ΦΑΡΜΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Flashcards

1
Q

Ανεπιθυμητες ενεργειες κορτικοστεροειδων

A

Tόσο τα φυσικά γλυκοκορτικοστεροειδή όσο και τα συνθετικά τους παράγωγα, σε ισοδύναμες δόσεις, έχουν ισόβαθμες ανεπιθύμητες ενέργειες. Έτσι, η μακροχρόνια κυρίως χορήγηση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες, από τις οποίες οι κυριότερες είναι: ιατρογενές σύνδρομο Cushing, κατακράτηση νατρίου και ύδατος, υποκαλιαιμία, υπέρταση, οστεοπόρωση, πεπτικό έλκος, ψυχωσικές εκδηλώσεις, αύξηση ενδοφθάλμιας πίεσης και γλαύκωμα, καταρράκτης, ευαισθησία στις λοιμώξεις και εξάπλωση μικροβιακών φλεγμονών, αναστολή σωματικής ανάπτυξης στα παιδιά (παρακολούθηση του ύψους σε περίπτωση παρατεταμένης αγωγής), καλοήθης ενδοκρανιακή υπέρταση, απορρύθμιση σακχαρώδη διαβήτη, αναστολή της φλοιοεπινεφριδικής λειτουργίας, συγκάλυψη οξείας χειρουργικής κοιλίας (αθόρυβη περιτονίτιδα σε περιπτώσεις διάτρησης).

Μπορεί να συγκαλύψουν κλινικά σημεία λοιμώξεων, να επιδεινώσουν συστηματικές μυκητιασικές λοιμώξεις ή να ενεργοποιήσουν λανθάνουσα αμοιβάδωση.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Ποια γλυκοκορτικοειδη χρησιμοποιουνται στη θεραπευτικη;

A

Στη θεραπευτική χρησιμοποιούνται τα φυσικά γλυκοκορτικοστεροειδή και κυρίως η κορτιζόλη ή υδροκορτιζόνη (και το συνθετικό της παράγωγο κορτιζόνη), καθώς και τα συνθετικά πρεδνιζόνη, πρεδνιζολόνη, μεθυλοπρεδνιζολόνη, τριαμσινολόνη, παραμεθαζόνη, βηταμεθαζόνη και δεξαμεθαζόνη. Όλα τα συνθετικά παράγωγα έχουν τις ίδιες βιολογικές ιδιότητες και διαφέρουν μόνο ποσοτικώς ως προς την απόλυτη δοσολογία. Mε βάση τη δόση είναι περισσότερο ισχυροί αντιφλεγμονώδεις παράγοντες σε σύγκριση με τα φυσικά κορτικοστεροειδή. Τα γλυκοκορτικοειδή μπορούν να χορηγηθούν παρεντερικώς, από του στόματος, τοπικά και δια της εισπνοής από το στόμα ή ρινική και έχουν κατασταλτική δράση στον άξονα με οποιαδήποτε οδό και αν χορηγούνται.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Σε ποιες κατηγοριες μπορουν να ταξιμομηθουν τα γλυκοκορτικοστεροειδη;

A

Mε βάση τον βαθμό ικανότητας καταστολής του άξονα YYE τα γλυκοκορτικοστεροειδή μπορούν να ταξινομηθούν:

α) στα βραχείας δράσης (κορτιζόλη) με χρόνο υποδιπλασιασμού < 12 ωρών.

β) στα μέσης διάρκειας δράσης (πρεδνιζόνη, πρεδνιζολόνη, μεθυλοπρεδνιζολόνη, τριαμσινολόνη), των οποίων η κατασταλτική δράση στον άξονα YYE διαρκεί 12-36 ώρες και

γ) στα μακράς δράσης (παραμεθαζόνη, βηταμεθαζόνη, δεξαμεθαζόνη), που έχουν χρόνο ανασταλτικής δράσης στον άξονα YYE > 48 ωρών.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Ανεπιθυμητες ενεργειες στατινων

A

Οι Στατίνες μπορεί να προκαλέσουν κυρίως συμπτώματα από τους μυς, αύξηση των ηπατικών ενζύμων και σπάνια Σ. Διαβήτη.
Πιθανώς αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας στον εγκέφαλο, όμως επειδή μειώνουν πολύ τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, τα συνολικά εγκεφαλικά είναι πολύ μειωμένα.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Στατινες και Σ. Διαβητης:

A

Οι Στατίνες προκαλούν εμφάνιση νέου Σ. Διαβήτη σε 1 ως 2 ανά 1000 ανθρώπους ανά έτος.
Η Πραβαστατίνη εμφανίζει τον μικρότερο κίνδυνο και η Ροσουβασττίνη τον μεγαλύτερο κίνδυνο Σ. Διαβήτη.
Χορηγούμε όμως τη Στατίνη, γιατί το όφελος που προκαλεί από την μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων, είναι πολύ μεγαλύτερο από τον κίνδυνο δημιουργίας Σ. Διαβήτη από αυτήν.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Στατινες και μυικα συμπτωματα:

A

1.Ασυμπτωματική αύξηση της Κρεατίνης Κινάσης ή CK : Η CΡK είναι ένζυμο που υπάρχει κυρίως σε ιστούς που καταναλώνουν πολλή ενέργεια, όπως οι σκελετικοί μυς (ισοένζυμο CK-ΜΜ), η καρδιά (ισοένζυμο CK-ΜΒ) και ο εγκέφαλος (ισοένζυμο CK-ΒΒ).

