1 Flashcards
הפרוטוקולים של זקני ציון
- שטות שאנטישמים (משטרה חשאית רוסית) הפיצו שכביכול היהודים רוצים להרוס את כל העולם, סוף המאה ה-19, תפס תאוצה אחרי מלחה״ע הראשונה.
חוקי נירנברג
אמצע ספטמבר 1935, חוקי יסוד נגד יהודים שהגבילו וביטלו בהדרגה את מעמדם בכל תחומי החיים עד לסמכות בלעדית של משטרת הביטחון. עד 38 עזבו רק שליש.
חוק האזרחות = יהודים היו משוללי זכויות, הגנה על הדם הגרמני אסרה נישואים וכו, ספרו אם יש דם יהודי כלשהו.
הקונגרס היהודי העולמי
הראשון בשנת 1897 בבאזל בראשות הרצל, ארגון שפעל באמצעות פעולות הסברה להגנה ועזרה ליהודים.
בשנת 1936 התכנס בז׳נבה עם ארגונים מכל העולם ופעל לחרם נגד גרמניה. נאם בו סטיפן ווייז מנהיג ציוני מארה״ב.
אוטואמנציפציה
פורסם על ידי יהודה לייב פינסקר ב-1882, מראשי תנועת חובבי ציון בעקבות ״סופות בנגב״ שפרץ בדרום רוסיה שנה קודם. חוברת עם ניתוח של שנאת ישראל + קריאה להקים
בית יהודי התפתח דיון ציבורי.
שחרור עצמי 🥳
אליאנס יזראליט אוניברסל
כל ישראל חברים
ארגון יהודי עולמי המרכז היה בצרפת, הכנסייה חטפה ילד יהודי, ארגון מגונן על אינטרסים יהודים, בקטע של להפיץ דרכם את התרבות הצרפתית ולחנך אותם להיות קינגים.
בונד
מפלגה יהודית מרקסיסטית, רוסים, אנטי ציונים‼!, קיוו לפתור את בעיית האנטישמיות בדרך המרקסיסטית ונאבקו להגנה על הפועלים.
הם רצו שיהיה בונדינג עם איפה שהיינו אז ..
“מדינת היהודים”
פמפלט קטן שהרצל פרסם בשנת 1896, הפאנץ׳ היה במיקום התופעה בהקשרה המודרני -> והסקת מסקנות קונקרטיות מכך. הרצל הבין שלאנטישמיות פנים רבות + האמנציפציה נכשלה -> יהודים חייבים מדינה משלהם. הרצל תלה זאת במעצמות הגדולות.
ואז… כונס הקונגרס הציוני הראשון.
חובבי ציון
שם כולל למספר אגודות ציוניות שנוסדו במזרח אירופה בסוף המאה ה-19 ודגלו בציונות מעשית, קרי עלייה והתיישבות יהודית בארץ ישראל.
הועד + מרכז התנועה היה באודסה. קטנים בהיקפם וחסרי ניסיון ארגוני, אבל החלו לראות בארץ ישראל אופציה ממשית. קראו לאקטיביזם יהודי. הקימו מושבות בארץ.
אחד העם
נולד - 1856, שם אמיתי אשר צבי גינצברג, אישיות אינטלקטואלית 🤓 חשובה בחובבי ציון. ייצג את הציונות הרוחנית - כלומר מנוגד להרצל. לא האמין בפתרון של ארץ ישראל -> האמין בהגירה לארה״ב ובכך שהארץ צריכה להיות מרכז רוחני. מבקר מצטיין אבל הנהיג גרוע. האמין שהבעיה של העם היהודי היא התרופפות הזיקה בגלל החילון.
תכנית אוגנדה
הצעה של ג׳וזף צ׳מברליין לצ׳רטר במזרח אפריקה, קניה של ימינו. נחשב הישג אדיר כהצעה לתנועה הצהירה. קונגרס שישי שלחו משלחת חקר לבדוק התאמה, הייתה התנגדות גדולה מצד יהודי מזרח אירופה (שלהם היו הפרעות), ראו בכך בגידה בציון. המשלחת חזרה עם מסקנה שלא מתאימה להתיישבות רחבה.
יט״א
תנועה טריטוריאליסטית בראשות הסופר היהודי אנגלי ישראל זנגביל (ג׳ינג׳ר) בעקבות תכנית אוגדנה. חיפשה ארץ ליהודים. דגלה בשני עקרונות בסיסיים של הציונות - טריטוריה + שלטון עצמי. סחפה המונים אבל לא הצליחה למצוא רעיון מספיק טוב.
עליית האשכנזים
שם כללי לקובץ של עליות יהודים חסידים לפני העלייה הראשונה שעלו בעקבות רבנים ותחושת שליחות דתית.
העולים התמקדו בעיקר בארבעת הערים הקדושות, חברון, טבריה, ירושלים, צפת. חטיץ!
מקווה ישראל
בי״ס חקלאי בת״א-יפו, יוסד בשנת 1870 על ידי קרל נטר –כחלק מפעילות חברת כל ישראל חברים–, המטרה הייתה להפיץ את עבודת האדמה בקרב יהודי א״י. עורר תקווה מצד חוגים בחברה האורתודוקסית כציפייה לגאולת הארץ אבל -> גברה ההתנגדות למגמות המשכילות והחינוך הצרפתי שהוקנה בביה״ס.
העלייה הראשונה
גל עלייה בין השנים 1882-1903, ב-81׳ היו בעיקר פליטי פרעות שהגיעו לחפש מקלט ולאו דווקא מתוך אידיאל לאומי, הרבה מהם ירדו מהארץ בגלל איסור העלייה של העות׳מאנים ב-82׳.
ב-82׳ (רפ״ר) + שליחי אגודות + חובבי ציון האמינו בתחייה לאומית וחשבו שיצליחו לסחוף. נמנו איתם גם הבילויים!
היו שני גלים עיקריים, 82׳ + 90׳-91׳, הניחו את היסודות לחקלאות חדישה אבל המציאות הייתה קשה, רובם לא היו מנוסים בעבודה ובאקלים, מחלות..
סה״כ בערך 60 אלף, יותר ממחיצת עזבו את הארץ, כ-15 אלף הקימו את היישוב החדש והיתר הצטרפו לערים - הקימו את ראשל״צ, ראש פינה, זיכרון, נס ציונה ופתח תקווה.
הבילוי״ם
קבוצה קטנה בתוך העלייה הראשונה, 1882, התאגדו באוקראינה, היו שונים ממנה כי היו חקלאים ולאחר שהתמקמו בארץ (בהגדרה) הם החלו לפתח אדמות וחקלאים.
מנהיג רוסי קיצוני - פוטין