Ιστολογία Flashcards

1
Q

Ποια είναι τα μεμβρανώδη οργανίδια του κυττάρου?

A

Πρόκειται για κοίλους σχηματισμούς που διαθέτουν τοίχωμα λιποπρωτεϊνικής φύσεως.

Κυτταρική μεμβράνη
Μιτοχόνδρια
Κολλώδες ενδοπλασματικό δικτυωτό
Λείο ενδοπλασματικό δικτυωτό
Συσκευή του golgi
Λυσσοσωμάτια
Υπεροξειδοσωμάτια

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Ποια είναι τα μη μεμβρανώδη οργανίδια του κυττάρου?

A

Ελεύθερα Ριβοσωμάτια
Μικροσωληνάρια
Κεντριόλια
Νημάτια

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Τι είναι η μεροκρινής έκκριση?

A

Η μεροκρινής έκκριση είναι μια διαδικασία εκκρίσεως πρωτεϊνικών προιόντων που αφήνει τελείως άθικτο το κύτταρο.
Το περιεχόμενο των εκκριτικών κύστεων συγχωνεύεται όλο και περισσότερο καθώς αυτές πλησιάζουν στην κορυφή του κυττάρου.
Οι αφοριστικές μεμβράνες των εκκριτικών κύστεων συγχωνεύονται με την κυτταρική μεμβράνη και το περιεχόμενο τους εξωθείται στον αυλό του αδένα. Έτσι όταν οι εκκριτικές κύστεις αδειάζουν το περιεχόμενο τους δεν παράγεται καμία λύση της συνέχειας της κυτταρικής μεμβράνης.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Τι είναι η αποκρινής έκκριση του κυττάρου?

A

Κατά την αποκρινή έκκριση (apocrine secretion) που παρατηρείται στο μαστικό αδένα αποβάλλεται μαζί με κάθε εκκριτικό λιποσταγονίδιο, ένα μικρό τμήμα της κυτταρικής μεμβράνης και η λεπτότατη στιβάδα του κυτταροπλάσματος. Τα κύτταρα του μαστικου αδένα συνθέτουν και εκκρίνουν και πρωτεΐνες (καζεΐνη). Τα εκκριτικά κοκκία της καζεΐνης εκκρίνονται με τη διαδικασία της μεροκρινούς έκκρισης .

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Τι είναι η ολοκρινής έκκριση?

A

Κατά την ολοκρινή έκκριση το κύτταρο μεταβάλλεται ολοκληρωτικά σε έκκριμα. Παρατηρείται στα κύτταρα των σμηγματογόνων αδένων. Το κυτταρόπλασμα των κυττάρων αποτελείται από πολυάριθμα κυστίδια που περιέχουν λίπος. Ο πυρήνας παρουσιάζει πύκνωση. Η κυτταρική πύκνωση είναι μια πρόδρομη εκδήλωση κυτταρικού θανάτου. Τελικά τα κύτταρα αποσυντίθεται και το λιπώδες περιεχόμενο τους απελευθερώνεται στον αυλό του αδένα.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Ποιος είναι ο ρόλος της συσκευής του Golgi?

A

1) Συγκέντρωση και απελευθέρωση των εκκριτικών προϊόντων του κυττάρου
2) Προσθήκη υδατανθράκων στις πρωτεΐνες για τη σύνθεση του κυτταρικού επιχρίσματος και ορισμένων εκκριτικών προϊόντων λιποπρωτεϊνικής φύσεως
3) Θείωση των υδατανθράκων στα χονδρικά κύτταρα, οι οποίοι στη συνέχεια απελευθερώνονται ως συστατικά της μεσοκυττάριας θεμελιακής ουσίας
4) Σχηματισμός λυσσοσωματίων

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Τι είναι το μονόστιβο πλακώδες επιθήλιο?

A

Αποτελείται από ένα στίχο πολύ αποπλατισμένων κυττάρων με ανώμαλα συνήθως χείλη, λεπτότερα στην περιφερειακή τους μοίρα και παχύτερα στην κεντρική μοίρα που περιέχει τον πυρήνα. Το μονόστιβο πλακώδες επιθήλιο των ορογόνων υμένων ονομάζεται μεσοθήλιο, ενώ εκείνο που καλύπτει εσωτερικά τον αυλό των αγγείων και τις κοιλότητες της καρδιάς ονομάζεται ενδοθήλιο.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Τι είναι το πολυστιβο πλακωδες επιθήλιο?

A

Πολύστιβο πλακώδες επιθήλιο
Συγκροτείται από πολλές κυτταρικές στιβάδες. Η πιο βαθιά από άποψη θέσεως στιβάδα συγκροτείται από κυβοειδή ή κυλινδρικά κύτταρα που στηρίζονται πάνω στον βασικό υμένα και ονομάζεται βλαστική στιβάδα. Πάνω από την στιβάδα αυτή υπάρχουν πολλές στιβάδες από πολυεδρικά η ατρακτοειδή κύτταρα. Οι επιφανειακές στιβάδες του επιθηλίου αποτελούνται από αποπλατυσμένα κύτταρα. Τα κύτταρα των επιφανειακών στιβάδων αντικαθίστανται συνεχώς από κύτταρα των βαθύτερων στιβάδων. Ο τύπος αυτός των επιθηλίων απαντάται στην στοματική κοιλότητα, στην επιδερμίδα στον οισοφάγο, στον κόλπο και σε άλλα όργανα.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Τι είναι το μονόστιβο κυβικό επιθήλιο?