Όταν υπάρξει βλάβη αυτών των ιστών η CΡK διαρρέει στο αίμα. Η ανώτερη φυσιολογική τιμή της στο αίμα αφορά την CK-ΜΜ των σκελετικών μυών, και είναι περίπου τα 300 U/L για άντρες και τα 200 U/L για γυναίκες, μετά από 7ήμερη αποχή από άσκηση.

2.Με συμπτώματα από τους μυς (μυαλγία, κράμπες, αδυναμία, εξάντληση κλπ.) που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της λήψης της Στατίνης, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι οφείλονται στη Στατίνη (αυτά λέγονται SAMS – Statin Associated Muscle Symptoms) και εμφανίζονται περίπου στο 10% -20% όσων λαμβάνουν Στατίνη.

Τα SAMS εμφανίζονται σε μεγάλους μυς, είναι συνήθως αμφοτερόπλευρα, μπορεί να συνυπάρχει μικρή αύξηση της CK και πιθανολογείται ότι αυτά προκαλούνται με την ιδέα ότι θα συμβούν (nocebo effect).

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια διαγνωστική δοκιμασία για την διάγνωση των SAMS. Αν μπορούσαμε στην καθημερινή μας πρακτική να χορηγήσουμε ψευδοφάρμακο ίδιας μορφής με τη λαμβανόμενη Στατίνη, ίσως θα μπορούσε να διευκρινιστεί η αιτία των SAMS.

Πάντως τα SAMS από Στατίνη είναι μόνο 0.5% ως 1% περισσότερα συγκριτικά με αυτά από ψευδοφάρμακο.

Αν η βιταμίνη D είναι χαμηλή (< 20 ng/mL) στο αίμα, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης SAMS.

  1. Μυαλγίες (πόνοι στους μυς) με αύξηση της CK, αλλά < 5πλάσιο του ανώτερου φυσιολογικού ορίου. Αυτές εμφανίζονται περίπου σε 1 ανά 666 ανά έτος.

4.Μυοπάθεια (ανεξήγητοι πόνοι ή/και αδυναμία στους μυς) και αύξηση της CK > 10πλάσιο του ανώτερου φυσιολογικού ορίου. Αυτή εμφανίζεται περίπου σε 1 ανά 7.500 ανά έτος.

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για μυοπάθεια και ραβδομυόλυση, είναι ο υποθυρεοειδισμός χωρίς θεραπεία, η νεφρική ανεπάρκεια, η προϋπάρχουσα μυϊκή νόσος, η χαμηλή Βιταμίνη D κλπ.

Ο μικρότερος κίνδυνος για μυοπάθεια υπάρχει με τη χορήγηση Φλουβαστατίνης και Πραβαστατίνης.

  1. Ραβδομυόλυση. Αυτή είναι βαρειά μυοπάθεια με αύξηση της CK > 40πλάσιο του ανώτερου φυσιολογικού ορίου. Αυτή εμφανίζεται περίπου σε 1 ανά 50.000 ανά έτος και προκαλεί μυοσφαιρινουρία, οξεία νεφρική βλάβη (ΑΚΙ) και θάνατο.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Στατινες και ηπατικη βλαβη:

A

Οι Στατίνες αυξάνουν ελαφρώς (κάτω από 120 U/L) τα ηπατικά ένζυμα (Τρανσαμινάσες SGPT, SGOT και γGT) σε ποσοστό περίπου 1.2%, χωρίς καμιά κλινική σημασία.

Σοβαρή ηπατοτοξικότητα συμβαίνει περίπου σε 1 ανά 100.000 ανθρώπους που λαμβάνουν Στατίνη.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

γλυκοκορτικοειδη και κυτταρα του αιματος :

