Νεοπλασία Flashcards
Ποια είναι τα χαρ/κα γνωρίσματα του Ca;
-Αυτονομία σε μηνύματα ανάπτυξης (με GFs, με ενδοκυττάριες πρωτεϊνες μεταγωγής σήματος, με μεταγραφικούς παράγοντες, με κυκλίνες και κυκλινοεξαρτώμενες κινάσες)
-Μη ανταπόκριση σε μηνύματα
ανασταλτικά ανάπτυξης
-Τροποποίηση του κυτταρικού
μεταβολισμού
-Αποφυγή απόπτωσης
-Ανεξάντλητο δυναμικό
πολλαπλασιασμού
-Συντηρούμενη αγγειογένεση
-Ικανότητα διήθησης, μετάστασης
-Αποφυγή ανοσοεπιτήρησης
Ποιος είναι ο GF του σαρκώματος και ποιος του γλοιοβλαστώματος;
Ο GF του σαρκώματος είναι ο EGF ενώ του γλοιοβλαστώματος είναι ο PDGF
Τι είναι η πρωτεϊνη RAS; Από ποια δομή ενεργοποιείται παθολογικά και με ποια παθολογική κατάσταση σχετίζεται;
Η πρωτεϊνη RAS αποτελεί G πρωτεϊνη που επάγει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό (όταν RAS-GTP). Έτσι, όταν η RAS πρωτεϊνη είναι μεταλλαγμένη (συνεχώς RAS-GTP), επάγεται νον στοπ κυττ. πολλαπλασιασμός και ογκογένεση. Aυτή η υπερενεργοποίησή της συμβαίνει από την φωσφορυλίωσή της από το σύμπλεγμα υβριδικής πρωτεϊνης BCR-ABL που έχει
δραστηριότητα κινάσης και ενεργοποιεί τα
μονοπάτια RAS-RAF. Η υπερενεργοποίηση της RAS από BCR-ABL οδηγεί σε ΧΜΛ.
Τι είναι ο myc;
Ο myc αποτελεί πυρηνικό μεταγραφικό παράγοντα που μέσω CDKs και CDKIs ρυθμίζει την γονιδιακή έκφραση. Το γονίδιο για τον παράγοντα myc υφίσταται αντιμετάθεση στο λέμφωμα Burkitt.
Ποια είναι τα ογκοκασταλτικά γονίδια;
Τα ογκοκατασταλτικά γονίδια είναι το Rb, το p53 και το APC.
Τι γνωρίζεις για την Rb?
Η Rb αποτελεί ογκοκατασταλτική πρωτεϊνη που κατά την φάση G1-S και στην ενεργό μορφή της είναι υποφσωφορυλιωμένη και κουκουλώνει τον Ε2F. Ο Ε2F μαζί με την υποφωσφορυλιωμένη Rb καταστέλλουν την έκφραση των γονιδίων πολλαπλασιασμού, αν κριθεί πως το κύτταρο δεν πρέπει να μπει σε πολλαπλασιασμό. Από την άλλη, όταν η Rb είναι ΥΠΕΡφωσφορυλιωμένη ΔΕΝ κουκουλώνει τον Ε2F και τα γονίδια πολλαπλασιασμού εκφράζονται ελεύθερα.
Τι γνωρίζεις για το p53?
Η πρωτεϊνη p53 αποτελεί φρουρό του γονιδιώματος κατά την φάση G1 καθώς αναστέλλει τον κυτταρικό κύκλο σε περίπτωση βλάβης του DNA, ή σε stress. Αν ο κυτταρικός κύκλος πρέπει να διακοπεί στην G1, η p53 φωσφορυλιώνεται ενεργοποιητικά, προσδένεται στο DNA και ενεργοποιεί επιδιορθωτικά ένζυμα (απάντηση στην βλάβη του DNA), CDKIs (για να μην συνεχιστεί ο κυτταρικός κύκλος πέρα της G1) και αποπτωτικές πρωτεΐνες (εσχατος προστατευτικός
μηχανισμός).
Η p53 φυσιολογικά αναστέλλεται από την MDM2 πρωτεϊνη αλλά παθολογικά και από ογκογόνους ιούς (συνέχεια του κυτταρικού πολλ/μου ανεξαρτήτως βλαβών στο DNA).
Τι γνωρίζεις για τον TGF-β?
Φυσιολογικά αναστέλλει τον κυτταρικό πολλ/μο μέσω p15 αλλά σε καρκίνο ΠΕ, στομάχου ή ενδομητρίου υπάρχουν μεταλλάξεις στον υποδοχέα του με αποτέλεσμα απουσία σήματος μέσω p15 και συνεχή κυττ. πολλ/μο
Πώς τα Caρκινικά κύτταρα αποφεύγουν την απόπτωση;
Μέσω αντιαποπτωτικών πρωτεϊνών Bcl2, BclXL, MCl1
Μέσω μείωσης της αποπτωτικής p53 (π.χ. με αύξηση MDM2)
Μέσω IAP (= αναστολέας της απόπτωσης)
Πώς η φλεγμονή ευνοεί τον όγκο;
Τα λευκοκύτταρα και τα στρωματικά κύτταρα εκκρίνουν EGF (για πολλ/μο και κινητικότητα καρκινικών κυττάρων) αλλά και πρωτεάσες (για EMT με σκοπό την διήθηση και μετάσταση του όγκου). Ακόμη, τα ΜΦ αποτρέπουν την απόπτωση λόγω απώλειας διακυτταρικών συνδέσεων -λόγω ΕΜΤ- ενώ ο vEGF από τα φλεγμ. κύτταρα επάγει την αγγειογένεση. Τέλος, η ΕΜΤ, η διήθηση, η μετάσταση αλλά και η κινητικότητα των καρκινικών κυττάρων προωθείται και από τον !!TNF-β!!.
Ογκογόνοι ιοί και όγκοι:
HPV (απενεργοποίηση p53 και Rb-E2F)για πλακώδες επιθήλιο τραχήλου της μήτρας
EBV (β λεμφοκυτταρική πολυκλωνική ενεργοποίηση) για λέμφωμα Burkitt, Β λεμφώματα, ρινοφαρυγγικό καρκίνωμα, νόσο Hodgkin
ΗΒV (απενεργοποίηση p53) για ηπατοκυταρικό καρκίνωμα
Τι προκαλεί το H.Pylori;
Πεπτικό έλκος, λέμφωμα και καρκίνωμα στομάχου