100-5 (1.kısım) Flashcards
Komuta Etmenin Özellikleri
liderlik, meslekî bilgi, önsezi ve idrak, muhakeme ve inisiyatif, cesaret ve karar verme, özgüven, iletişim kabiliyeti, dürüstlük ve diğer personele örnek olmak.
KOMUTA ETMENİN KOŞULLARI
tim çalışması, müşterek doktrin ve eğitim standartları, kontrol, yetki vermek, kaynakların tahsisi, zamanında karar verme ve uygulama
Kontrol ve Koordinasyon Tedbirleri
Hedef, Harekâtı Safhalara Ayırma, Safha Hatları, Kontrol noktaları, Ara Hatları, İlerleme Mihveri, Taarruz İstikameti, Ateş Destek Koordinasyon Hattı, Ateş Destek Emniyet Hattı, Sınırlayıcı Ateş Hattı, Ateş Destek Emniyet Hattı, Sınırlayıcı Ateş Bölgesi, Hava Sahası Koordinasyon Bölgesi, Temas Noktası, Buluşma Noktası, Muharebe Sahaları, Serbest Ateş Bölgesi, Ateş Yasak Bölgesi,
Ateş Destek Koordinasyon Hattı (ADKH)
Destekleyen silâhlar bu hattın üzerine ve berisine etkili olmayacak şekilde, ötesine her cins mühimmatla ateş edebilirler. kendi bölgesine etki edebilecek ateşleri koordine etmek maksadıyla tesis edilir. Dolgun siyah çizgi ile gösterilir. (normal olarak kolordu komutanı, bağımsız hareket ediyorsa tümen komutanı) tarafından
Ateş Destek Emniyet Hattı (ADEH):
Koordine edilmedikçe görmeyerek ateş eden silâhların kısasına ateş edemeyeceği hattır. Tugay/tümen komutanı (ihtiyaç varsa tabur komutanı da) tarafından tesis edilir. Kesikli siyah çizgi ile gösterilir.
Sınırlayıcı Ateş Hattı (SAH)
Birbirine yaklaşan kuvvetler arasında ötesine yapılacak ateşlerden etkilenecek birlikle koordine edilmeksizin ateş edilmeyen hattır. Bu kuvvetlerin ortak komutanlığı tarafından tesis edilir. Dolgun çizgiyle gösterilir.
Sınırlayıcı Ateş Bölgesi (SNAB)
İçine yapılacak ateşlere ve kullanılacak mühimmata özel sınırlamalar getirilmiş bir bölgedir. Manevra tabur komutanlığı ve daha üst karargâhlar tarafından tesis edilir. Bağımsız hareket yapıyorsa bölük komutanı da tesis edebilir. Etrafı dolu çizgi ile çevrilerek içine SNAB kısaltması.
Serbest Ateş Bölgesi (SAB-ASB)
Hiçbir koordinasyona gerek duyulmadan içine her türlü ateş destek vasıtasıyla ateş edebilecek bölgedir. Ateşlerin etkilerini ve uçakların Yakın Hava Desteğinde (YHD) bombalarını rahatlıkla bırakabilecekleri emniyetli bir alan oluşturmak için kullanılır. Etrafı dolgun çizgi ile çevrilir.
Ateş Yasak Bölgesi (AYB)
Tesis eden karargâhtan izin alınmadıkça içine ateş edilemeyecek veya etrafına yapılacak ateşlerden etkilenmeyecek bir bölgedir. Bir düşman birliği var ve bu birlik dost kuvvetlere etkili oluyorsa, tesis eden karargâhla koordine imkanı da yoksa bölgedeki en üst komutanlığın izni ile içine ateş açılabilir. Kültürel değerlerini korumak. maksadıyla Tümen ve daha üst. Dolgun çizgi ile çevrilir, eğik çizgi ile taranır.
Hava Sahası Koordinasyon Bölgesi (HSKB)
Dost hava vasıtalarının (helikopter, uçak) kendi ateşlerimizden etkilenmemesi için tesis edilen sınırlanmış bir bölgedir. Ateş Destek Koordinasyon Merkezi tarafından emredilir. Merkez çizginin koordinatları, bu çizgiden iki yana doğru genişliği feet cinsinden, asgarî ve azamî irtifalarla belirlenir. Etrafı dolu çizgi ile çevrilir.