A

Τα κορτικοστεροειδη αυξανουν την περιεκτικοτητα του αιματος σε αιμοσφαιρινη και ερυθρα αιμοσφαιρια πιθανως μεσω της επιβραδυνσης της ερυθροφαγοκυτταρωσης. Αυτή η επίδραση καταδεικνύεται από την εμφάνιση πολυκυτταραιμίας στη νόσο Cushing και ήπιας νορμοχρωμικής αναιμίας στη νόσο του Addison. Τα κορτικοστεροειδη επηρεαζουν επισης τα κυκλοφορουντα λευκα αιμοσφαιρια.Η θεραπεία με γλυκοκορτικοειδή έχει ως αποτέλεσμα αυξημένα πολυμορφοπύρηνα λευκοκύτταρα στο αίμα ως αποτέλεσμα αυξημένου ρυθμού εισόδου από τον μυελό και μειωμένου ρυθμού απομάκρυνσης από το αγγειακό διαμέρισμα. Αντίθετα, τα λεμφοκύτταρα, τα ηωσινόφιλα, τα μονοκύτταρα και τα βασεόφιλα μειώνονται σε αριθμό μετά τη χορήγηση γλυκοκορτικοειδών.Μια εφάπαξ δόση κορτιζόλης έχει ως αποτέλεσμα 70% μείωση των λεμφοκυττάρων και 90% μείωση των μονοκυττάρων, που εμφανίζεται 4 έως 6 ώρες μετά τη θεραπεία και επιμένει για περίπου 24 ώρες. Στη συνέχεια, ο αριθμός των κυττάρων αυξάνεται 24 έως 72 ώρες μετά τη θεραπεία. Η μείωση των λεμφοκυττάρων, των μονοκυττάρων και των ηωσινόφιλων γενικά πιστεύεται ότι είναι συνέπεια της ανακατανομής αυτών των κυττάρων, αν και ορισμένα λεμφοκύτταρα υφίστανται επίσης απόπτωση που προκαλείται από γλυκοκορτικοστεροειδή.Τα Τ λεμφοκύτταρα είναι πιο ευαίσθητα στην απόπτωση που προκαλείται από γλυκοκορτικοειδή από τα Β λεμφοκύτταρα και οι υποπληθυσμοί των Τ-κυττάρων διαφέρουν ως προς την ευαισθησία τους στα γλυκοκορτικοειδή. Μια μείωση στα βασεόφιλα συμβαίνει με έναν άγνωστο μηχανισμό.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Τοξικοτητα απο παρακεταμολη

A

Η ακεταμινοφαινη απορροφάται γρήγορα από τη γαστρεντερική οδό και φτάνει σε θεραπευτικά επίπεδα σε 30 λεπτά έως 2 ώρες.Τα επίπεδα υπερδοσολογίας κορυφώνονται σε 4 ώρες, εκτός εάν άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τη γαστρική κένωση, όπως η ταυτόχρονη λήψη ενός παράγοντα που επιβραδύνει τη γαστρική κινητικότητα ή εάν η ακεταμινοφαίνη είναι σε μορφή παρατεταμένης αποδέσμευσης.Η ακεταμινοφαίνη έχει χρόνο ημιζωής αποβολής 2 ώρες, αλλά μπορεί να φτάσει τις 17 ώρες σε ασθενείς με ηπατική δυσλειτουργία. Μεταβολίζεται από το ήπαρ, όπου συζευγνύεται με μη τοξικούς, υδατοδιαλυτούς μεταβολίτες που απεκκρίνονται στα ούρα.

Η κλινική πορεία της τοξικότητας από ακεταμινοφαίνη χωρίζεται σε τέσσερα στάδια.

Κατά το πρώτο στάδιο (30 λεπτά έως 24 ώρες), ο ασθενής μπορεί να είναι ασυμπτωματικός ή μπορεί να έχει έμετο.

Στο δεύτερο στάδιο (18 ώρες έως 72 ώρες), μπορεί να υπάρχει έμετος συν πόνος στο δεξιό άνω τεταρτημόριο και υπόταση.

Στο τρίτο στάδιο (72 ώρες έως 96 ώρες), η ηπατική δυσλειτουργία είναι σημαντική με νεφρική ανεπάρκεια, πηκτικές παθήσεις, μεταβολική οξέωση και εγκεφαλοπάθεια. Τα συμπτώματα του γαστρεντερικού (GI) επανεμφανίζονται και ο θάνατος είναι πιο συνηθισμένος σε αυτό το στάδιο.

Το τέταρτο στάδιο (4 ημέρες έως 3 εβδομάδες) χαρακτηρίζεται από ανάκαμψη (βελτιωση).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Τι ελεγχω πριν δωσω κορτικοστεροειδη ;

A

γαστροδωδεκαδακτυλικό έλκος, ιδιαίτερα αν συνδυάζονται με ΜΣΑΦ,
απλός οφθαλμικός έρπητας,
γλαύκωμα,
εκσεσημασμένη οστεοπόρωση,
σακχαρώδης διαβήτης,
ψυχώσεις,
αμέσως πριν και μετά από προφυλακτικό εμβολιασμό,
καρδιοπάθεια ή υπέρταση με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια,
συστηματική μυκητίαση,
φυματίωση,
σοβαρή νεφροπάθεια,
λοιμώδη νοσήματα,
αιμορραγική διάθεση.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Αλληλεπιδρασεις κορτικοστεροειδων με αλλα φαρμακα

A

Mε φαινυτοΐνη, φαινοβαρβιτάλη, εφεδρίνη και ριφαμπικίνη μειώνεται η δραστικότητά τους, ενώ με οιστρογόνα ενισχύεται.
Tο οινόπνευμα και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη ενισχύουν την ελκογόνο δράση τους.
Mε καλιοπενικά διουρητικά ενισχύεται η υποκαλιαιμία,
ενώ με δακτυλίτιδα αυξάνεται ο κίνδυνος τοξικού δακτυλιδισμού (από καλιοπενία).
Mειώνουν ή ενισχύουν τη δράση των κουμαρινικών αντιπητικών.
Σε διαβητικούς ασθενείς απαιτείται αύξηση της δόσης της ινσουλίνης ή και των αντιδιαβητικών, διότι τα κορτικοειδή προκαλούν υπεργλυκαιμία και απορρυθμίζουν τον σακχαρώδη διαβήτη.

