodatessa muistiin, että sieltä käyttöön palauttaessa.
Elämänkertamuistin kolme tasoa
- Vuosia kestävät elämäntapahtumat (koulu, työpaikka)
- Laajempien tapahtumien muisti (harrastus, ulkomaan matka)
- Enintään muutamassa tunnissa kuvattavat muistot
Semanttinen muisti?
Tietomuisti
Miten kuvailisit semanttista (tietomuistia) muistia?
Valtavan laaja ja nopea hakunopeus! Hyvä organisointi. Sisältää skeemoja ja skriptejä.
Tapahtumamuisti?
Episodinen muisti.
Mihin kahteen deklaratiivinen muisti jakaantuu?
Episodinen (tapahtuma) ja semanttinen (tieto, taito)
Sensorinen muisti?
Aistimuisti
Verbaalimuisti?
Lyhyt kestoinen, työmuisti