Temas Noktası
İki ya da daha çok birliğin arazi üzerinde fiilen temas sağlamaları istenen noktalardır. Ara hatlarının kullanılmasının uygun olmadığı (yancının unsurları arasında olduğu gibi), ya da bir hedefe yeniden tertiplenme sırasında sorumluluk bölgelerini belirtmek için kullanılabilir. İçine numara yazılı bir kare ile gösterilir.
Buluşma Noktası
Komşu birlik komutanlarının, harekât plânlarını, savunma tertiplerini ve ateşlerini aralarında koordine etmek üzere buluşacakları belli noktalardır.
Hava Sahasının Kontrolü ve Yönetimi
(I) Pozitif Kontrol
(II) Yöntemsel Kontrol
Yöntemsel Kontrol
a. Yüksek Yoğunluklu Hava Sahası
b. Füze/Uçaksavar Angajman Bölgesi
c. Kısıtlanmış Harekât Bölgesi
d. Emniyetli Geçiş Koridorları
e. Zaman Aralığı
f. İrtifa Ayrımı
g. Diğer Kontrol Tedbirleri: Hava Sür’ati Kontrolü, Teşhis ve Tanıma Usullerinin kullanılması, Ateş Destek Koordinasyon Tedbirleri
Yüksek Yoğunluklu Hava Sahası
Müsaade alınmaksızın içine hiçbir hava vasıtasının giremeyeceği hava sahasıdır.
Füze/Uçaksavar Angajman Bölgesi:
Belirlenen usullere uyulmadıkça dost hava trafiğine yasaklanan bölgedir.
Kısıtlanmış Harekât Bölgesi:
Belirlenen süre içinde dost hava trafiğine yasaklanan bölgedir.
Emniyetli Geçiş Koridorları
Alt ve üst seviyeleri, genişliği, kontrol noktaları ve geçerli olduğu zaman süresi belirli hava koridorudur.
Tam Komuta
organik kuruluşunda bulunan veya emrine verilen birlikler üzerindeki sevk ve idare yetkisidir.
Harekât Komutası
Muharebe hizmet desteğinin sağlanması hariç. Birliğin taktik ve idarî bütünlüğünü bozabilir, birliğin değişik unsurlarını ayrı ayrı görevlerde kullanabilir.
Harekât Kontrolü
Görev, zaman ve mekân bakımından üst komutanlıkça belirtilen tahditler. muharebe hizmet desteğinin sağlanması hariç. taktik ve idarî bütünlüğünü bozamaz, ayrı ayrı görevlerde kullanamaz.
Taktik Komuta
Üst komutan tarafından verilen bir vazifenin ifası için görevler verebilmesi bakımından. Taktik komutasına verilen birliklerin taktik kontrolünü elinde bulundurur veya ast unsurlarına devredebilir.
Taktik Kontrol
Görevlerin ifası için gerekli uçuş, intikal ve manevraların mahalli olarak yönetim ve kontrolü maksadıyla. Komuta bağlantılarını değiştirmez. Küçük birlik, görev grubu ve filo seviyesinde uygulanır.
Yönlendirme Yetkisi:
Lojistik maksatlar için. Harekât komutası veya harekât kontrolü yetkisine sahip komutanlar tarafından kullanılır.
Koordinasyon Yetkisi
Ayrı sınıftan iki veya daha fazla kuvvete ait değişik birliklerin özel görev ve faaliyetlerinin koordinasyonu için bir komutana verilen yetkidir.
Desteğine Verme
Bir birliğin ait olduğu komutanlığın emir komutasında olarak belli imkânlarıyla diğer birliğe doğrudan yardımı ifade eden bir tahsis şeklidir. Görev münasebetleri doğurur.
AMAÇ
operatif ve taktik harekâtın plânlanmasını, sevk ve idaresini
KAPSAM
tugay dahil daha büyük seviyedeki birliklerin harekâtına ait prensipleri, muharebe destek ve muharebe hizmet destek faaliyetlerini ve bütün harekât nevilerini kapsar
herhangi bir olay
her üç seviyede de etkili olabilir.
ASKERİ HAREKATIN HEDEFİ
araziden ziyade düşmanın imhası, yıpratılması ve cezalandırılması olacaktır.
KARMA ETKİ
Faaliyet ve sistemlerin doğru birleşimi.
tamamlayıcı, destekleyici ve asimetrik etkiler
Tamamlayıcı etkiler
Düşman bir faaliyet veya sistemin etkilerinden kaçarken diğerine maruz kalır. Değişik kuvvetlerin farklı imkân ve kabiliyetlerini birleştirmek- bindirilmiş, indirilmiş unsular ve topçunun aynı anda kullanılması. Farklı menzillerde ateş destek vasıtası kullanmak
Destekleyici etkiler
Benzer etkileri birleştirmek- Havan, top ve roketleri aynı menzil içinde kullanmak.