Mπορεί να προκαλέσουν μειωμένη ανταπόκριση σε εμβολιασμούς εξαιτίας της επίδρασής τους στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα αντιχολινεστερασικά να διακόπτονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη χορήγησης γλυκοκορτικοστεροειδών.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Κινολονες ανεπιθυμητες ενεργειες

A
  1. τενοντοπαθεια (Ο Αχίλλειος τένοντας προσβάλλεται συχνότερα, με τον έντονο και αιφνίδιο πόνο να είναι μια χαρακτηριστική κλινική εικόνα)
    2.αορτικο ανευρυσμα και διαχωρισμος
    3.περιφερικη νευροπαθεια
    4.αποκολληση αμφιβληστροειδους
    5.παραταση QTc και καρδιακες αρρυθμιες
    6.γαστρεντερικες παρενεργειες (Ναυτία, έμετος, διάρροια και διαταραχές της γεύσης έχουν αναφερθεί ότι εμφανίζονται σε έως και 20% των ασθενών που λαμβάνουν θεραπεία με φθοριοκινολόνες. Όπως όλα τα αντιβιοτικά, οι φθοριοκινολόνες ενέχουν κίνδυνο μόλυνσης από Clostridium difficile).
  2. Υπεργλυκαιμια και υπογλυκαιμια
  3. Παρενεργειες στο ΚΝΣ (zalh, aypnia kai ponokefalo, πολλές από τις πιο σοβαρές αντιδράσεις του ΚΝΣ φαίνεται να οφείλονται στη μεταβολική αλληλεπίδραση με τη θεοφυλλίνη που μειωνουν τον ουδο των επιληπτικων κρισεων).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

ΑΕ ΜΣΑΦ

A

Gastrenteriko:ναυτια, ανορεξια, gastrikos erethismos, πεπτικα ελκη, γαστρικη αιμορραγια, οισοφαγιτιδα

Νεφρικο: katakrathsh Na kai nerou, oidhma, XNA, θηλοειδης νεκρωση

Καρδιαγγειακο: αυξηση αρτηριακης πιεσης, αυξηση ρισκου μυοκαρδιακου εμφρακτου ειδικα με αναστολεις COX-2, CHF

Hπαρ: αυξημενες τρανσαμινασες, ηπατικη ανεπαρκεια (σπανια)

ΚΝΣ: κεφαλαλγιες,εμβοες, συγχυση, ιλιγγος

Aima: αιμορραγια, θρομβοκυτταροπενια, αιμολυτικη αναιμια, ουδετεροπενια

Αλλα: paroxinsi asthmatos, rinitida, rinikoi polypodes, dermatika exanthimata, knismos, aggioidima.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

ποιες κατηγοριες αντιθρομβωτικων φαρμακων εχουμε;

A

αντιαιμοπεταλιακα και αντιθρομβωτικα

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

μηχανισμος δρασης αντιπηκτικων;

A

Τα αντιπηκτικά φάρμακα δρουν στους παράγοντες της πήξεως με τελικό αποτέλεσμα να μην σχηματιστεί το πλέγμα του ινώδους και ο τελικός στέρεος θρόμβος.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

ποια ειναι τα συνηθως χορηγουμενα απο του στοματος αντιπηκτικα;

A

Τα συνήθως χρησιμοποιούμενα από το στόμα αντιπηκτικά φάρμακα είναι το Sintrom (VITAMIN K ANTAGONIST ή VKΑ) και τα νεότερα αντιπηκτικά (NOACs ή DOACs)

17
Q

Ποια NOACs γνωριζεις;

A

Τα NOACs είναι δύο ειδών: α) Αυτά που είναι αναστολείς του παράγοντα Xa (10) της πήξεως και είναι η Rivaroxaban (Xarelto), η Apixaban (Eliquis), η Εdoxaban (Lixiana) και η Betrixaban και β) η Dabigatran (Pradaxa) που είναι αναστολέας της θρομβίνης (παράγοντας πήξεως ΙΙa).

18
Q

Ποια ειναι τα συνηθως χρησιμοποιουμενα παρεντερικα αντιπηκτικα;

A

Επίσης τα συνήθως χρησιμοποιούμενα παρεντερικά αντιπηκτικά φάρμακα είναι η Ηπαρίνη (UFH), οι ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους (LMWH) και το Fondaparinux (Arixtra).