A

Αποτελείται από ένα στίχο κυβοειδών κυττάρων. Απαντάται στο θυρεοειδή αδένα και στην εξωτερική επιφάνεια της ωοθήκης.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Τι είναι το μονόστιβο κυλινδρικό επιθήλιο?

A

Αποτελείται από ένα στίχο κυλινδρικών ή πρισματικών κυττάρων τα οποία είναι ψηλότερα από τα κυβοειδή. Απαντάται στο βλεννογόνο του εντερικού σωλήνα και τους εκφορητικούς πόρους πολλών αδένων.
Το κροσσωτό μονόστιβο κυλινδρικό επιθήλιο καλύπτει εσωτερικά τον αυλό του ωοαγωγού τους μικρούς βρόγχους του πνεύμονα και τον κεντρικό σωλήνα του νωτιαίου μυελού.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Τι είναι το ψευδοπολύστιβο κυλινδρικό επιθήλιο?

A

Έχει εμφάνιση πολύστιβου επιθηλίου. Όλα τα κύτταρα συνδέονται με το βασικό υμένα αλλά έχουν διαφορετικό ύψος. Έτσι άλλα κύτταρα φτάνουν στην ελεύθερη επιφάνεια και αλλά όχι. Τα τελευταία ονομάζονται βασικά κύτταρα και είναι ανισοϋψή. Το ψευδοπολύστιβο επιθήλιο απαντάται στους μεγάλους εκφορητικούς πόρους πολλών αδένων.
Το ψευδοπολύστιβο κροσσωτό κυλινδρικό επιθήλιο απαντάται κυρίως στους βρόγχους του πνεύμονα, στην τραχεία αρτηρία και ρινική κοιλότητα.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Τι είναι το πολύστιβο μεταβατικό επιθήλιο?

A

Όλα τα κύτταρα του μεταβατικού επιθηλίου συνδέονται με το βασικό υμένα, ώστε το επιθήλιο αυτό να αποτελεί ένα είδος ψευδοπολυστιβου επιθηλίου. Το μεταβατικό επιθήλιο απαντάται στα όργανα της εκφορητικής οδού του ουροποιητικού συστήματος. Τα κύτταρα της επιφανειακής στιβάδας είναι μεγάλα με υποστρόγγυλη την ελεύθερη επιφάνεια τους. Όταν το όργανο διαστέλλεται οι σχέσεις μεταξύ των κυττάρων μεταβάλλονται αμοιβαία, ο αριθμός των κυτταρικών στιβάδων μειώνεται και τα κύτταρα της επιφανειακής στιβάδας αποπλατύνονται υπερβολικά.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Πώς ταξινομούνται οι εξωκρινείς αδένες με βάση τη σύσταση του εκκριματος που παράγουν?

A

Οι εξωκρινείς αδένες ταξινομούνται επιπλέον ανάλογα με τη σύσταση του εκκρίματος που παράγουν σε ορογόνους, βλεννογόνους και μικτούς. Στους ορογόνους αδένες τα κύτταρα είναι μάλλον μικρά. Ο σφαιρικός τους πυρήνας βρίσκεται πιο κοντά στη βάση του κυττάρου. Το κυτταρόπλασμα χρωματίζεται έντονα και περιέχει στην κορυφαία μοίρα του κυττάρου εκκριτικά κοκκία.
Στους βλεννογόνους αδένες το μεγαλύτερο μέρος του κυττάρου κατέχεται από τα σταγονίδια της προβλενίνης
Στους μικτούς αδένες συνυπάρχουν ορογόνα και βλεννογόνα κύτταρα. Στις μικτές αδενοκυψέλες ή αδενοσωλήνες τα ορογόνα κύτταρα καλύπτονται συνήθως από τα βλεννογόνα και εξαιτίας του σχήματος που παίρνουν λέγονται μηνοειδή κύτταρα.
Τα μηνοειδή κύτταρα επικοινωνούν με τον αυλό της αδενοκυψέλης ή των αδενοσωλήνων διαμέσου των μεσοκυττάριων εκκριματοφόρων τριχοειδών.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Κάτω από ποιές συνθήκες συμβαίνει φυσιολογικά η κυυταροφαγία?

A

Φυσιολογικά η κυυταροφαγία συμβαίνει:

Στα μακροφάγα του σπλήνα όπου καταστρέφονται τα γηρασμένα ερυθροκύτταρα του αίματος
Στα κύτταρα του Sertoli των όρχεων όπου απομακρύνονται τα υπολείμματα των σπερματίδων
Στα κύτταρα του μελάχρου επιθηλίου όπου προσλαμβάνονται τα δισκία των ραβδίων του αμφιβληστροειδή χιτώνα.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Τι είναι τα πλασμοκυτταρα?