Asimetrik etkiler
i. Farklılık: düşmanı sahip olmadığı sistem veya imkân ve kabiliyetlerle muharebeye zorlamak- ateşe su ile müdahale - bilgi harekâtını düşmanın topçu ateşini tesirsiz hâle getirmek, zırhlı birlikle hava savunmayı bozmak
ii. Üstünlük: sayısal (mangaya tabur, hedefi çokça vurmak) veya nitelikte üstünlük (doğru hedefi, doğru kombinasyonla, doğru zamanda vurma)
KKK vazifeleri
- Caydırıcılığın Sağlanması,
- Harekât Ortamının Şekillendirilmesi (Muharebe için uygun ortamı hazırlama),
- Savaş Dışı Harekât (Barışı Destekleme, Doğal Afet Yardım ve İç Güvenlik Harekâtı)
- Kriz Yönetimi,
- Sınırlı Güç Kullanımı,
- Kesin Sonuçlu Konvansiyonel Harp
KONSEPT
*doktrinimizin temel esasıdır
*temel yaklaşımını açıklar
*öngörülü ve yaratıcı olmak için yeterli serbestliği sağlar.
Çatışma
Süre olarak kısadır ve küçük kuvvetler arasında olur. (Taktik)
Muharebe
*bir dizi birbiriyle ilgili çatışmalar
*uzun sürer (Taktik)
Büyük çaplı askerî harekât
Sefer
Operatif
Savaş
Muharebelerin en şiddetlisi ise, savaştır. (Stratejik)
MUHAREBENİN YOĞUNLUĞU
düşük, orta veya yüksek yoğunlukta
Tüm askerî harekâtta amaç
muharebe sahasına hakimiyettir
Değişmez amaç
inisiyatifi ele geçirmek, harekâtın temposunu idame ettirmek ve başarıdan faydalanmaktır.
Düşmanın tam olarak fizikî imhası gerekmez. Üstünlüğü sağlayan esas faktör, düşmanın savaşma azminin kırılmasıdır.
HARBİN SEVİYELERİ
Stratejik, operatif ve taktik faaliyetler arasındaki ilişkiler, komutana, mantıklı bir harekât akışının tasavvurunda, kaynakların tahsis edilmesinde ve görev tahsisi yapmasında yardımcı olur.
Stratejik Seviye
*millî veya çok uluslu faaliyetler, politikalar
i. En üst düzeydeki siyasî ve askerî makamlar tarafından yapılır.
ii. Caydırmak, başarılı olmadığı hâllerde harbi kazanmaktır.
iii. Kabiliyetler, tahditler ve kuvvet yapıları planlanır.
iv. Stratejik intikal, seferberlik, sivil savunma, birliklerin ileri bölgelerde konuşlandırılması, acil intikal ve takviye, nükleer caydırma
Operatif Seviye
*köprü, büyük birliklerin sevk ve idaresi.
i. Stratejik hedeflerin fizikî hedeflere dönüştürülmesi
ii. Ordu, kolordu
iii. Muharebelerin ve harbin askerî hedefi gerçekleştirmek üzere idaresi
iv. Geniş cephelerde ve büyük derinliklerde
v. Harbin sanat yönü
vi. Manevra büyük önem kazanır
Taktik Seviye
i. Tümen ve daha küçük birlikler tarafından yürütülen faaliyetlerdir.
ii. Hedefi, muharebeleri kazanmaktır.
iii. Operatif seviyenin hazırladığı şartlardan faydalanır. Operatif seviyedeki manevra için imkânlar sağlar.
iv. Ateş ile manevranın koordinasyonu
Operatif sanat
Askerî şartlar, faaliyetler zinciri ve kaynaklara dayanarak sonuçları, yöntemleri ve vasıtaları belirler. Operatif sanat; teşkilât, bütünleme (entegrasyon) ve harekât alanı stratejileri, sefer, büyük çaplı askerî harekât ve muharebelerin icrası yoluyla stratejik hedeflere ulaşmak için kaynakların verimli ve etkin kullanımında komutanlara yardımcı olur.
