Ωσμωση Και ωσμωτικη Πιεση Flashcards
Τι είναι οι προσθετικές ιδιότητες ;
Είναι οι ιδιότητες διαλυμάτων οι οποίες είναι ανεξάρτητες από την φύση της διαλυμένης ουσίας αλλά εξαρτώνται μόνο από το συνολικό αριθμό των διαλυμένων σωματιδίων (μορίων ή ιόντων ) που περιέχονται σε μια ορισμένη ποσότητα διαλύματος . Στις περιπτώσεις αυτές οι τιμές των προσθετικών ιδιοτήτων εξαρτώνται από την συγκέντρωση των διαλυμένων σωματιδίων.
Τι είναι η ημιπερατή μεμβράνη και ένα παράδειγμα ;
Είναι μια μεμβράνη φυσική ή τεχνητή ,η οποία επιτρέπει την διέλευσή των μορίων του διαλύτη και όχι των μορίων της διαλυμένης ουσίας. Η μεμβράνη αυτή επιτρέπει μόνο κάποιες ουσίες να περνούν και κάποιες άλλες όχι και γι’ αυτό λειτουργεί ως μοριακό κόσκινο. Ημιπερατή μεμβράνη είναι η κυτταρική μεμβράνη.
Περιέγραψε ένα παράδειγμα ώσμωσης μεταξύ διαλύτη ( νερό ) και διαλύματος ( υδατικό διάλυμα ) σε σωλήνα τύπου U
( παρατηρήσεις για ταχύτητες , στάθμη )
Αν θεωρήσουμε ως διαλύτη το νερό και ως διάλυμα ένα υδατικό διάλυμα που χωρίζονται σε ένα σωλήνα τύπου U μέσω ημιπερατής μεμβράνης( επιτρέπει μόνο τη δίοδο των μορίων του νερού και όχι τη δίοδο των μορίων του διαλυμένου σώματος ) , ενώ αρχικά βρίσκονται στην ίδια στάθμη θα παρατηρήσουμε τα εξής:
α) Η ταχύτητα διάχυσης των μορίων του νερού από το διαλύτη προς το διάλυμα αρχικά είναι μεγαλύτερη από την ταχύτητα του νερού από το διάλυμα προς το διαλύτη . Δηλαδή περισσότερα μόρια νερού κατευθύνονται από το διαλύτη προς το διάλυμα .
β) Η στάθμη του νερού κατέρχεται , ενώ η στάθμη του διαλύματος ανέρχεται .
γ) Σταδιακά ο ρυθμός ανύψωσης ελαττώνεται και η στάθμη σταθεροποιείται .
δ ) θα περίμενε κανεις μια συνεχή αύξηση ( συνέχεια σε επόμενη συγκεκριμένη για αυτό ερώτηση , αλλά το αναφέρω και εδώ )
Ε) ωσμωτικη πίεση …
Υπάρχει συνεχής αύξηση της στάθμης μέχρι να εξισωθούν οι συγκεντρώσεις ; Ή σταθεροποιείται η στάθμη ; ( γιατί ; Αποτέλεσμα ; ) ( σωλήνα τύπου U )
δ) Θα περίμενε κανείς μια συνεχή αύξηση της στάθμης μέχρι να εξισωθούν οι δυο συγκεντρώσεις . Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί επειδή ένα διάλυμα όσο και να αραιωθεί δεν μπορεί να γίνει καθαρό νερό . Η στάθμη σταθεροποιείται και επομένως σταματά το φαινόμενο της ώσμωσης επειδή η αύξηση της στάθμης δημιουργεί υδροστατικά πίεση ( P=pgh) . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η ταχύτητα διάχυσης των μορίων του νερού από το διάλυμα προς τον διαλύτη και να καταλήξουμε σε μια κατάσταση δυναμικής ισορροπίας κατά την οποία οι ταχύτητες μετακίνησης του νερού εξισώνονται . ( u1’= u2’)
Ώσμωση ορισμός
Είναι το φαινόμενο της διάχυσης περισσότερο μορίων διαλύτη που συνήθως είναι το νερό , μεσω ημιπερατης μεμβρανης από τον διαλύτη προς το διάλυμα ή από διάλυμα που έχει μικρότερη συγκέντρωση προς διάλυμα με τη μεγαλύτερη.