A

Τα πλασμοκύτταρα έχουν ωοειδές σχήμα ποικίλο μέγεθος και άφθονο και έντονα βασίφιλο κυτταρόπλασμα. Το κυτταρόπλασμα εμφανίζει εξαιρετικά αναπτυγμένο κοκκώδες ενδοπλασματικό δικτυωτό, πολυπληθή
ριβοσωμάτια και αναπτυγμένη συσκευή του Golgi. Τα εκκριτικά κυστίδια σχηματίζονται κατά τον ίδιο τρόπο που σχηματίζονται στο παγκρεατικό κύτταρο.
Χαρακτηριστική στον πυρήνα είναι η διάταξη της χρωματίνης που θυμίζει τις ακτίνες τροχού. Τα κύτταρα αυτά απαντούν αραιά στον χαλαρό συνδετικό ιστό. Είναι πολυάριθμα στο χόριο του βλενογόννου του
εντερικού σωλήνα και στο λεμφικό ιστό, ιδιαίτερα μάλιστα σε φλεγμονώδεις καταστάσεις. Τα πλασμοκύτταρα προέρχονται από τα Β-λεμφοκύτταρα του αίματος που μεταναστεύουν στον συνδετικό ιστό
διαπερνώντας το τοίχωμα των τριχοειδών αγγείων.
Τα πλασμοκύτταρα έχουν άμεση σχέση με την χυμική άμυνα του οργανισμού διότι παράγουν ανοσοφαιρίνες. Η παραγωγή ανοσοσφαιρινών (αντισωμάτων) είναι αποτέλεσμα της δράσης των αντιγόνων.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Τι είναι ο χαλαρός ή αραιός συνδετικός ιστός?

A

Πρόκειται για τον πιο διαδεδομένο συνδετικό ιστό. Απαντάται:
Στα διάφορα όργανα ως ερειστικό υπόστρωμα
Στα μεταξύ των οργάνων διάκενα
Κάτω από το δέρμα και τους βλεννογόνους
Γύρω από τα νεύρα και αγγεία
Κάτω από το μεσοθηλιο των ορογόνων υμένων
Εξαιτίας της χαλαρής συνοχής του είναι ελαστικός αλλά όχι ανθεκτικός στις μηχανικές επιδράσεις.
Μέσα στην άφθονη μεσοκυττάρια ουσία περιέχονται κολλαγόνες, ελαστικές και δικτυωτές ίνες.
Απαντώνται επίσης όλοι οι τύποι των κυττάρων του συνδετικού ιστού.
Πολυπληθέστερα είναι τα μακροφάγα, οι ινοβλάστες και τα λιποκύτταρα.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Τι είναι ο κανονικός πυκνός συνδετικός ιστός?

A

Ο πυκνός συνδετικός ιστός χαρακτηρίζεται για τη λιγοστή θεμελιακή ουσία, την αφθονία κολλαγόνων ινών και τα ολιγάριθμα κύτταρα στα οποία επικρατούν οι ινοβλάστες. Για τους παραπάνω λόγους ονομάζεται και ινώδης συνδετικός ιστός. Η πυκνή διάταξη των ινών του έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται λιγότερο εύκαμπτος αλλά πολύ ανθεκτικός στις μηχανικές πιέσεις. Στον κανονικό πυκνό συνδετικό ιστό, οι κολλαγόνες ίνες έχουν πολύ πυκνή διάταξη και καθορισμένη κατεύθυνση παράλληλη με τη φορά της πίεσης ή ολκής που ασκείται πάνω στον ιστό.
Υπάρχει κυρίως στους τένοντες, συνδέσμους, περιτονίες και απονεύρωσεις.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Τι είναι ο ακανόνιστος πυκνός συνδετικός ιστός?

A

Ο πυκνός συνδετικός ιστός χαρακτηρίζεται για τη λιγοστή θεμελιακή ουσία, την αφθονία κολλαγόνων ινών και τα ολιγάριθμα κύτταρα στα οποία επικρατούν οι ινοβλάστες. Για τους παραπάνω λόγους ονομάζεται και ινώδης συνδετικός ιστός. Η πυκνή διάταξη των ινών του έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται λιγότερο εύκαμπτος αλλά πολύ ανθεκτικός στις μηχανικές πιέσεις.
Στον ακανόνιστο πυκνός συνδετικό ιστό, οι κολλαγόνες ίνες συγκροτούν αδρές δεσμίδες που διαπλέκονται και σχηματίζουν πυκνά και στερεά δίκτυα που εξασφαλίζουν την ανθεκτικότητα του ιστού.
Ανάμεσα στις κολλαγόνες ίνες συνυπάρχουν ελαστικές ίνες όπως επίσης και ινοβλάστες που εκπέμπουν αποφυάδες.
Συναντάται στο χόριο του δέρματος, μερικών βλεννογόνων και στα ινώδη περιβλήματα των οργάνων.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Τι είναι ο βλεννώδης συνδετικός ιστός?

A

Ο βλεννώδης συνδετικός ιστός υπάρχει μόνο στο έμβρυο (κάτω από το δέρμα, στον ομφάλιο λώρο). Αποτελείται από άφθονη και βλεννώδη μεσοκυττάρια ουσία στην οποία περιέχονται αρκετές λεπτές κολλαγόνες ίνες. Τα κυτταρικά στοιχεία του ιστού είναι αποπλατυσμένα ινοβλάστες με αποφυάδες που συχνά αναστομώνονται με τις αποφυάδες των γειτονικών ινοβλαστών.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Τι είναι ο ελαστικός ιστός?