19
Q

Αμεσοι και εκλεκτικοι αναστολεις του παραγιντα Χα;

A

Οι άμεσοι και εκλεκτικοί αναστολείς του, που είναι η Rivaroxaban (Xarelto), η Apixaban (Eliquis), η Εdoxaban (Lixiana) και η Betrixaban. Αυτοί υπάγονται στα νέα άμεσα δρώντα αντιπηκτικά NOACs (ή DOACs).

20
Q

Μηχανισμος δρασης Pradaxa

A

Η Dabigatran (Pradaxa), σε χάπι, είναι άμεσος εκλεκτικός αναστολέας της Θρομβίνης και επιπλέον μειώνει και τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων (σταματά η ενεργοποίηση τους λόγω μείωσης της δράσης της Θρομβίνης στους υποδοχείς PAR-1).

21
Q

Ποτε χορηγω NOACs;

A

Τα NOACs χορηγούνται σε μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή για πρόληψη θρομβοεμβολικού επεισοδίου και σε θεραπεία και πρόληψη φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου.

Σε ύπαρξη μηχανικής βαλβίδας στην καρδιά και σε κολπική μαρμαρυγή που οφείλεται σε ρευματική μέτρια ή βαρειά στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας χορηγείται μόνο το Sintrom

Σε περίπτωση κολπικής μαρμαρυγής, βοήθεια στην απόφαση αν είναι προτιμότερο το Sintrom ή ένα NOAC, προσφέρει ένα βοήθημα, το SAMe-TT2R2 Score.

Αν αυτό είναι >2 καλύτερα να δοθεί ένα NOAC, λόγω δυσκολίας στην επίτευξη καλής ρύθμισης με το Sintrom.

Σε κολπική μαρμαρυγή σε άνθρωπο με βιολογική βαλβίδα ή μετά από διόρθωση βαλβίδας (βαλβιδοπλαστική) μπορεί να δοθεί NOAC, εκτός και αν αφορά τη ρευματική στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας, οπότε προτιμάται το Sintrom.

Σε κολπική μαρμαρυγή σε άνθρωπο με Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια (HCM) πιθανώς μπορεί να δοθεί NOAC.

[Σε TAVI χωρίς κολπική μαρμαρυγή χορηγείται αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία.]

22
Q

Συνηθης δοσολογια NOACs

A

Η συνήθης δόση τους είναι:
Xarelto 20 mg x1,
Eliquis 5 mg x2, Lixiana 60 mg x1,
Pradaxa 110-150 mg x2.

Όμως η δόση τους μειώνεται σε ορισμένες περιπτώσεις: Σε νεφρική ανεπάρκεια με eGFR < 50 ml/min, σε βάρος < 60 κιλά, σε ηλικία > 75 και ιδίως > 80 ετών, σε συγχορήγηση με αντιαιμοπεταλιακά, σε οποιαδήποτε κατάσταση υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας** και σε συγχορήγηση με φάρμακα που αυξάνουν τη στάθμη τους στο αίμα.

Η μειωμένη δόση τους είναι: Xarelto 10-15 mg x1, Eliquis 2.5 mg x2, Lixiana 30 mg x1, Pradaxa 75-110 mg x2.

Σε κάθαρση κρεατινίνης μικρότερη από 30 ml/min δεν τα χορηγούμε γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία για τη δράση τους σ’ αυτή την περίπτωση (Το Eliquis μπορεί να δοθεί μέχρι 25 ml/min).

Συνεπώς πριν την χορήγηση τους, αλλά και συχνά αργότερα, ελέγχουμε την κάθαρση κρεατινίνης.

23
Q

Τροπος δρασης Sintrom

A

Το Sintrom (η Warfarin κλπ.) είναι ανταγωνιστής της βιταμίνης Κ (Vitamin K Antagonist ή VKA),και μπλοκάρει την παραγωγή στο ήπαρ των παραγόντων της πήξεως II (Προθρομβίνη), VII, IX και X και επιπλέον των φυσικών αναστολέων της πήξεως, πρωτεΐνης C, πρωτεΐνης S και πρωτεΐνης Ζ (αυτοί δρουν μειώνοντας τη δράση των παραγόντων της πήξεως).

Έτσι η δράση του Sintrom αρχίζει μετά από 5 περίπου μέρες, όταν εξαφανιστούν από το αίμα οι παράγοντες που επηρεάζει.

Υπ’ όψιν ότι τις πρώτες μέρες που αρχίζει η χορήγηση του, δημιουργείται παραδόξως υπερπηκτικότητα του αίματος (αν δεν λαμβάνεται κάποιο αντιπηκτικό ταχείας δράσης, π.χ. Ενοξαπαρίνη), επειδή οι φυσικοί αναστολείς της πήξεως (ιδίως η πρωτεΐνη C) εξαφανίζονται γρήγορα από το αίμα, ενώ οι παράγοντες της πήξεως (ιδίως η Θρομβίνη) εξαφανίζονται αργότερα.