ÇATIŞMA ALANLARI
a. Fiziksel alan
b. Bilgiye yönelik alan
c. Manevi alan
Fiziksel alan
Askerler, siviller, silâhlar, hava durumu, arazi ve alt yapıyı içeren tüm teçhizat ve coğrafî faktörler (insanlığın ilk savaşlarından beri az değişmiş, teçhizat hariç)
Bilgiye yönelik alan
bir kuvvetin oluşturulmasını, kullanımını, korunmasını ve bilgilenmesini etkileyebilen sistemler. J2, J2X ,Situational Awareness – durumdan haberdar olma. Veri ve bilginin ele geçirilmesi, kullanılması, korunması ve yönetilmesiyle düşmanın veri ve bilgi kullanmasını önleme yeteneği. Görüntü, ses ve veri transferi.
Manevi alan
insanî düşünce, inanç ve duyguları. Moral, savaşma azmi, sivilleri inandırmak
- MUHAREBE SAHASI HAREKÂT ORTAMLARI (askeri harekatın sınırı)
a. Savaş
b. Anlaşmazlık
c. Barış
(stratejik ortamda 3ü bir arada yaşanabilir)
Savaş
*hem muharebe hem savaş dışı harekat
Müttefiklerle müşterek harbi, millî genel seferberliği ve millî bekayı içerir. Kara Kuvvetleri yalnız başına harekât yapmayacaktır. KBRN de olabilir. karmaşık, yoğun ve yıkıcı muharebeler.
Anlaşmazlık
Tanımı kontrol et. Savaş gibi basi
*hem muharebe hem savaş dışı harekat
Müttefiklerle müşterek harbi, millî genel seferberliği ve millî bekayı içerir. KBRN. Bölgesel muharebe. Kriz yönetimi, Darbeler ve baskınlar, Barışı uygulama, Ayaklanmaya destek, Antiterörizm, Barışı koruma, Sivillerin tahliyesi, Mülteci kontrolü
Barış
*sadece savaş dışı harekat
Uyuşturucu ile mücadele, afet yardımı, sivillere destek, barışı tesis etme ve ülke yardımı.
GÜVENLİK / HAREKÂT ORTAMININ ŞEKİLLENDİRİLMESİ TEMEL GÖREVİ
a. Maksadı: riskleri azaltmak, güvenlik ve istikrarı sağlamak, caydırmak (caydırmak aynı zamanda temel görev), harekat için ortamı hazırlamak
b. KKK şunları yapar: Barışı destekleme harekâtı, Bilgi Destek Harekâtı, Bölgesel güvenlik ve iş birliği, Bölge ülkelerinde askerî varlık bulundurma.
SAVAŞ DIŞI HAREKÂT TEMEL GÖREVİ
a. BDH
b. Doğal ve Sun’î Afetlere Yardım Harekâtı
c. İç Güvenlik Harekâtı (Terörle Mücadele)
Barışı Destekleme Harekatı
Uluslararası barış ve güvenliğin korunması, çatışmaların ortaya çıkmadan önlenmesi veya durdurulması, barışın yeniden tesis edilmesi, bir ülkenin iç istikrarının sağlanması ve insanî yardım maksatlarıyla, BM veya AGİT tarafından doğrudan veya verecekleri yetkiyle bir veya birden fazla teşkilat üyesinin önceden belirlenmiş şartlar ve esaslar çerçevesinde açıkça belirlenmiş amaçların gerçekleştirilmesi için gözlemcilikten büyük çapta güç kullanılmasına kadar değişen bir yelpaze içinde yürütülen faaliyetlerdir.
Çatışmanın önlenmesi
BM Yasasının VI’ncı maddesi- önleyici birlikler konuşlandırmaktan, diplomatik girişimlere kadar tedbirler
Doğal ve Sun’î Afetlere Yardım Harekâtı
i. İlk müdahâle kuvvetleri:
1. Özel eğitim ve teçhizata sahip, merkezde konuşlu 3 saat içerisinde afet bölgesine havadan intikale hazır hâle gelecekler,
2. Afet bölgesinde konuşlu olup, afetten zarar görmeyenler
ii. Acil müdahâle kuvvetleri: Mücavir bölgede konuşlu olup, 6 saat içerisinde
iii. Müteakip müdahâle kuvvetleri : Özel teçhizat, makine ve eğitime sahip emirle 12–24 saat içerisinde
KRİZ YÖNETİMİ TEMEL GÖREVİ
a. Kriz: Barışta / normal şartlarda millî güvenlik ve menfaatlerini, siyasal, sosyal ve ekonomik yaşamını olumsuz yönde etkileyebilecek tehlikeye sokabilecek aniden ortaya çıkan beklenmedik durum ve olaylar ile başlayarak, silâhlı çatışmaya kadar tırmanan, müteakiben barış durumuna ve normal şartlara dönülmesine kadar uzanan bir süreçtir.