A

Στον ελαστικό ιστό επικρατούν ελαστικές ίνες, που δίνουν στον ιστό και γενικά στα όργανα που σχηματίζει ελαστικές ιδιότητες και κιτρινωπή χροιά. Οι ελαστικές ίνες συγκροτούν δεσμίδες ή δίκτυα ή λεπτούς και συνήθως διάτρητος υμένες, τους θυριδωτούς υμένες, οι οποίοι αποτελούν το μέσο χιτώνα των μεγάλων αρτηριών.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Τι είναι ο δικτυωτός ιστός?

A

Αποτελείται από δικτυωτές ίνες και δικτυωτά κύτταρα. Οι δικτυωτές ίνες προσκολλώνται συνήθως στα δικτυωτά κύτταρα και σχηματίζουν με αυτά ένα δίκτυο στου οποίου τα διάκενα περιέχονται ελεύθερα κύτταρα. Ο δικτυωτός ιστός υπάρχει στα αιμοποιητικά όργανα και στο βλεννογόνο του εντερικού σωλήνα.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

Τι είναι τα δικτυωτά κυτταρα

A

Τα δικτυωτά κύτταρα εμφανίζουν μεγάλο πυρήνα με μικρή πυκνότητα και κυτταρόπλασμα με μικρές και ανώμαλες αποφυάδες που συνδέονται με τις αποφυάδες των γειτονικών κυττάρων. Τα δικτυωτά κύτταρα των αιμοποιητικών οργάνων προέρχονται από περιαγγειακά μεσεγχυματικά κύτταρα, παράγουν δικτυωτές ίνες που προσκολλώνται στις αποφυάδες και το σώμα τους και έχουν μικρή φαγοκυτταρική ικανότητα.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

Τι είναι τα σιτευτικα κύτταρα?

A

Τα σιτευτικα κύτταρα απαντώνται στο δέρμα, περιτοναϊκή κοιλότητα, εντερικό βλεννογόνο και πνεύμονες. Το σχήμα του ποικίλει και συνήθως είναι υποστρόγγυλα ή ωοειδή. Ο πυρήνας τους έχει κεντρική θέση. Το ενδοπλασματικό δικτυωτό έχει περιορισμένη ανάπτυξη ενώ η συσκευή του Golgi είναι καλά ανεπτυγμένη. Τα μιτοχόνδρια είναι σχετικά λίγα.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα του είναι η παρουσία στο κυτταρόπλασμα μεγάλου αριθμού κοκκίων. Τα κοκκία χρωματίζονται μεταχρωματικά με βασικές χρωστικές της ανιλίνης παίρνοντας διαφορετική χροιά από τη χρωστική που χρησιμοποιήθηκε. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται μεταχρωμασία. Τα κοκκία περιέχουν ηπαρίνη, ισταμίνη, πρωτεογλυκάνες κ.α.
Έχουν σημαντικό ρόλο στα αλλεργικά φαινόμενα και μεγάλη συγγένεια με τις ανοσοσφαιρίνες Ε (IgE).
Οι ανοσοσφαιρίνες Ε παράγονται από τα πλασμοκύτταρα, προσκολλώνται στην επιφάνεια των σιτευτικών κυττάρων και σχηματίζουν τις θέσεις υποδοχής του αντιγόνου. Η αλληλεπίδραση της συνδεδεμένης IgE με τους υποδοχείς, με το ειδικό αντιγόνο προκαλεί απελευθέρωση των μεσολαβητών.
Οι μεσολαβητές που εκλύονται από τα μαστοκύτταρα είναι δύο ειδών:
Α) Οι αποθηκευμένοι στα κοκκία όπως η ηπαρίνη, η ισταμίνη, οι πρωτεογλυκάνες, ο εωσινοφιλος χημειοτακτικός παράγοντας της αναφυλαξιας (ΕCF-A) κτλ
Β) Οι νεοσχηματιζόμενοι από την κυτταρική μεμβράνη όπως τα λευκοτριένια

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
24
Q

Τι είναι ο καστανόχρους λιπώδης ιστός?

A

Αποτελεί παραλλαγή του λιπώδους ιστού και χαρακτηρίζεται από καστανή χροιά που οφείλεται μερικώς στην παρουσία πολλών κυτοχρωμμάτων στα μιτοχόνδρια. Χαρακτηρίζεται επίσης από το ότι τα λιποσταγονίδια των κυττάρων δεν συγχωνεύονται αλλά χωρίζονται μεταξύ τους με κυτταροπλασματικές δοκίδες ή διαφραγμάτια. Ο καστανόχρους λιπώδης ιστός υπάρχει σχετικά άφθονος στα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη και σε μικρές ποσότητες στον άνθρωπο, ιδιαίτερα στο νεογνό.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
25
Q

Τι είναι ο λιπώδης ιστός και τα λιποκύτταρα?