24
Q

Σε ποιες καταστασεις χορηγειται Sintrom;

A

Σε ύπαρξη μηχανικής βαλβίδας στην καρδιά (π.χ. σε αντικατάσταση στενωμένης αορτικής βαλβίδας) και σε κολπική μαρμαρυγή που οφείλεται σε ρευματική μέτρια ή βαρειά στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας χορηγείται ΜΟΝΟ το Sintrom.

Σε Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο χορηγείται μόνο Sintrom.

25
Q

Τι ελεγχω οταν χορηγω Sintrom;

A

Όταν χορηγείται το Sintrom πρέπει να ελέγχεται η πηκτικότητα του αίματος συνεχώς, ανά εβδομάδα αρχικά και ανά μήνα αργότερα.

Η πηκτικότητα ελέγχεται μέσω της εξέτασης του αίματος που λέγεται χρόνος προθρομβίνης όπου η τιμή του INR πρέπει να διατηρείται μεταξύ 2-3 (καλύτερα 2-2.5) αν πρόκειται για κολπική μαρμαρυγή και μεταξύ 2.5 – 3 αν πρόκειται για τεχνητή μηχανική βαλβίδα.

26
Q

Ηπαρινη (UFH)

A

Η Ηπαρίνη (UFH) ενδοφλεβίως δρα έμμεσα, ενώνεται με την αντιθρομβίνη ΙΙΙ (φυσικός αναστολέας της πήξεως) και το σύμπλεγμα αναστέλλει τον παράγοντα Xa.

[Επιπλέον το σύμπλεγμα αναστέλλει τη δράση και άλλων ενεργοποιημένων παραγόντων, του ΙΙa (Θρομβίνη), του XIIa, του XIa και του IXa. (Η δράση της είναι ίση (1:1) πάνω στον παράγοντα Xa και στον παράγοντα ΙΙa)]

Η ηπαρίνη είναι ουσία που παράγεται στον ανθρώπινο οργανισμό από ορισμένα κύτταρα του αίματος. Στις δόσεις όμως που χρησιμοποιούνται στην ιατρική αυτή δρα σαν αντιπηκτικό, οπότε σταματά η δημιουργία νέων θρόμβων και η επέκταση αυτών που ήδη έχουν δημιουργηθεί.

27
Q

AE ηπαρινης

A

Αυτή μπορεί να προκαλέσει θρομβοκυτοπενία από Ηπαρίνη (heparin-induced thrombocytopenia ή ΗΙΤ) στο 0.75%, οστεοπόρωση, νεκρωτική δερματίτιδα, αλωπεκία κλπ.

28
Q

Ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους (LMWH)

A

Οι Ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους (LMWH) δρουν έμμεσα ενισχύοντας τη δράση της αντιθρομβίνης ΙΙΙ, που αποκλείει κυρίως τον παράγοντα Xa (και λιγότερο τον παράγοντα ΙΙa, σε αναλογία που κυμαίνεται από 2:1 ως 4:1).

Οι Ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους (LMWH) χορηγούνται υποδορίως και είναι η Enoxaparin (Clexane), η Dalteparin (Fragmin), η Nadroparin (Fraxiparine) και η Tinzaparin (Innohep).

29
Q

Δοσολογια LMWH

A

Δόση της Enoxaparin 40 mg (4.000 IU αντι-Xa δραστικότητας) ισοδυναμεί περίπου: Με 5.000 IU Dalteparin και με 4.500 IU Nadroparin ή Tinzaparin.

Έτσι για θρομβοπροφύλαξη (σε κατάκλιση για ορθοπεδικούς ή άλλους παθολογικούς λόγους) σε άνθρωπο 75 κιλών χορηγείται το Clexane σε δόση 40 mg ή 4000 IU/ημέρα, ενώ το Fragmin χορηγείται σε δόση 5000 IU/ημέρα και η Fraxiparine και το Innohep χορηγούνται σε δόση περίπου 4500 IU/ημέρα.

Αν χρειάζεται αντιπηκτικό σε περίπτωση εγκυμοσύνης χορηγούνται μόνο οι LMWH (και ίσως το Fondaparinux).

30
Q

AE LMWH

A

Σπάνια μπορεί να προκαλέσουν τις παρενέργειες της Ηπαρίνης (ΗΙΤ σε ποσοστό 0.3%) και Υποαλδοστερονισμό

31
Q

Antidoto LMWH

A

Εναλλαγή μεταξύ Ηπαρίνης (UFH) και Ηπαρινών χαμηλού μοριακού βάρους (LMWH) ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ.

Αντίδοτο τους είναι η Πρωταμίνη σε δόση 1 mg ανά 100 anti-Xa μονάδες των LMWH.