c. Kriz yönetimi gerektiren haller (Dış tehdit, Yaygın şiddet hareketleri, Doğal afetler , İltica ve büyük nüfus hareketleri, salgın hastalıklar , Büyük yangınlar, KBRN, Ağır ekonomik bunalımlar)
SINIRLI GÜÇ KULLANIMI
temel hedefi
*temel hedef, sınırlı kuvvetlerle belirli bölgedeki hedeflerin (stratejik önemi haiz politik, ekonomik ve askerî hedefler) bir kısmının ve tespit edilecek sürelerle etki altına alınması suretiyle hasmın geri adım atmasını ve dost politik istekleri kabul etmesini sağlamak. Kriz yönetimi başarısız olursa.
SINIRLI GÜÇ KULLANIMI
vasıtaları
toprak işgali tepki çeker- uzun menzilli topçu füze, ÇNRA, deniz topçusu, uçaklar, taarruz helikopterleri, su üstü ve denizaltı
SINIRLI GÜÇ KULLANIMI
amacı
Hasmın kararlılığını test, kararlılığı hasma göstermek, kamuoyunun tepkisini ölçmek, dünya kamuoyunun tepkisini azaltmak, büyük hasar ve zayiattan kaçınmak, maliyetini azaltmak, hasmı kabule zorlamak.
SINIRLI GÜÇ KULLANIMI
usuller
emniyet kuşağı oluşturulması, yasak bölge ihdası, Bir bölgenin kullanımının engellenmesi, ambargo, hedeflerin tahrip edilmesi, Stratejik ulaştırma hatlarının kontrolü, sızma- kurtarma – kaçma ve tahliye, özel kuvvetler harekâtı.
SINIRLI GÜÇ KULLANIMI
planlama esasları
i. Baskına karşı askerî tedbirler ve ihtiyatî tedbirlerin kriz döneminde tamamlanması
ii. Karşı tecavüz safhasına geçişle sınırlı güç kullanımı
iii. Politik ve askerî durumun elverişliliği temel planlama faktörüdür.
iv. BM ve NATO ile kamuoyu desteği
v. Kesin sonuçlu muharebe için hazırlıklar (intikaller ve yığınaklanma)
KESİN SONUÇLU KONVANSİYONEL HARP
Kara Kuvvetleri, kesin sonuçlu konvansiyonel harbi diğer kuvvetlerle birlikte,
*bilgi üstünlüğü,
*teknoloji üstünlüğü,
*manevra üstünlüğü,
*hassas angaje,
*beka ve
*etkin muharebe hizmet desteğini esas alan müşterek bir harekât olarak icra etmelidir.
5 Boyutlu Harekât Alanı
Genişlik, derinlik, yükseklik/uzay, zaman, hareket kabiliyeti ve bilgi.
KESİN SONUÇLU KONVANSİYONEL HARP-Bilgi Harekâtı
Kendi C4ISR’ımızın korunması, hedef ülkeninkinin engellenmesi, hedef ülke halkının tutumunun değiştirilmesi, elektromanyetik spektrumun kullanımında üstünlük. Kuvvet çarpanıdır.
Bilgi Harekâtı
i. İstihbarat harekâtı
ii. Sayısal bilgi harekâtı
iii. Komuta-kontrol harekâtı
1. Elektronik harekât
2. Aldatma harekâtı
3. Harekât emniyeti
4. İmha harekâtı.
iv. Bilgi Destek Harekâtı
v. Sivil işler
vi. Basın ve halkla ilişkiler
KESİN SONUÇLU KONVANSİYONEL HARP-MANEVRA ÜSTÜNLÜĞÜ
a. Anî müdahâle birlikleri ve/veya unsurları 6-48 saat içerisinde müdahale edebilmelidir.
b. Kara Kuvvetleri, 400-500 km derinlikteki hedeflere karşı “ateşle manevra” yapabilmeli.
Ateş ve Manevra
taktik seviye,
taarruz tekniği,
kara unsurları,
hedefi düşmanı imha ya da bölgeyi kontrol. Ateş unsuru manevrayı destekler, manevra unsuru hedefi tespit eder, ateşi yönlendirir, araziyi ele geçirir.