A

Ο λιπώδης ιστός στην πιο τυπική μορφή του αποτελείται από μεγάλα σφαιρικά κύτταρα, τα λιπώδη κύτταρα. Στο κυτταρόπλασμα των λιποδών κυττάρων, σχηματίζονται αρχικά μικρά λιποσταγονίδια, τα οποία προοδευτικά συγχωνεύονται σε μεγαλύτερα και τέλος σε μια μεγάλη σταγόνα λίπους. Η λιποσταγόνα αυτή καταλαμβάνει ολόκληρο σχεδόν το κύτταρο με αποτέλεσμα το κυτταρόπλασμα να ωθείται στην περιφέρεια του κυττάρου και να έχει τη μορφή δρεπανοειδούς στιβάδας στην παχύτερη θέση της οποίας υπάρχει ο προμήκης ή ωοειδής πυρήνας.
Τα λιπώδη κύτταρα κατάγονται από τους λιποβλάστες, οι οποίοι μοιάζουν με τους ινοβλάστες αλλά έχουν την ικανότητα να αποταμειεύουν λίπος στο κυτταρόπλασμα τους. Κατά την εξωμήτρια ζωή, οι λιποβλάστες προέρχονται από αδιαφοροποίητα μεσεγχυματικά κύτταρα που βρίσκονται γύρω από τα μικρά αγγεία.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
26
Q

Τι είναι τα κυτταροπλασματικά εγκλείσματα?

A

Τα κυτταροπλασματικά εγκλείσματα είναι προϊόντα του μεταβολισμού, πολλά από τα οποία συμμετέχουν στην κανονική λειτουργία του κυττάρου. Αντιπροσωπεύουν αποθηκευμένες θρεπτικές ουσίες, χρωστικές και κρυστάλλους που στο σύνολό τους αποτελούν την αδρανή μοίρα του κυτταροπλάσματος (παράπλασμα) η οποία δεν παρουσιάζει τις ιδιότητες της ζωής.
Οι θρεπτικές ουσίες που αποθηκεύονται στο κύτταρο είναι λίπος και υδατάνθρακες. Οι χρωστικές που υπάρχουν σε πολλά κύτταρα είναι δυνατόν να είναι εξωγενείς ή να συντίθενται από το ίδιο το κύτταρο (ενδογενείς). Ενδογενείς χρωστικές είναι η λιποφουσκίνη, η μελανίνη, κερατοϋαλίνη, αιμοσφαιρίνη και τα προϊόντα διάσπασης της.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
27
Q

Από ποια ιστολογικά στοιχεία αποτελούνται οι ενδοκρινείς αδένες?

A

Από πολυπληθείς ομάδες αδενικών κυττάρων που μοιάζουν με επιθηλιακά ή επιθηλιοειδή κυτταρα
Από λίγο συνδετικό ιστό ανάμεσα τους
Από πολυάριθμα αιμοφόρα τριχοειδή που έρχονται σε επαφή με τα αδενικά κύτταρα

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
28
Q

Ποια η ονομασία των χρωμοσωμάτων ανάλογα με τη θέση του κεντρομερούς

A

Ακροκεντρικά: το κεντρομέρος βρίσκεται πολύ κοντά στο ένα άκρο του χρωμοσώματος και οι βραχίονες είναι εξαιρετικά άνισοι

Υπομεταιεντρικά: το κεντρομέρος τοποθετείται μεταξύ του ενός άκρου και του κέντρου του χρωμοσώματος και οι βραχίονες των χρωματιδίων είναι άνισοι

Μετακεντρικά: το κεντρομέρος είναι στο μέσο του χρωμοσώματος και οι βραχίονες των χρωματιδίων είναι σχεδόν ισομεγεθείς

Τελοκεντρικά: παραλλαγή των ακροκεντρικών

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
29
Q

Από τι αποτελείται ο σπλήνας?

A

Ινώδης κάψα
Ινώδεις δοκίδες
Σπληνικός πολφός (λευκός και ερυθρός)
Νεύρα
Αγγεία

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
30
Q

Τι είναι τα χονδρικά κύτταρα?

A

Τα χονδρικά κύτταρα ή χονδροκύτταρα εμφανίζουν σφαιρικό σχήμα με ανώμαλη επιφάνεια. Ο πυρήνας είναι ωοειδής ή σφαιρικός με έναν ή περισσότερους πυρηνίσκους. Το κυτταρόπλασμα τους περιέχει προμήκη μιτοχόνδρια, ανεπτυγμένη συσκευή του Golgi, αυθονα στοιχεία ΚΕΔ, κοκκία γλυκογόνου και σταγονίδια λίπους.

31
Q

Πώς δημιουργείται η ιστογέννεση του χόνδρου?

A

Ο υαλοειδής χόνδρος προέρχεται από μετάπλαση πολυκυτταρικών στοιχείων του μεσεγχύματος. Τα κύτταρα αυτά αποσύρουν τις αποφυάδες τους, στρογγυλεύουν και πολλαπλασιάζονται. Οι περιοχές αυτές συνιστούν τους πυρήνες χονδροποίησης, οι οποίοι εμφανίζονται ως πυκνοί σωροί υποστρόγγυλων ή πολυεδρικών κυττάρων. Ανάμεσα στα κύτταρα αυτά που μεγαλώνουν βαθμηδόν και αποκτούν χαρακτηριστικά των χονδρικών κυττάρων παρεμβάλλεται αργότερα η μεσοκυττάρια ουσία την οποία παράγουν τα ίδια τα κύτταρα. Από τη διαίρεση των χονδρικών κυττάρων προκύπτουν οι αυτογενείς ομάδες που περιτριγυρίζονται από την περικυτταρική άλω.

32
Q

Τι είναι η διάμεση ή παρενθετική ανάπτυξη του χόνδρου?

