1. Adásvétel Flashcards

1
Q
  1. Adásvételi sz. fogalma
A

: Adásvételi szerződés alapján az eladó dolog tulajdonjogának átruházására, a vevő a vételár megfizetésére és a dolog átvételére köteles.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
  1. Alanyai?
A

eladó – vevő (mindkét pozícióban bárki állhat) Jogképes személyek, az eladó tul.joggal rendelkezzen, a vevő szerzőképes legyen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q
  1. Tárgya?
A

a dare szolgáltatás tárgya valamilyen dolog (ingó, ingatlan, jog vagy követelés) Ha az adásvételi szerződés tárgya ingatlan, az eladó a tulaj-donjog átruházásán felül köteles a dolog birtokának átruházására is. Ha a szerződés tárgya ingatlan, az adásvételi szerződést írásba kell foglalni. Ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzéssel lesz tulajdonos a vevő.

A dolog adásvételére vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni arra a szerződésre is, amelyből jog vagy követelés visszterhes átruházására vonatkozó kötelezettség fakad

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q
  1. Formája?
A

Főszabály szerint, adásvételi sz. szóban, írásban és ráutaló mgt.-sal is megköthető, kivéve: ha ingatlan az adásvétel tárgya, akkor csak írásban lehet megkötni a szerződést (kötelező írásbeliség). Az írásba foglalt szerződés érvényességének nem feltétele, hogy a felek a megállapodásukat közokiratba vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalják, kivéve ha ezt külön jogszabály írja elő. Az ügyvédi ellenjegyzés vagy közokiratba foglalás az Ingatlan-nyilvántartási törvény alapján a bejegyzés feltétele.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q
  1. Tartalma?
A

Az eladó főkötelezettsége a dolog tul.jogánakátruházása,mellékkötelezettsége pedig bizonyos költségek viselése, amelyek: birtokát-ruházással kapcsolatos költségek illetve az ingatlan-nyilvántartásban feltüntetett állapot rendezésével kapcs. költségek.
Avevő főkötelezettsége, hogy a dolgot átvegye ill. köteles a vételár megfizetésére (vételár: meghatározott összegű pénzösszeg) A vételárat lehet egy összegben vagy részletekbe fizetni. Abban az esetben, ha a szerződés megkötésekor nem kerül sor a vételár teljes kiegyenlítésére, akkor az eladó fenntarthatja tulajdonjogát.
A vevő mellékkötelezettsége: a dolog átvételének a költségét viselnie kell, illetve a tulajdonváltozás ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésének költségét is.

Speciális eset: Az eladó az adásvétel tárgyát képező ingatlannak a birtokát átruházza a vevőre, mielőtt bejegyeztették volna az ingatlan-nyilvántartásba a tul.jogot, akkor
a birtokátruházás napjától a dolog hasznai és terhei a vevőt illetik
birtokátruházással átszáll a kárveszélyviselés is a vevőre

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q
  1. Tulajdonjog fenntartásának feltételei:
A

Tulajdonjog fenntartásának feltételei:

  • csak a vételár teljes kiegyenlítéséig tartható fenn
  • a tul.jog fenntartás csak írásban érvényes
  • nyilvántartásba vétel szükséges (ingatlan esetén ingatlan-nyilvántartásba kell bejegyeztetni a tul.jog fenntartás tényét és a vevő személyét, ingó esetén hitelbiztosítéki nyilvántartásba)
  • Ha nem történik meg a nyilvántartásba vétel, akkor ha a vevő eladja a dolgot, a jóhiszemű 3. féllel szemben az eladó nem hivatkozhat arra, hogy ő fenntartotta a tul.jogát.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q
  1. Fogyasztói adásvétel:
A

(eladó: vállalkozás, vevő: fogyasztó)
Kárveszélyviselés: ha az eladó vállalja a dolognak a vevőhöz történő eljuttatását, akkor száll át a kárveszélyviselés a vevőre, amikor a vevő birtokába veszi a dolgot. Ha nem a cég vállalja az eljuttatást, hanem a vevő gondoskodik fuvarozásról, akkor száll át a vevőre a kárveszélyviselés, amikor a vállalkozás átadja a dolgot a fuvarozónak, kivéve abban az esetben ha az eladó ajánlotta a fuvarozót.