Ateşle Manevra
her 3 kuvvet,
taarruz tekniği,
taktik-operatif seviye,
hedefi düşmanı imha, araziyi ele geçiremez, ateş ile manevra aynı platformdan, hedefi kendisi tespit eder ya da üst komutanlıktan, manevranın psikolojik etkisi daha fazla
Ateşle Taarruz
3 kuvvet,
taarruz taktiği,
operatif-stratejik seviye,
ÇNRA, helikopter vb., derinlikte hedeflerin ateş altına alınması,
manevra yok,
psikolojik etki az,
birlikler sınırı geçmez, stratejik seviyede SKKHM ve operatif seviyede MKK sorumluluğunda,
Sadece hava sahası kullanılır
helikopterin manevrası
helikopter düşman etki sahası içinde ise ateşle manevra, dışındaysa ateşle taarruz
KESİN SONUÇLU KONVANSİYONEL HARP-HASSAS ANGAJE
a. Hedefi doğru olarak tespit, uygun komuta-kontrol, arzu edilen etkiyi belirleme, başarı ihtimalini değerlendirme ve gerektiğinde yeniden angaje için elastikiyeti muhafaza etme.
b. Stratejik, operatif ve taktik hedeflere hassas mühimmatla isabetli atışlar yaparak düşmanla temasa geçmek.
c. Füze ve uzun menzilli topçu gibi kara unsurları, deniz ve hava unsurları ile (400-500 km vb.) derinlikteki hedeflere
HASSAS ANGAJE
(seviyeler)
a. Operatif ve Taktik Seviye: NBC koruma (Kaçınma, korunma ve temizlenme), Hareket kabiliyeti, sürat, dağılma ve gizleme, bilgi üstünlüğü
b. Stratejik Seviye: hava ve füze savunması
i. KKK- alçak (Kor ve altı) ve orta irtifa
ii. HvKK- Genel ve bölge hava / füze savunma sorumluluğu, stratejik ve ekonomik tesisler
KESİN SONUÇLU KONVANSİYONEL HARP – MUHARABE HİZMET DESTEĞİ
Düşmanınkini tahrip, kendininkini koru, doğru tahmin, destekledikleri birliğin hareket kabiliyeti, harekât alanının öncesinde hazırlanması, barış-savaş ve savaş dışı harekatta aynı sistem, ara kademelerin kaldırılması ve sadeleşme, otomatik dağıtım, birliğe kadar götürme, merkezi sefer stokları, artırılmış bakım yetkileri, azaltılmış bakım kademeleri, sivil personel kullanımı, maliyet-müessiriyet (etkililik) uygunluğu
DOKTRİN
a. İmkân ve kabiliyetlerinin uygulamasına rehberlik eden temel prensiplerdir.
b. Kaynakları: Taktik, teknik ve usuller, teşkilât, kuvvet yapısı teçhizat ve eğitimdir.
ANA FAALİYETLER
Görme,
Şekillendirme,
Emniyet,
Darbe,
İntikal
ANA FAALİYETLER
Görme:
Tüm seviyelerde VDAM+Z faktörlerinin bilinmesi (Dost (2 üst seviyenin niyetini anlamak), düşman, tarafsızlar ve ortamı görmek)
ANA FAALİYETLER
Şekillendirme
i. Düşmanı aldatmak, gösteri taarruzları ile belirsizliklere sürüklemek, taarruzla tertibini bozmak, manevra ile inisiyatifi ele geçirmek ve bu suretle düşmanın kararlarına tesir etmek. Operatif seviyede düşmanın kontrolünü bozar, önemli unsurlarını tecrit eder, moralini bozar ve intikal etmelerini önler. Taktik seviyede kesin sonuçlu muharebeye girmede acele etmezler. Hazırlık ateşleri, muharebe sahasının komuta kontrolünün tertibi ve tecridi
ii. Dost- komuta bağlantısı, görev bölümü, kaynak tahsisi, eğitim prova ve konuşlandırılma, sorumluluk verme, dinlenme, yeniden tertiplenme ve yeniden teşkilâtlanma.
iii. Tarafsız- Bilgi Destek Harekâtı, Sivil İşler, Halkla İlişkiler ve İnsanî ve Millî (ülke yardımı) Yardım
iv. Ortam- istihkamcılık, geçiş yerlerinin kurulması; ateş sahalarının temizlenmesi, engel yerleştirme ve temizleme
ANA FAALİYETLER
Emniyet
Düşmanın müdahale veya tehdit etmesine imkân verilmemeli.
i. Emniyet- casusluktan, düşman gözetlemesinden, sabotajlardan tacizden ve düşmanın her çeşit taarruzundan korunmak için
ii. Beka- kuvveti koruma ve harekât emniyeti sağlamada kullanılan tüm aktif ve pasif tedbirler
ANA FAALİYETLER
Darbe
Hedefe ulaşmak için öldürücü ve öldürücü olmayan imkân ve kabiliyetler kullanılmalıdır.
i. Darbe, askerî gücün kesin sonuç için kullanılmasıdır.
ii. Her türlü harekatta- Savaş dışı harekâtta, bireylere, topluma ve kurumlara gerekli ikmal ve hizmetleri, insanî yardım sağlayarak darbe indirilir.