A

Η διαίρεση των χονδρικών κυττάρων και η παραγωγή από αυτά νέας και αφθονότερης μεσοκυττάριας ουσίας, μαζί με την ταυτόχρονη διαμόρφωση των χονδρικών ελύτρων και των περικυτταρικών άλω, έχει ως αποτέλεσμα τη διάμεση ή παρενθετική ανάπτυξη του χόνδρου.

33
Q

Τι είναι η προσθετική ανάπτυξη του χόνδρου?

A

Το μεσεγχυμα που περιβάλλει τον πρωτογενή χονδρό συμπυκνώνεται και σχηματίζει μια λεπτή στιβάδα, το περιχόνδριο, που συνυφαίνεται με το χονδρό και τον παρακείμενο συνδετικό ιστό. Σε όλη τη διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής και ως και την πλήρη ανάπτυξη του χόνδρου, τα κύτταρα της εσωτερικής στιβάδας του περιχονδρίου μεταπίπτουν σε χονδροβλάστες οι οποίες εντοιχιζονται στη μεσοκυττάρια ουσία που παράγουν και μετατρέπονται σε χονδρικά κύτταρα. Με τον τρόπο αυτό διαπλασσονται νέες στιβάδες χονδρικού ιστού που προστίθενται πάνω στον αρχικό χόνδρο με άμεσο αποτέλεσμα την προσθετική ανάπτυξη του χόνδρου

34
Q

Ποια είναι τα είδη του οστίτη ιστού?

A

Ανάλογα με τον τρόπο που διατάσσονται τα κολλαγόνα ινίδια στη μεσοκυττάρια ουσία διακρίνονται δύο μορφές οστίτη ιστού:

Η ινώδης μορφή ή πρωτογενής οστίτης ιστός έχει σαν χαρακτηριστικό γνώρισμα το ότι τα κολλαγόνα ινίδια της μεσοκυττάριας ουσίας σχηματίζουν αδρές δεσμίδες που έχουν παράλληλη κατεύθυνση ή ποικίλες κατευθύνσεις. Η μορφή αυτή στα θηλαστικά παρατηρείται προσωρινά κατά τη διάρκεια της διάπλασης του οστού, αφού στη συνέχεια αντικαθίσταται από δευτερογενή οστίτη ιστό. Στα ενήλικα θηλαστικά απαντάται στις ραφές του κρανίου, στα οδοντικά φατνία και στις προεκτάσεις ορισμένων τενόντων και συνδέσμων

Στην πεταλιώδη μορφή τα κολλαγόνα ινίδια της μεσοκυττάριας ουσίας συγκολλούνται μεταξύ τους με θεμελιακή τιτανωμένη ουσία και συγκροτούν λεπτότατες δεσμίδες. Οι δεσμίδες έχοντας παράλληλη και πυκνή διάταξη συγκροτούν τα οστέινα πετάλια.

35
Q

Ποια είναι τα συστήματα των οστέινων πεταλίων?

A

Στη συμπαγή ουσία της διάφυσης των επιμήκων οστών, τα οστέινα πετάλια σχηματίζουν τέσσερα διαφορετικά συστήματα ομόκεντρων κύκλων που είναι τα ακόλουθα:

1) Το περιφερικό σύστημα στην περιφέρεια της διάφυσης. Τα ομόκεντρα οστέινα πετάλια δε διαγράφουν πλήρεις κύκλους.

2) Το περιμυελικό σύστημα όπου τα ομόκεντρα οστέινα πετάλια περιβάλλουν τον μυελώδη αυλό.

3) Τα συστήματα του Havers

4) Τα διάμεσα συστήματα όπου τα οστέινα πετάλια δε σχηματίζουν κύκλους αλλά συμπληρώνουν το χώρο που δημιουργείται ανάμεσα στα συστήματα του Havers.

36
Q

Ποιες ιστολογικές ζώνες παρατηρούνται στο συζευκτικο χονδρό?

A

Ζώνη του ηρεμουντος χόνδρου: όπου τα κύτταρα ηρεμούν

Βλαστική ζώνη: όπου τα μικρά και αποπλατυσμένα χονδρικά κύτταρα αναπαράγονται συνεχώς επιμηκύνονταςτους στίχους του χόνδρου

Ζώνη ωρίμανσης: όπου τα κύτταρα παύουν να διαιρούνται, ενώ αρχίζουν να διογκώνονται

Ζώνη των υπερτροφικών κυττάρων ή ζώνη τιτάνωσης: αφού αρχίζει ταυτόχρονα η τιτάνωση της μεσοκυττάριας ουσίας που παρεμβάλλεται ανάμεσα στα κύτταρα της ζώνης αυτής

Ζώνη οστέωσης: στην οποία τα χονδρικά κύτταρα εκφυλίζονται τελείως, ενώ μέσα στις διευρυμένες και διανοιγμένες στα άκρα χονδρικές κοιλότητες εισδύουν τριχοειδή και ο περιαγγειακός συνδετικός ιστός των μυελώδων χωρών της διάφυσης.