Ωσμωτικη πίεση διαλύματος
Ορισμός
Είναι η πίεση που πρέπει να ασκηθεί εξωτερικά στο διάλυμα έτσι ώστε να εμποδίσουμε το φαινόμενο της ώσμωσης χωρίς όμως να μεταβληθεί ο όγκος του διαλύματος.
Με τι είναι ίση η ωσμωτικη πίεση ;
Είναι στην ουσία ίση με την υδροστατικη πίεση που ασκεί η στήλη που αντιστοιχεί στην ανύψωση του διαλύματος και η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την εξίσωση των ταχυτήτων .
Μπορεί να εμποδιστεί εξαρχής το φαινόμενο της ώσμωσης ;
Ναι, το φαινόμενο της ώσμωσης μπορεί εξαρχής να εμποδιστεί αρκεί στην επιφάνεια του διαλύματος να σκίσουμε αυτή την κατάλληλη εξωτερική πίεση την οποία ονομάσαμε ωσμωτική πίεση.
Με τι σκοπό συμβαίνει η ώσμωση μεταξύ διαλυμάτων ; Επιτυγχάνεται ο σκοπός αυτός στην περίπτωση του σωλήνα τύπου U;
Η ώσμωση ως φαινόμενο συμβαίνει με σκοπό να εξισωθούν οι συγκεντρώσεις των δυο διαλυμάτων που χωρίζονται μέσω ημιπερατης μεμβράνης . Τελικά όμως στο σωλήνα που αναφέραμε , στην κατάσταση της δυναμικής ισορροπίας η εξίσωση των συγκεντρώσεων δεν επιτυγχάνεται .
Στην περίπτωση οριζόντιου δοχείου πως πραγματοποιείται η ώσμωση ; Και ποτε θα σταματήσει το φαινόμενο ;
Σε περίπτωση κυλινδρικού οριζόντιου δοχείου που έχει ημιπερατη μεμβράνη ,η οποία μπορεί να κινείται ελεύθερα και μέσω αυτής διαχωρίζονται δυο διαλύματα , η ώσμωση θα πραγματοποιηθεί από το αραιότερο προς το πυκνότερο , η μεμβράνη θα μετακινηθεί και το φαινόμενο θα σταματήσει όταν εξισωθούν και οι ταχύτητες και οι συγκεντρώσεις .
Τι ιδιότητα είναι η ωσμωτική πίεση ;
Είναι προσθετική ιδιότητα , η οποία μάλιστα είναι η μοναδική που εξαρτάται από την θερμοκρασία του διαλύματος .
Νόμος Van’t Hoff ( ωσμωτικης πίεσης )
Π= cRT Π ωσμωτικη πίεση διαλύματος c η συγκέντρωση των διαλυμένων σωματιδίων R παγκόσμια σταθερά T απόλυτη θερμοκρασία ΠV= nRT
Σύμφωνα με ποιες προϋποθέσεις ισχύει η μαθηματική σχέση που δίνει την ωσμωτικη πίεση ;
Η μαθηματική σχέση που μας δίνει την ωσμωτικη πίεση ισχύει υπό προϋποθέσεις, δηλαδή το διάλυμα να είναι αραιό και μοριακό .
Ποια είναι η μαθηματική σχέση που δίνει την ωσμωτικη πίεση σε περίπτωση ιοντικων διαλυμάτων ;
Σε περίπτωση ιοντικων διαλυμάτων στην ίδια σχέση υπάρχει ένας συντελεστής που μας δείχνει ποσά ιόντα προκύπτουν από 1 mol της ουσίας Π = i cRT Συντελεστής Van’t Hoff NaCl Na(+) + Cl(-). i =2 CaCl2 Ca (2+) + Cl(-) i=3
Ωσμωμετρια
Είναι η μέθοδος προσδιορισμού της σχετικής μοριακής μάζας μιας διαλυμένης ουσίας χρησιμοποιώντας τις τιμές τις ωσμωτικης πίεσης που προκύπτουν πειραματικά και του νόμου Van’t Hoff .
…