ANA FAALİYETLER
İntikal
Kuvvetlerin tertiplenmesi ve yer değiştirmesi
i. Manevranın dinamik unsurudur. Düşmanı yeni çıkmazlara sokar.
ii. Tempo ve hız.
- MUHAREBE SAHASI SEVK VE İDARE SİSTEMLERİ
a. Çatışma sistemleri
i. Manevra
ii. Ateş Desteği
iii. Bilgi Harekâtı
iv. Keşif Gözetleme İstihbarat (ISR)
v. Hareket Kabiliyeti ve Beka (istihkam, KBRN birlikleri)
vi. Hava Savunma
b. Entegrasyon sistemleri
i. Komuta kontrol
ii. Muharebe Hizmet Desteği
Çatışma sistemleri
Manevra
- İndirilmiş: zırhlı keşif, hava indirme, hava hücum, piyade ve komd
- Bindirilmiş: zırhlı, mekanize piyade ve keşif (tamamlayıcı ve destekleyici etkilere ulaşmak için indirilmiş piyade ile birlikte hareketli ve zırhla korunan ateş gücünü kapsar.)
- Kara Havacılık- taarruzi, genel maksat
Çatışma sistemleri
Ateş Desteği
- Sahra topçusu (baskı altına almak, etkisiz hale getirmek, tahrip/imha, taciz, engelleme, kanalize etme, durdurma, tecrit)
- Hava (tahsisi müşterek karargâh seviyesinde yapılarak tugay seviyesine kadar uzatılır.)
- Su üstü ateş desteği
Çatışma sistemleri
Bilgi Harekâtı
- İstihbarat harekâtı
- Sayısal bilgi harekâtı
- Komuta-kontrol harekâtı
a. Elektronik harekât
b. Aldatma harekâtı
c. Harekât emniyeti
d. İmha harekâtı. - Bilgi Destek Harekâtı
- Sivil işler
- Basın ve halkla ilişkiler
Çatışma sistemleri
Keşif Gözetleme İstihbarat (ISR)
Düşman, Hava, Arazi, İKK. İnsan ve Teknik vasıtalar (muhabere istihbaratı, elektronik istihbarat ve ölçme ve iz isth)
Çatışma sistemleri
Hareket Kabiliyeti ve Beka (istihkam, KBRN birlikleri)
- Hareket Kabiliyeti- dostu artır düşmanı kısıtla.
- Beka- Kuvvetin muhafaza edilmesi. Hava savunması, dağılma, örtü ve gizleme, aldatma, düşman silâhlarını baskı altında tutma, hareket kabiliyeti, askerleri sağlıklı bulundurma moral, kendi ateşimizden koruma. Kolordu/tümenler ve tugaylar organik istihkâm birliklerine sahiptirler
Çatışma sistemleri
Hava Savunma
KKK birlikleri organik silahları ve pasif savunma tedbirleri ile savunur.
Entegrasyon sistemleri
Komuta kontrol
(komuta, kontrol, muhabere, bilgisayar ve istihbarat unsurlarını)
1. Teşkilât- personel ve malzeme
2. Teknik ve usuller- c2 işlemleri, raporlama, kayıtlama, brifingler
3. Sistem ve tesisler- komuta yerleri, muhabere, bilgi, erken ihbar ve ikaz ile elektronik harekât sistemleri
KARA KUVVETLERİ HAREKÂTI’NIN ÖZELLİKLERİ
*İnisiyatif,
*Çeviklik,
*Derinlik,
*Orkestrasyon,
*Çok Yönlülük
*Hatlara Bağlı Olmayan Muharebeler
KARA KUVVETLERİ HAREKÂTI’NIN ÖZELLİKLERİ
İnisiyatif
*Muharebelerin gidişatını belirleyebilme yeteneği.
*Dost kuvvetlere harekât serbestisi, düşmanı dost birliklerin harekâtına tabi olmaya zorlama.
