Κεφάλαιο 1 Flashcards
Τι αποτελεί κοινή πρακτική σε όλες τις χώρες παγκοσμίως
Σε όλες τις χώρες παγκοσμίως και ιδίως στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί κοινή πρακτική να σχεδιάζουν και να ασκούν πολιτικές έντονου παρεμβατικού χαρακτήρα για την στήριξη του αγροτικού τομέα.
Αυτές οι πολιτικές ως προς τι διαφέρουν
Οι πολιτικές αυτές διαφέρουν ως προς την ένταση της δημόσιας παρέμβασης, αλλά και την επιλογή των εργαλείων που χρησιμοποιούν.
Ποιοι είναι οι κοινοί στόχοι των πολιτικών αυτών
Κοινοί στόχοι τους είναι η επίτευξη δικαιότερων αναδιανεμητικών αποτελεσμάτων μεταξύ του πρωτογενούς τομέα και της οικονομίας, και η διόρθωση ατελειών που δημιουργούνται στην αγορά.
Που οφείλεται η υστέρηση εισοδήματος στον αγροτικό τομέα
Η υστέρηση εισοδήματος στον αγροτικό τομέα οφείλεται στο γεγονός ότι ο τομέας αυτός διαφέρει από τους άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.
Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στης αγροτικής παραγωγής
Σύμφωνα με Παπαγεωργίου και Σπαθή (2000) τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αγροτικής παραγωγής περιλαμβάνουν τα φυσικά χαρακτηριστικά, που συνδέονται με την εξάρτηση της παραγωγικής διαδικασίας από το φυσικό περιβάλλον, την εποχικότητα των δραστηριοτήτων και τους κινδύνους παραγωγής.
Που οφείλονται όλες αυτές οι ιδιομορφίες των φυσικών χαρακτηριστικών
Στον βιολογικό χαρακτήρα της γεωργίας, που καθορίζει τον βαθμό και την ένταση της παρέμβασης στην παραγωγική διαδικασία.
Τι καθορίζουν τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της γεωργίας
Καθορίζουν σημαντικά την φύση της αγροτικής οικονομίας, στην οποία, συνήθως, δραστηριοποιείται ένα μεγάλο πλήθος παραγωγών σε ένα αντίστοιχα μεγάλο πλήθος μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων με έντονη διασπορά μεταξύ τους.
Πείτε ένα άλλο διαρθρωτικό χαρακτηριστικό της γεωργίας
Ένα ακόμη διαρθρωτικό χαρακτηριστικό συνδέεται με τον υψηλό μέσο όρο ηλικίας και το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης των απασχολούμενων στην οικονομία.
Τι προκύπτει από το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και τον υψηλό μέσο όρο ηλικίας σαν συμπέρασμα
Το επίπεδο επαγγελματικής κατάρτισης των ευρωπαίων αγροτών είναι πολύ χαμηλό, πράγμα που ερμηνεύει μαζί με τον υψηλό μέσο όρο ηλικίας, την δυσκολία στην πρόσληψη και ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, τη διστακτικότητα στην διαφοροποίηση της παραγωγής ανάλογα με την ζήτηση της αγοράς και την ανάληψη του αντίστοιχου κινδύνου, τη διστακτικότητα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας και, τέλος, τον αργό τεχνολογικό μετασχηματισμό όλου του φάσματος της αγροδιατροφικής αλυσίδας.
Πείτε ένα παράδειγμα οικονομικών χαρακτηριστικών του αγροτικού τομέα
Οι απότομες διακυμάνσεις που παρουσιάζουν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, οι οποίες οφείλονται στην αβεβαιότητα του μεγέθους της αγροτικής παραγωγής, επειδή ο παραγωγός δεν είναι σε θέση να ελέγξει μια σειρά από αστάθμητους παράγοντες, όπως κλιματολογικές αλλαγές, ασθένεια σε φυτά και ζώα και ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η αστάθεια των γεωργικών τιμών είναι επιθυμητή
Η αστάθεια των γεωργικών τιμών δεν είναι επιθυμητή, γιατί, αν αυξηθούν απότομα, ασκούνται έντονες πληθωριστικές πιέσεις, καθώς τα τρόφιμα αντιστοιχούν σε σημαντικό μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού στην Ευρώπη.
Πότε αυξάνεται το κόστος παραγωγής
Η εποχικότητα στην παραγωγή των περισσότερων αγροτικών προϊόντων καθορίζει και την εποχικότητα στην χρήση του πάγιου κεφαλαίου αλλά και της οικογενειακής κυρίως χρήσης. Οι παραγωγικοί συντελεστές δεσμεύονται για ένα ολόκληρο οικονομικό έτος, ενώ χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, έτσι αυξάνεται το κόστος παραγωγής επειδή μειώνεται η αποδοτικότητα των συντελεστών αυτών.
Οι αγορές των αγροτικών προϊόντων είναι ανταγωνιστικές
Πλησιάζουν προς τον τέλειο ανταγωνισμό καθώς υπάρχουν πολλοί μικροί πωλητές οι οποίοι προσφέρουν ομοειδή προϊόντα. Ο παραγωγός κατέχει πολύ μικρό μερίδιο της αγοράς, χωρίς να μπορεί να διαφοροποιήσει το προϊόν του σε σχέση με ίδιο προϊόν άλλων παραγωγών.
Ποια είναι τα δύο προβλήματα του αγροτικού τομέα
Σύμφωνα με τον Ackrill (2000) τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα είναι
1) treadmill theory (παγίδα τεχνολογίας)
2) asset fixit theory (εκμετάλλευση του κεφαλαίου στη γεωργική παραγωγή)
Περιγράψτε το treadmill theory
Σύμφωνα με την θεωρία αυτή, οι οικονομικές συνθήκες ωθούν τους παραγωγούς να υιοθετήσουν την εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας, καθώς μέρος των παραγωγών υιοθετούν τις νέες τεχνολογίες και αρχικά επωφελούνται. Πολύ γρήγορα και άλλοι παραγωγοί ακολουθούν προκειμένου να διατηρήσουν τα εισοδήματά τους σε ένα περιβάλλον που οι τιμές μειώνονται λόγω αύξησης της προσφοράς και της διατήρησης ή της μικρότερης αύξησης της ζήτησης. Σε ένα επόμενο στάδιο, νεότερες τεχνολογίες υιοθετούνται από τους πιο καινοτόμους αγρότες, ασκώντας πιέσεις και στους υπόλοιπους να ακολουθήσουν. Τελικά, οι αγρότες εγκλωβίζονται σε μια παγίδα τεχνολογίας από την οποία αδυνατούν να ξεφύγουν, καθώς αυξάνεται η προσφορά και μειώνονται συνεχώς οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, επειδή, η αγορά των αγροτικών προϊόντων είναι πλήρων ανταγωνιστική.