Eladó késedelmének speciális szabályai fogyasztói adásvételnél: az eladónak a sz. megkötését követően késedelem nélkül a vevő rendelkezésére kell bocsájtania a dolgot, de legkésőbb 30 napon belül. Ha az eladó késedelembe esik, akkor a vevő póthatáridőt tűzhet és amennyiben a póthatáridőn belül sem történik teljesítés, elállhat a szerződéstől. A vevőnek nem kell a póthatáridő tűzésének lehetőségével élnie, azonnal elállhat, ha az eladó megtagadta a teljesítést vagy az eladónak meghatározott időben kellett volna teljesítenie és a vevőnek már nem áll fenn igénye a teljesítésre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q
  1. I.2. Az adásvétel különös nemei:
A
A.	elővásárlási jog
B.	visszavásárlási jog
C.	vételi és eladási jog
D.	részletvétel
E.	megtekintésre vétel
F.	próbára vétel
G.	minta szerinti vétel
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q
  1. A. Elővásárlási jog
A

Ha a tulajdonos meghatározott dologra nézve szerződéssel elővásárlási jogot alapít, és a dolgot harmadik személytől származó ajánlat elfogadásával el akarja adni, az elővásárlási jog jogosultja az ajánlatban rögzített feltételek mellett a harmadik személyt megelőzve jogosult a dolog megvételére.

Alanya: dolog tulajdonosa és az elővásárlási jogosult
Az elővásárlási jogosultnak a szerződés tartalmát illetően nincs szabad mozgástere, csak a 3. személy ajánlatát fogadhatja el. Feltételes joga van, mert attól függ, hogy a tulajdonos el akarja e adni
(Ha jogszabály írja elő az elővásárlási jogot, akkor megtörni látszik a szabad partnerválasztás elve)

Folyamata:

  • a tulajdonos el akarja adni a dolgát
    1. személytől vételi ajánlat érkezik, amelyet a tulajdonos el kíván fogadni

Ajánlatközlési kötelezettség: Ha a tulajdonos harmadik személytől olyan vételi ajánlatot kap, amelyet el kíván fogadni, az ajánlat elfogadása előtt köteles az ajánlatot teljes terjedelemben közölni az elővásárlásra jogosulttal. Nem terheli e kötelezettség a tulajdonost, ha annak teljesítése a jogosult tartózkodási helye vagy más körülmény miatt rendkívüli nehézséggel vagy számottevő késedelemmel járna. Az ajánlat közlése a tulajdonos által tett eladási ajánlatnak minősül. Az ajánlati kötöttségre a távollevők között tett ajánlatra vonatkozó szabályokat azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a tulajdonos ajánlati kötöttségének idejét a szerződés általános szabályaiban meghatározottnál rövidebb időtartamban nem határozhatja meg.

Ajánlatközlés módja: írásban és teljes terjedelmében kell közölni
Ha az elővásárlásra jogosult a tulajdonoshoz intézett nyilatkozatában az ajánlatot elfogadja, a szerződés közöttük jön létre.
Ha a jogosult az ajánlati kötöttség ideje alatt nem tesz elfogadó nyilatkozatot, a tulajdonos a dolgot az ajánlatot tevő harmadik személy ajánlatának megfelelően vagy annál az eladó számára kedvezőbb feltételek mellett eladhatja.

Ha nem szabályosan kerül sor az ajánlatközlésre, vagy nem tesz eleget a tulaj az ajánlatközlési kötelezettségének és megkötötte 3. személlyel a szerződést, akkor a következmény relatív (személyi) hatálytalanság, tehát a 3. személlyel megkötött sz. a jogosulttal szemben hatálytalan.

Az elővásárlási jogosult igényérvényesítésének feltételei:

  • 30 napon belül érvényesítheti a szerződéskötésről való tudomásszerzéstől (jogvesztő határidő: 3 év)
  • az igényérvényesítéssel egyidejűleg ajánlatot elfogadó nyilatkozatot kell tennie
  • bizonyítania kell a teljesítőképességét

Több elővásárlási jogosult:
Ha egymás után kaptak elővásárlási jogot akkor a sorban előrébb álló dönthet előbb.
Ha ugyanazon dologra nézve több személyt azonos rangsorban illet meg elővásárlási jog, és közülük többen tesznek elfogadó nyilatkozatot, a tulajdonos késedelem nélkül köteles erről a jogosultakat tájékoztatni, akik a tájékoztatás hatályossá válásától számított nyolc napon belül elfogadó nyilatkozatukat visszavonhatják. E határidő leteltekor az adásvételi szerződés a hatályos elfogadó nyilatkozatot tett jogosultakkal jön létre. Az elfogadó nyilatkozatot tett jogosultak egymás közötti érdekeltségük arányában szereznek közös tulajdont. Ha az elfogadó nyilatkozatot tett jogosultak érdekeltségének aránya nem állapítható meg, a jogosultak egyenlő arányban szereznek tulajdoni hányadot a dolgon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q
  1. B. Visszavásárlási jog:
A

Ha az adásvételi szerződés megkötésével egyidejűleg a felek megállapodnak abban, hogy a vevő visszavásárlási jogot enged a megvett dologra, az eladó a vevőhöz intézett nyilatkozatával a dolgot megveheti. A visszavásárlási árat a felek a visszavásárlási jog létesítéséről szóló megállapodásukban határozzák meg. Ennek elmulasztása esetén a visszavásárlási jog gyakorlásakor képviselt forgalmi érték számít.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q
  1. C. Vételi és eladási jog:
A