32
Q

Aποκριση και αποτελεσματικοτητα ηπαρινης

A

Η ηπαρίνη χορηγείται συνήθως ενδοφλέβια, αν και μπορεί να χορηγηθεί με ένεση ακριβώς κάτω από το δέρμα (υποδόρια). Η ηπαρίνη μειώνει γρήγορα την ικανότητα του αίματος να πήζει.
Η ηπαρίνη δρα αμέσως μετά την άμεση ενδοφλέβια ένεση ή έγχυση. Λειτουργεί εντός 20 έως 60 λεπτών μετά τη βαθιά έγχυση SC.

Αρχικά, απαιτούνται καθημερινές εξετάσεις αίματος που μετρούν τον ενεργοποιημένο χρόνο μερικής θρομβοπλαστίνης [aPTT].

Ωστόσο, οι καθημερινές εξετάσεις αίματος δεν απαιτούνται συνήθως με χαμηλή δόση, μακροχρόνια ηπαρίνη.

33
Q

μηχανισμος δρασης κολχικινης

A

Στην ουρική αρθρίτιδα, η φλεγμονή στις αρθρώσεις προκύπτει από την καθίζηση του κυκλοφορούντος ουρικού οξέος, όταν υπερβαίνει τη διαλυτότητά του στο αίμα και εναποτίθεται ως κρύσταλλοι ουρικού μονονατρίου εντός και γύρω από το αρθρικό υγρό και τους μαλακούς ιστούς των αρθρώσεων. Αυτές οι κρυσταλλικές εναποθέσεις προκαλούν φλεγμονώδη αρθρίτιδα, η οποία ξεκινά και συντηρείται από μηχανισμούς που εμπλέκουν διάφορους προφλεγμονώδεις μεσολαβητές, όπως κυτοκίνες. Η κολχικίνη συσσωρεύεται στα λευκά αιμοσφαίρια και τα επηρεάζει με διάφορους τρόπους: μειωμένη κινητικότητα, κινητοποίηση (ειδικά χημειοταξία) και πρόσφυση.

Διάφοροι μηχανισμοί με τους οποίους η κολχικίνη μπορεί να επηρεάσει τη φλεγμονή της ουρικής αρθρίτιδας βρίσκονται υπό προκαταρκτική έρευνα:

  1. αναστέλλει τον πολυμερισμό μικροσωληνίσκων δεσμεύοντας τη συστατική του πρωτεΐνη, τη τουμπουλίνη
  2. Δεδομένου ότι η διαθεσιμότητα τουμπουλίνης είναι απαραίτητη για τη μίτωση, η κολχικίνη μπορεί να αναστείλει τη μίτωση
  3. αναστέλλει την ενεργοποίηση και τη μετανάστευση των ουδετερόφιλων σε θέσεις φλεγμονής
    4.παρεμβαίνει στο φλεγμονώδες σύμπλεγμα που βρίσκεται στα ουδετερόφιλα και τα μονοκύτταρα που μεσολαβούν στην ενεργοποίηση της ιντερλευκίνης-1β, ένα συστατικό της φλεγμονής
    5.αναστέλλει την παραγωγή ανιόντων υπεροξειδίου σε απόκριση των ουρικών κρυστάλλων
    6.παρεμβαίνει στα μαστοκύτταρα και στην αποκοκκίωση των λυσοσωμάτων
    7.αναστέλλει την απελευθέρωση γλυκοπρωτεϊνών

Γενικά, η κολχικίνη φαίνεται να αναστέλλει πολλαπλούς προφλεγμονώδεις μηχανισμούς, επιτρέποντας παράλληλα αυξημένα επίπεδα αντιφλεγμονωδών μεσολαβητών.Εκτός από την αναστολή της μίτωσης, η κολχικίνη αναστέλλει την κινητικότητα και τη δραστηριότητα των ουδετερόφιλων, οδηγώντας σε καθαρή αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία είναι αποτελεσματική στην αναστολή ή πρόληψη της φλεγμονής της ουρικής αρθρίτιδας.

34
Q

σε ποιες καταστασεις δινουμε κολχικινη;

A

Ο­ξεί­α ου­ρι­κή αρ­θρί­τι­δα
Νό­σος Α­δα­μαν­τιά­δη-Behcet
Κίρ­ρω­ση ή­πα­τος
Πρω­το­πα­θής χο­λι­κή κίρ­ρω­ση
Οι­κο­γε­νής με­σο­γεια­κός πυ­ρε­τός
Πε­ρι­καρ­δί­τι­δα
Α­μυ­λο­εί­δω­ση
Σαρ­κο­ει­δι­κή αρ­θρο­πά­θεια
Ψευ­δου­ρι­κή αρ­θρί­τι­δα
Συ­στη­μα­τι­κή σκλη­ρο­δερ­μί­α
Δερ­μα­το­μυ­ο­σί­τι­δα
Δερ­μα­τι­κή νε­κρω­τι­κή αγ­γει­ί­τι­δα
Σύν­δρο­μο Sweet
Λευ­κο­κυτ­τα­ρο­κλα­στι­κή αγ­γει­ί­τι­δα
Ψω­ρί­α­ση-ψω­ρι­α­σι­κή αρ­θρί­τι­δα
Φλυ­κταί­νω­ση πα­λα­μών-πελ­μά­των
Ρευ­μα­τι­κά ο­ζί­δια ο­φει­λό­με­να στη με­θο­τρε­ξά­τη
Μι­κτή κρυ­ο­σφαι­ρι­ναι­μί­α