37
Q

Καρδιακοί αδένες βλενογόννου του στομάχου

A

Οι καρδιακοί αδένες περιορίζονται στη μεταξύ του οισοφάγου και στομάχου μεταβατική ζώνη. Στα φυτοφάγα θηλαστικά η στενή ζώνη των καρδιακών αδένων παρεμβάλλεται μεταξύ της αδενικής και προστομαχικής μοίρας του βλεννογόνου του στομάχου, εκτός από το χοίρο όπου επεκτείνεται σχεδόν όλο το αριστερό ημιμόριο του στομάχου. Είναι σχιστοί ελικοειδείς σωληνοειδές αδένες, των οποίων το επιθήλιο καλύπτεται από κυβοειδή βλεννογόνα κύτταρα.

38
Q

Ιδίως γαστρικοί αδένες

A

Οι ιδίως γαστρικοί αδένες είναι απλοί ολιγόσχιστοι σωληνοειδή αδένες, σχεδόν ευθυγραμμοι και παράλληλοι μεταξύ τους, κάθετοι στη βλεννογόνια μυική στιβάδα. Ο αυχένας του αδένα ξεχωρίζει σαφώς από το σώμα του. Το εκκριτικό επιθήλιο των αδένων αποτελείται από:

Βλεννογόνα κύτταρα
Θεμέλια κύτταρα
Εμβόλιμα κύτταρα
Εντεροενδοκρινή κύτταρα

39
Q

Βλεννογόνα κύτταρα ιδίως γαστρικών αδένων

A

Τα βλεννογόνα κύτταρα των ιδίως γαστρικών αδένων απαντώνται στον αυχένα του αδένα και μεμονωμένα στο σώμα του. Είναι χαμηλά κυλινδρικά κύτταρα, με λεπτή υφή, παραπλήσια με εκείνη η των κυττάρων των καρδιακών και πυλωρικών αδένων. Τα βλενοσταγονίδια διανέμονται σε όλη την έκταση του κυτταροπλάσματος και περιέχουν όξινους πολυσακχαρίτες. Διαφέρουν επομένως από τα κύτταρα του γαστρικού επιθηλίου όπου τα βλεννοστσγονίδια περιέχουν ουδέτερους βλεννοπολυσακχαρίτες.

40
Q

Θεμέλια κύτταρα ιδίως γαστρικών αδένων

A

Τα θεμέλια κύτταρα είναι πολύ περισσότερα από τα άλλα κύτταρα των ιδίως γαστρικών αδένων. Έχουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των κυττάρων που εκκρίνουν πρωτεϊνες. Το βασικό τους ημιμόριο περιέχει τον υποστρόγγυλο πυρήνα, άφθονα ελεύθερα ριβοσωμάτια, λίγα στοιχεία κοκκώδους ενδοπλασματικό η δικτυωτού και λίγα μιτοχόνδρια. Το κορυφαίο τους ημιμόριο περιέχει την πολύ καλά ανεπτυγμένη συσκευή του Golgi και προζυμογόνα κυστίδια που περιέχουν το πεψιγόνο, δηλαδή το προστάδιο της πεψίνης. Το πεψιγόνο των εκκριτικών κυστιδίων ενεργοποιείται μετά την απελευθέρωση του και μετατρέπεται σε πεψίνη.

41
Q

Εμβόλιμα κύτταρα ιδίως γαστρικών αδένων SOS

A

Τα εμβόλιμα κύτταρα είναι λιγότερα και πιο ογκώδη από τα θεμέλια. Είναι σφαιροειδή ή πυραμοειδή με μεγάλο υποστρόγγυλο πυρήνα και ΧΩΡΙΣ εκκριτικά κοκκία. Παρεμβάλλονται ανάμεσα στα θεμέλια. Είναι πολυπληθή στον αυχένα του αδένα και δε συμμετέχουν στο σχηματισμό του πυθμένα του αυλού και
του σώματος του αδένα. Επικοινωνούν μαζί του μετά μεσοκυττάρια και ενδοκυττάρια εκκριματοφόρα τριχοειδή. Τα ενδοκυττάρια εκκριματοφόρα τριχοειδή αποτελούν βαθιές κοιλότητες του κυτταροπλάσματος γύρω από τον πυρήνα των εμβόλιμων κυττάρων. Οι κολπώσεις αυτές καλύπτονται από κυτταρική μεμβράνη και περιέχουν πολυάριθμες μικρολάχνες που αυξάνουν την επιφάνεια της.

Τα εμβόλιμα κύτταρα παράγουν το υδροχλωρικό οξύ του γαστρικού υγρού. Η κυτταρική μεμβράνη είναι το οργανίδιο του κυττάρου που έχει το ρόλο να συγκεντρώνει και να εκκρίνει ιόντα Η+ και Cl-. Μολονότι τα δύο αυτά ιοντα εκκρίνονται ταυτόχρονα, μεταφέρονται μέσω της κυτταρικής μεμβράνης ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ και ενώνονται στα ενδοκυττάρια εκκριματοφόρα τριχοειδή για να σχηματίσουν το HCl. Η έκκριση του HCl ενεργοποιείται από τις ΧΟΛΙΝΕΡΓΙΚΕΣ νευρικές ίνες και από την ισταμίνη και γαστρίνη που εκκρίνονται ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΣΤΡΙΚΟ ΒΛΕΝΟΓΟΝΝΟ και αυξάνουν την παραγωγή του.

