1 Parametrii fizici.Parametrii hemodinamici Flashcards
Care sunt parametrii fizici ai undelor sonore?
Lungimea de undă (λ), Perioadӑ, Ciclu, Amplitudine, Faza
Ce reprezintӑ sunetul?
Sunetul reprezintă energie acustică propagatӑ de la o sursă de oscilaţii mecanice.
Cum se deplaseazӑ sunetul?
Deplasarea acestei energii se face sub forma unor unde longitudinale, cu o viteză caracteristică pentru fiecare mediu străbătut.
Ce este lungimea de undӑ?
Lungimea de undă (λ) reprezintă distanţa parcursӑ de energia acusticӑ în intervalul de timp asociat unei oscilaţii complete
Ce este o oscilaţie?
oscilaţie = mişcare periodicӑ, alternativӑ şi simetrică a unui corp în raport cu o poziţie particularӑ numitӑ poziţie de echilibru
Care este unitatea de mӑsurӑ a lungimii de undӑ?
Unitatea de măsurӑ este metrul (sau subunităţi ale sale).
Ce este o perioadӑ?
Intervalul de timp (măsurat în secunde sau milisecunde), în care este parcursӑ lungimea de undă se numeşte perioadӑ; exprimӑ în fapt durata unui ciclu.
Ce este un ciclu?
Un ciclu cuprinde evoluţia undei de la momentul generării ei până la revenirea la poziţia de echilibru, trecând printr-o valoare maximă şi o valoare minimă.
Ce este frecvenţa?
Frecvenţa (F) cu care sunt emise undele de către sursa generatoare este reprezentatӑ de numărul de cicli/secundӑ și se exprimӑ în Hz.
Ce este un Hertz?
1 Hertz = 1 ciclu/s
Ce frecvenţӑ au ultrasunetele?
Ultrasunetele au o frecvenţӑ ce depăşeşte 20 kHz, ieşind din spectrul sonor care poate fi perceput de urechea umană.
Ce frecvenţӑ au ultrasunetele utilizate în scop diagnostic?
Ultrasunetele utilizate în scop diagnostic au frecvenţe cuprinse între 1 – 10 MHz (1 MHz = 〖10〗^6Hz).
Cum se calculeazӑ viteza de propagare cu care se deplaseazӑ unda?
Viteza de propagare cu care se deplaseazӑ unda, se calculează după formula raportând distanţa parcursӑ la unitatea de timp
Care este viteza de deplasare a undelor sonore în aer?
330 m/s în aer
Care este viteza de deplasare a undelor sonore în ţesuturile moi?
1540 m/s în ţesuturile moi
Care este viteza de deplasare a undelor sonore în mediile solide?
3000 – 5000 m/s în mediile solide.
Ce este elongaţia undei?
În momentul deplasării într-un mediu, unda determinӑ oscilaţia moleculelor înconjurătoare datorită fluctuaţiilor de presiune (p) exercitate asupra lor la trecerea undei. Moleculele se vor deplasa pe o anumită distanţӑ faţă de poziţia de echilibru, denumită elongaţia undei, având o viteză molecularӑ (ν) şi o anumită acceleraţie.
Ce este amplitudinea?
Valoarea maximӑ a elongaţiei se numeşte amplitudine. Când presiunea creşte, moleculele se vor apropia (compresie), iar când presiunea scade moleculele se vor îndepărta (rarefacţie). Pentru undele longitudinale această mișcare se desfăşoară paralel cu direcţia deplasare (reprezentarea grafică sub forma unor unde sinusoidale este aleasă a facilita vizualizarea parametrilor undei). Imaginile ultrasonografice în modul B exprimă amplitudinea ecourilor.
Ce este faza?
Un alt parametru utilizat în caracterizarea undelor sonore este faza; aceasta reprezintӑ diferenţa în timp sau spaţiu a unei unde, faţă de o undӑ de referinţă și este utilizată în examenul Doppler pentre interpretarea sensului de deplasare a coloanei sanguine.
Care este legӑtura dintre frecvenţӑ și fazӑ?
Frecvenţa şi faza sunt strâns legate. Astfel dacă sonorizăm cu un transductor de 5 MHz o coloană de sânge care se deplasează cu 75 cm/s, frecvenţa reflectată va fi de 5, 005 MHz. Frecvenţa este crescută cu 1/1000 faţă de frecvenţa incidentă. Din punctul de vedere al fazei putem considera că aceasta se măreşte cu fiecare ciclu, astfel încât după 1000 de cicluri faza (diferenţa între unda transmisă şi cea reflectată) este un ciclu complet. Un ciclu are 360°, ceea ce înseamnă că după primele 100 de cicluri faza este de 36°.
Care sunt modalitӑţile de emisie a US?
Ultrasunetele pot fi emise în mod continuu sau pulsat, ambele forme fiind utilizate de aparatura medicală (fig. 1.3).
Care este principiul emisiei continue?
În emisia continuă (CW – continuous wave) undele sunt produse fără întrerupere de sursa de vibraţii, frecvenţa utilizată în neurosonologie fiind de 4-5 MHz.
Care este principiul emisiei pulsate?