35
Q

AE kolxikinhs

A

Συχνες:
Διάρροια
ναυτία
πόνος στο στομάχι
εμετός

Σπανιες:
Μαύρα, δικην πίσσας κόπρανα

αίμα στα ούρα ή στα κόπρανα

αίσθημα καύσου, μυρμήγκιασμα στο δέρμα

δυσκολία στην αναπνοή κατά την άσκηση

πυρετός με ή χωρίς ρίγη

πονοκέφαλο

μεγάλα πρηξίματα που μοιάζουν με κυψέλη στο πρόσωπο, στα βλέφαρα, στο στόμα, στα χείλη ή στη γλώσσα

μυϊκή αδυναμία

μούδιασμα στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών (συνήθως ήπιο)

ξεφλούδισμα του δέρματος
κόκκινες κηλίδες στο δέρμα
ερυθρότητα του δέρματος

δερματικό εξάνθημα ή κνίδωση

πονόλαιμος

πληγές, έλκη ή λευκές κηλίδες στα χείλη ή στο στόμα

πρήξιμο

ασυνήθιστη κούραση ή αδυναμία

36
Q

Φάρμακα που κάνουν αναστολή του αναπνευστικού κέντρου

A

Βενζοδιαζεπίνες όπως η μιδαζολάμη, η διαζεπάμη (Valium) και η λοραζεπάμη

Οπιοειδή όπως η οξυκωδόνη, η κωδεΐνη και η φεντανύλη

Πολυφαρμακία με φάρμακα που θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία των νεφρών ή του ήπατος

Ψυχοτρόπος πολυφαρμακία (δύο ή περισσότερα φάρμακα που επηρεάζουν το ΚΝΣ (αντιψυχωσικά,
αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά και αντισπασμωδικά)

37
Q

Θειαζίδες υπονατριαιμία

A

Τέσσερις είναι οι κύριοι παράγοντες που
προσδιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης υπονατριαιμίας από θειαζίδες:
α) η αυξημένη πρόσληψη
ύδατος,
β) η αδυναμία των νεφρών να αποβάλουν
το πλεονάζον ύδωρ,
γ) η απώλεια Na+ από τη
χρήση του διουρητικού και
δ) η παρουσία της
ADH
Oι θειαζίδες οδηγούν σε αυξημένη αποβολή
Na+ και μειωμένη απέκκριση ελευθέρου ύδατος.

Ακόμη, οι θειαζίδες είναι πιθανό να
επηρεάζουν τη διαπερατότητα των επιθηλιακών
κυττάρων των αθροιστικών σωληναρίων.
Oι θειαζίδες επίσης σε μεγάλες δόσεις μειώνουν το δραστικό όγκο (υπογκαιμία) και τον GFR, με
αποτέλεσμα να διεγείρεται η εγγύς επαναρρόφηση ύδατος, η οποία προκαλεί μείωση της προσφοράς διηθήματος στα άπω σωληνάρια, τα οποία ευθύνονται για την αραίωση των ούρων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η κάθαρση ελευθέρου ύδατος.

Είναι πολύ σημαντικό να διαχωριστούν οι
ασθενείς με υπονατριαιμία από θειαζίδες σε υπογκαιμικούς και μη υπογκαιμικούς.

Διότι στους υπογκαιμικούς διεγείρεται η έκκριση της ADH, η οποία συμβάλλει στη μείωση της αποβολής ελευθέρου ύδατος (αντίθετα με τους μη υπογκαιμικούς στους οποίους η ADH συνήθως είναι κατασταλμένη και δεν συμβάλλει παθογενετικά στην υπονατριαιμία).

Δεν πρέπει ακόμη να λησμονείται ότι τα θειαζιδικά διουρητικά ευθύνονται και για υποκαλιαιμία, η οποία σχετίζεται με ενδοκυττάρια μετακίνηση Na+ (με στόχο την αύξηση του εξωκυττάριου
Κ+), με αποτέλεσμα και αυτή η δράση να ευθύνεται για υπονατριαιμία, αν και μπορεί να εκδηλωθεί υπονατριαιμία από θειαζίδες, ακόμη και χωρίς υποκαλιαιμία.
O μηχανισμός που θεωρείται
ότι ευθύνεται για την υπονατριαιμία της υποκαλιαιμίας είναι επίσης και η αύξηση της έκκρισης ADH
(η υποκαλιαιμία αυξάνει τους υποδοχείς όγκου
απελευθέρωσης της ADH).