*Riski gerektirir.
*Baskın, etki yoğunluğu, çeviklik, durum üstünlüğü, ön alma ve sür’at bütünleyici kavramlardır.
KARA KUVVETLERİ HAREKÂTI’NIN ÖZELLİKLERİ
Çeviklik
*Etki-tepki süratidir.
*Düşmandan daha çabuk karar verme, daha önce hareket etme ve daha süratli tepki gösterme.
*İnisiyatif için gerekli.
*Beka sağlar.
*Manevra üstünlüğü getirir.
*2 tür- kararda (lider) ve icrada (birlikler) çeviklik.
KARA KUVVETLERİ HAREKÂTI’NIN ÖZELLİKLERİ
Derinlik
*Kuvvet (Seviyeler arası ile derin-yakın geri harekât arası bütünlük),
*zaman (safhalandırma)
*mekân bakımından harekatın genişletilmesi.
Derin harekât
*Doğrudan fiziki temas halinde bulunulmayan ancak harekâtı etkilemek üzere tertiplenmiş veya tertiplenmesi muhtemel düşmana karşı.
*Amacı düşman bütünlük ve temposunu bozmak.
*Uzun menzilli sistemler ve taarruz helikopterleri ile.
Yakın Harekât
*Muharebeye sokulan muharip kuvvet ile bunların ateş, muharebe desteği ve hizmet desteği.
*Operatif seviyede Kolordunun muharebeyi kazanmak, taktik seviyede tugayın çatışmayı kazanmak için gösterdiği faaliyetler.
*Bir kademenin yakın harekatı ast kademenin D-Y-G harekatını kapsar.
Geri Bölge Harekâtı
*Manevra serbestisini korumak, muharebe destek ve muharebe hizmet desteğinin kesintisiz devamı.
*Operatif seviyede müteakip safhaya hazırlık, taktik seviyede ihtiyat (?) ve ateş desteği
KARA KUVVETLERİ HAREKÂTI’NIN ÖZELLİKLERİ
Orkestrasyon (Güç Etkinliği)
İstenen veya azamî etkiye ulaşabilmek için kuvvetleri düzenlemek, geliştirmek, teşkil etmek veya bir araya getirmek. Uyumluluktan (senkronizasyon) daha geniş anlamda.
i. Taktik seviyede Orkestrasyon: muharebe gücünün senkronize edilmiş uygulamasıdır. Kuvvetlerin doğru karışımını tatbik etme, doğru kontrol derecesi harekâtı doğru tempoda ve doğru yoğunlukta sürdürme.
ii. Operatif ve stratejik seviyede Orkestrasyon: görünüşte ilgisiz, tamamlayıcı faaliyetlerin koordinasyonu ve yönetimi.
Senkronizasyon (özelliklerden değil)
kesin sonuç noktasında uygun azamî gücü elde etmek için faaliyetlerin zaman, yer ve amaç olarak düzenlenmesidir.
KARA KUVVETLERİ HAREKÂTI’NIN ÖZELLİKLERİ
Çok Yönlülük
harekâtın tüm nev’ilerinde farklı vazife ve ortamda görev yapma
KARA KUVVETLERİ HAREKÂTI’NIN ÖZELLİKLERİ
Hatlara Bağlı Olmayan Muharebeler
*Cephe, yan ve geri bölge gibi sıkça kullanılan kavramlarla şekillendirilen hatlarla bölünmüş muharebe sahası yerine,
*düşmanı imha etmek maksadıyla, kesin sonuç noktalarına yöneltilen kuvvetlerin; Harekât alanının tamamını kullanarak, çok sayıda seri manevralarla, birbirlerinden bağımsız, ancak; koordineli olarak muharebeler icra etmesidir
Hatlara Bağlı Olmayan Muharebeler
i. dost komşu birliklerle fiziki temas olmadan
ii. hareket serbestisi
iii. eş zamanlı ve süratli
iv. Asgarî kontrol tedbirleri
v. İnisiyatifin elde edilmesi esas
vi. doğruluk ve güvenilirlik derecesi yüksek istihbarat
vii. hatlara değil bölgelere yönelik
viii. birliğe kadar götürme usullü ikmal.
Hatlara Bağlı Olmayan Muharebeler
*Unsurlar müstakilen hedefe odaklı
*Geniş boşluklar
*Amaç imha
*Düşmanın yan ve gerisine
*Derinlikte harekat
*Deniz/özel kuvvet harekatı buna örnek