1 Parametrii fizici.Parametrii hemodinamici Flashcards
Care sunt parametrii fizici ai undelor sonore?
Lungimea de undă (λ), Perioadӑ, Ciclu, Amplitudine, Faza
Ce reprezintӑ sunetul?
Sunetul reprezintă energie acustică propagatӑ de la o sursă de oscilaţii mecanice.
Cum se deplaseazӑ sunetul?
Deplasarea acestei energii se face sub forma unor unde longitudinale, cu o viteză caracteristică pentru fiecare mediu străbătut.
Ce este lungimea de undӑ?
Lungimea de undă (λ) reprezintă distanţa parcursӑ de energia acusticӑ în intervalul de timp asociat unei oscilaţii complete
Ce este o oscilaţie?
oscilaţie = mişcare periodicӑ, alternativӑ şi simetrică a unui corp în raport cu o poziţie particularӑ numitӑ poziţie de echilibru
Care este unitatea de mӑsurӑ a lungimii de undӑ?
Unitatea de măsurӑ este metrul (sau subunităţi ale sale).
Ce este o perioadӑ?
Intervalul de timp (măsurat în secunde sau milisecunde), în care este parcursӑ lungimea de undă se numeşte perioadӑ; exprimӑ în fapt durata unui ciclu.
Ce este un ciclu?
Un ciclu cuprinde evoluţia undei de la momentul generării ei până la revenirea la poziţia de echilibru, trecând printr-o valoare maximă şi o valoare minimă.
Ce este frecvenţa?
Frecvenţa (F) cu care sunt emise undele de către sursa generatoare este reprezentatӑ de numărul de cicli/secundӑ și se exprimӑ în Hz.
Ce este un Hertz?
1 Hertz = 1 ciclu/s
Ce frecvenţӑ au ultrasunetele?
Ultrasunetele au o frecvenţӑ ce depăşeşte 20 kHz, ieşind din spectrul sonor care poate fi perceput de urechea umană.
Ce frecvenţӑ au ultrasunetele utilizate în scop diagnostic?
Ultrasunetele utilizate în scop diagnostic au frecvenţe cuprinse între 1 – 10 MHz (1 MHz = 〖10〗^6Hz).
Cum se calculeazӑ viteza de propagare cu care se deplaseazӑ unda?
Viteza de propagare cu care se deplaseazӑ unda, se calculează după formula raportând distanţa parcursӑ la unitatea de timp
Care este viteza de deplasare a undelor sonore în aer?
330 m/s în aer
Care este viteza de deplasare a undelor sonore în ţesuturile moi?
1540 m/s în ţesuturile moi
Care este viteza de deplasare a undelor sonore în mediile solide?
3000 – 5000 m/s în mediile solide.
Ce este elongaţia undei?
În momentul deplasării într-un mediu, unda determinӑ oscilaţia moleculelor înconjurătoare datorită fluctuaţiilor de presiune (p) exercitate asupra lor la trecerea undei. Moleculele se vor deplasa pe o anumită distanţӑ faţă de poziţia de echilibru, denumită elongaţia undei, având o viteză molecularӑ (ν) şi o anumită acceleraţie.
Ce este amplitudinea?
Valoarea maximӑ a elongaţiei se numeşte amplitudine. Când presiunea creşte, moleculele se vor apropia (compresie), iar când presiunea scade moleculele se vor îndepărta (rarefacţie). Pentru undele longitudinale această mișcare se desfăşoară paralel cu direcţia deplasare (reprezentarea grafică sub forma unor unde sinusoidale este aleasă a facilita vizualizarea parametrilor undei). Imaginile ultrasonografice în modul B exprimă amplitudinea ecourilor.
Ce este faza?
Un alt parametru utilizat în caracterizarea undelor sonore este faza; aceasta reprezintӑ diferenţa în timp sau spaţiu a unei unde, faţă de o undӑ de referinţă și este utilizată în examenul Doppler pentre interpretarea sensului de deplasare a coloanei sanguine.
Care este legӑtura dintre frecvenţӑ și fazӑ?
Frecvenţa şi faza sunt strâns legate. Astfel dacă sonorizăm cu un transductor de 5 MHz o coloană de sânge care se deplasează cu 75 cm/s, frecvenţa reflectată va fi de 5, 005 MHz. Frecvenţa este crescută cu 1/1000 faţă de frecvenţa incidentă. Din punctul de vedere al fazei putem considera că aceasta se măreşte cu fiecare ciclu, astfel încât după 1000 de cicluri faza (diferenţa între unda transmisă şi cea reflectată) este un ciclu complet. Un ciclu are 360°, ceea ce înseamnă că după primele 100 de cicluri faza este de 36°.
Care sunt modalitӑţile de emisie a US?
Ultrasunetele pot fi emise în mod continuu sau pulsat, ambele forme fiind utilizate de aparatura medicală (fig. 1.3).
Care este principiul emisiei continue?
În emisia continuă (CW – continuous wave) undele sunt produse fără întrerupere de sursa de vibraţii, frecvenţa utilizată în neurosonologie fiind de 4-5 MHz.
Care este principiul emisiei pulsate?
Emisia pulsată (PW - pulse wave) presupune emiterea unor grupuri de unde, denumite secvenţă pulsată, cu o anumitӑ frecvenţă (PRF - pulse repetition frequency), între producerea secvenţelor pulsate existând o pauzӑ care este utilizatӑ pentru receptarea ecourilor reflectate de cӑtre ţesuturi (fig. 1.3). Lungimea secvenţei pulsate (λ x nr de cicli dintr-o secvenţă) variază în funcţie de domeniul de utilizare, fiind foarte scӑzutӑ pentru ecografia în modul B, medie pentru examenul velocimetric doppler şi mare pentru examenul transcranian (TCD).
Cat este durata unei secvenţe pulsate?
Durata unei secvenţe pulsate este o microsecundă pentru majoritatea aplicaţiilor şi de 15 microsecunde pentru examinarea transcraniană.