Vételi jog: Ha a tulajdonos meghatározott dologra nézve szerződéssel vételi jogot alapít, a jogosult a dolgot a szerződésben meghatározott vételáron egyoldalú nyilatkozattal megvásárolhatja. Nem kell a tulajdonos eladási szándéka. A szerződésben meghat. vételi ár az irányadó.
Eladási jog: Ha a tulajdonos meghatározott dologra nézve szerződéssel eladási jogot szerez, a dolgot a szerződésben meghatározott vételáron egyoldalú nyilatkozattal eladhatja az eladási jog kötelezettjének.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q
  1. Vétel/eladási jog és visszavásárlási jog, előváráslási jog közös elemei
A

A-B-C közös szabályai:

  • Szerződést írásba kell foglalni.
  • Ingatlan esetén ingatlan-nyilvántartásba vétel, ingó esetén közhiteles nyilvántartásba vétel szükséges, a bejegyzéssel mindenkivel szemben hatályos, aki a bejegyzést követően az ilyen dolgon valamely jogot szerez.
  • Az elővásárlási, a visszavásárlási, a vételi és az eladási jogra vonatkozó rendelkezéseket a jogszabályon alapuló elővásárlási, visszavásárlási, vételi és eladási jogra is alkalmazni kell. A jogszabályon alapuló elővásárlási, visszavásárlási, vételi és eladási jog a szerződéses elővásárlási, visszavásárlási, vételi és eladási jogot megelőzi.
  • A visszavásárlási, a vételi és az eladási jog kötelezettje köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a visszavásárlási, a vételi és az eladási jog gyakorlását meghiúsítaná vagy korlátozná.
  • Megszűnik a visszavásárlási, a vételi és az eladási jog, ha a dolog a kötelezettnek fel nem róható okból megsemmisül.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q
  1. Részvétel
A

Ha a felek abban állapodnak meg, hogy a vevő a vételárat meghatározott időpontokban, több részletben fizeti meg, de a dolog birtokát a vételár teljes kiegyenlítése előtt a vevőre átruházzák, az eladó - választása szerint - az elállás vagy a részletfizetési kedvezmény megvoná-sának jogát gyakorolhatja akkor, ha a vevő a részletet az esedékességkor nem fizeti meg. Ezzel a jogával az eladó a részlet megfizetésének első ízben való elmulasztása esetén akkor élhet, ha a vevőt erről előzőleg értesítette, és neki a teljesítésre megfelelő időt engedett. Ha többszöri mulasztásról van szó, az eladó egyből elállhat.

Elállás esetén sajátos helyzet a felek között:

  • a vevő köteles a szerződés alapján birtokában volt dolog után használati díjat fizetni,
  • köteles megtéríteni azt a kárt, amely a dolog rendeltetésszerű használatával járó értékcsökkenést meghaladja.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

E. Megtekintésre vétel:

A

: a vevő az adásvételi szerződést a tárgyát képező dolog megtekintése nélkül köti meg, de a felek megállapodnak abban, hogy a vevő a dolog megtekintését követően nyilatkozhat a szerződés hatálybalépéséről.
A szerződés tehát létrejött, a kérdés a hatályba lépés, a vevő nyilatkozata szükséges a sz. hatályba lépéséhez.
-Az eladónak kötelezettsége, hogy lehetőséget biztosítson a megtekintésre
- A vevőnek annyi ideje van a nyilatkozat megtételére, amennyit az eladó meghatározvagy amennyit szerződésben kötnek ki.
- A vevőnek nem kell indokolnia nyilatkozatát vagy hatályba lépteti a szerződést nyilatkozatával, vagy megadott időn belül nyilatkozik, de nem kívánja hatályba léptetni a sz.-t, vagy ha elmulasztja a határidőt akkor a sz. nem lép hatályba.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q
  1. F. Próbára vétel
A

a felek az adásvételi szerződésben azt kötik ki, hogy az adásvétel tárgyát képező dolog kipróbálása alapján a vevő meghatározott időn belül nyilatkozhat a szerződés hatályáról, a szerződés hatálya a vevő nyilatkozatától függ. A vevő e nyilatkozatát nem köteles indokolni. Határidőn belül nyilatkozhat, hogy lépjen hatályba a szerződés vagy határidőn belül nyilatkozva azt mondja, hogy ne lépjen hatályba a sz., vagy ha határidőn belül nem nyilatkozik, akkor hatályban marad a sz.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q
  1. G. Minta szerinti vétel:
A

a felek a szerződés tárgyát képező dolog valamely tulajdonságát mintára hivatkozással határozzák meg, az eladó köteles a minta hivatkozott tulajdonságának megfelelő dolgot szolgáltatni. Az eladó a dolog fel nem ismerhető hibájáért akkor is szavatol, ha e hiba a mintában is megvolt.