Emisia pulsată (PW - pulse wave) presupune emiterea unor grupuri de unde, denumite secvenţă pulsată, cu o anumitӑ frecvenţă (PRF - pulse repetition frequency), între producerea secvenţelor pulsate existând o pauzӑ care este utilizatӑ pentru receptarea ecourilor reflectate de cӑtre ţesuturi (fig. 1.3). Lungimea secvenţei pulsate (λ x nr de cicli dintr-o secvenţă) variază în funcţie de domeniul de utilizare, fiind foarte scӑzutӑ pentru ecografia în modul B, medie pentru examenul velocimetric doppler şi mare pentru examenul transcranian (TCD).
Cat este durata unei secvenţe pulsate?
Durata unei secvenţe pulsate este o microsecundă pentru majoritatea aplicaţiilor şi de 15 microsecunde pentru examinarea transcraniană.
Cum se numește durata de timp dintre secvenţele pulsate?
pulse repetition interval
Cât este durata de timp dintre secventele pulsate?
variazӑ între 13 – 400 de microsecunde;
Cum se calculeazӑ adâncimea la care se gӑsește un obiect?
cunoscând această valoare - a duratei de timp dintre secvenţele pulsate - şi viteza de deplasare a sunetului în ţesuturile moi se poate calcula adâncimea la care se găseşte un obiect, fapt care constituie un element esenţial pentru identificarea traiectelor vasculare prin TCD.
Ce reprezintӑ dpdv fizic undele sonore?
Undele sonore reprezintă energie mecanicӑ exprimată prin formula: E_m = forţa x distanţa
Ce este puterea unui fascicul ultrasonic?
Puterea (P) a unui fascicul ultrasonic este reprezentată de cantitatea de energie raportatӑ la unitatea de timp, adică:
P = (forţa x distanţa)/timp
Care este unitatea de mӑsurӑ a puterii?
Puterea se exprimă în waţi. Acest parametru este afişat de majoritatea ecografelor şi poate fi variat în funcţie de setările necesare pentru a examina anumite regiuni; de exemplu pentru examinarea sifonului carotidian prin fereastra orbitară puterea trebuie scăzută pentru a evita încălzirea ţesuturilor şi apariţia unor leziuni ale globului ocular.
Ce este intensitatea unui fascicul?
Intensitatea fascicolului (I) exprimă puterea raportată Ia unitatea de suprafaţӑ (w/〖cm〗^2) I = P/suprafaţӑ = (Forţa x distanţa )/timp x 1/suprafaţӑ , formulӑ care poate fi rescrisӑ astfel: I = Forţa/suprafaţӑ x distanţa/timp și revenind la efectul pe care deplasarea undelor sonore îl are asupra mediului înconjurător putem spune că: I = p x ν unde p reprezintă fluctuaţiile de presiune şi v, viteza moleculară.
Ce este impedanţa acusticӑ?
Raportul dintre fluctuaţiile de presiune şi viteza moleculară este denumit impedanţӑ acustică (Z) = p/v . La o presiune dată, viteza v va depinde de densitatea şi compresibilitatea mediului de propagare, astfel încât în urma unor calcule matematice, impedanţa poate fi exprimată şi prin ecuaţia:
Z = ρ x C
unde ρ este densitatea mediului de propagare, iar C viteza de propagare a sunetului în acel mediu. Ţinând cont cӑ viteza de propagare a sunetului în ţesuturile moi este de 1540 m/s, iar densitatea diferitelor medii este și ea cunoscută, impedanţa diferitelor structuri se poate calcula cu uşurinţă. Impedanţa este rӑspunzӑtoare de ecogenitatea ţesuturilor, ecogenitatea fiind cu atât mai mare cu cât diferenţa de impedanţӑ între ţesuturi este mai mare.
Ce este o interfaţӑ?
Linia de separaţie între două ţesuturi cu impedanţӑ diferită se numeşte interfaţă.
Ce înseamnӑ un mediu omogen?
Un mediu omogen este un mediu în care undele sonore se deplasează în linie dreaptă, cu o viteză relativ constantă.
Ce înseamnӑ un mediu neomogen?
Un mediu neomogen presupune structuri cu impedanţӑ diferită; la interfaţa dintre cele două medii o parte din energie este reflectată şi o parte trece în cel de doilea mediu (fig. 1.4, 1.5).
Ce este reflexia?
Reflexia presupune întoarcerea fascicolului ultrasonic către sursa de emisie. Dacӑ interfaţa este regulată, unghiul de incidenţă este egal cu unghiul de reflexie. Pe acest fenomen se bazează examenul doppler.
Ce influenţeazӑ amplitudinea undelor reflectate?
Amplitudinea undelor reflectate este influenţată de diferenţa de impedanţă între cele două medii (şi deci de viteza de propagare) şi de unghiul de incidenţă. Atunci când interfaţa separă două straturi cu impedanţӑ acustică foarte diferită, aceasta se comportă ca o oglindă, mutând imaginea într-o locaţie falsӑ (artefact „în oglindă”). De asemenea, diferenţa mare între impedanţa acusticӑ a aerului şi cea a tegumentelor ar face imposibilă examinarea în absenţa gelului de contact.
Ce este refracţia?
Refracţia se referă la porţiunea de fascicul care trece în cel de al doilea mediu, cu schimbarea unghiului de deplasare. Acest lucru poate duce la deplasarea în lateral a obiectelor sau chiar la apariţia unei imagini duble (un astfel de artefact apare de exemplu, datoritӑ refracţiei la nivelul drepţilor abdominali, făcând ca o sarcină de 5 săptӑmâni să aparӑ ca sarcină gemelară, la aproximativ 25% din cazuri.