42
Q

Εντεροενδοκρινή κύτταρα

A

Είναι υπεύθυνα για την παραγωγή και έκκριση ενδοκρινών προϊόντων. Τα κύτταρα αυτά βρίσκονται ανάμεσα σε άλλα κύτταρα του επιθηλίου, κυρίως του αδενικού επιθηλίου και του βασικού υμένα, όχι μόνο στο στόμαχο αλλά και σε όλη την έκταση του λεπτού και του παχέος εντέρου. Δε συμμετέχουν στο σχηματισμό της ελεύθερης επιφάνειας του επιθηλίου, αφού μόνο λίγα κύτταρα εκτείνονται σ αυτή. Απαντούν μονήρη και σε ποικίλο αριθμό και περιέχουν στο κυτταρόπλασμα τους πολυάριθμα μικρά κοκκία που έχουν την τάση να συσσωρεύονται στη βάση του κυττάρου και συνεπώς κοντά στο βασικό υμένα και τα αιμοφόρα τριχοειδή του χορίου. Από τα εντεροενδοκρινή κύτταρα παράγονται σεροτονίνη, ισταμίνη, γλυκαγόνη και γαστρίνη. Η γαστρίνη διεγείρει την έκκριση του γαστρικού υγρού.

43
Q

Από ποια κύτταρα αποτελείται το μονόστιβο κυλινδρικό επιθήλιο του εντερικού βλενογόννου?

A

Κυλινδρικά ή απορροφητικά
Καλυκοειδή
Κύτταρα του Paneth
Εντεροενδοκρινή
Αδιαφοροποίητα κύτταρα

44
Q

Περιγράψτε το ηπατικό λοβίο

A

Η ανατομική μονάδα του ήπατος με την έννοια του κλασσικού ηπατικού λοβίου παριστάνει ένα ανώμαλο πολυεδρικό πρίσμα ηπατικού παρεγχύματος, που έχει συνήθως εξάγωνο σχήμα σε εγκάρσια τομή. Τα ηπατικά λοβία δεν χωρίζονται σαφώς μεταξύ τους (εκτός από το ήπαρ του χοίρου και της καμήλας) και οι πλάγιες επιφάνειες συγχωνεύονται με τις αντίστοιχες των παρακείμενων λοβίων, ώστε τα όρια της να είναι στην πραγματικότητα πλασματικά.
Κάθε ηπατικό λοβίο αποτελείται από:
Ένα δίκτυο αιμοφόρων τριχοειδών αγγείων
Αδενικά κύτταρα, τα ηπατικά κύτταρα
Ένα δίκτυο χοληφόρων σωληναρίων

45
Q

Περιγράψτε το πυλαίο λόβιο

A

Το πυλαίο λόβιο είναι ανώμαλα τριγωνικό και η κάθε κορυφή αντιστοιχεί σε μια κεντρολοβια φλέβα. Καθε πυλαίο διάστημα είναι το κέντρο του λοβίου και τα γύρω από αυτό τμήματα τριών παρακείμενων κλασσικών ηπατικών λόβιων αποτελούν την περιφέρεια του. Τα κύτταρα της περιφέρειας αποχετεύουν τη χολή στο χοληφόρο πόρο του παλαιού διαστήματος στο κέντρο του λοβιου.
Έτσι ενώ ατο κλασσικό λόβιο τα ηπατικά πετάλια περιστοιχίζουν την κεντρολοβια φλέβα, στο πυλαίο λόβιο περιστοιχίζουν ένα πυλαίο διάστημα, που περιέχει το χοληφόρο πόρο στον οποίο αποχετεύουν το έκκριμα τους, δηλαδή τη χολή.
Στο πυλαίο λόβιο τα αδενικά κύτταρα συγκεντρώνονται (όπως και στους περισσότερους εξωκρινείς αδένες) γύρω από τον εκφορητικό πόρο.

46
Q

Περιγράψτε την ηπατική αδενοκυψελη

A

Ως παραλλαγή του παλαιού λόβιου θεωρήθηκε η ηπατική αδενοκυψελη, δηλαδή η περιοχή που περιλαμβάνει έναν τελικό κλάδο των μεσολόβιων αρτηριών, ο οποίος συνοδεύεται από έναν αρτηριακό κλάδο και ένα χοληφόρο πόρο. Στην περιοχή αυτή του ηπατικού παρεγχύματος διεισδύουν οι διακλαδώσεις του τελικού αυτού κλάδου που πορεύονται κατά μήκος των πλευρικών τοιχωμάτων των εξαγωγικών κλασσικών ηπατικών λόβιων. Η ηπατική αδενοκυψελη έχει ωοειδές σχήμα και σχηματίζεται από τμήματα των δύο παρακείμενων κλασσικών λοβίων. Τα όρια τους είναι υποθετικά και τα πλησιέστερα προς τις διακλαδώσεις των αγγείων κύτταρα έχουν πιθανώς καλύτερη αιμάτωση από τα κύτταρα που βρίσκονται πλησιέστερα προς τις κεντρολοβιες φλέβες. Μια τέτοια υπόθεση φαίνεται χρήσιμη κυρίως για την κατανόηση μερικών παθολογικών καταστασεων

47
Q

Περιγράψτε την ενδογενή νεύρωση του λεπτού εντέρου

A

Η ενδογενής νεύρωση αποτελείται από δύο γάγγλιο φορά πλέγματα, το μυοεντερικο πλέγμα του Auerbach και το υποβλεννογονιο πλέγμα του Meissner. Το μυοεντερικο πλέγμα σχηματίζεται ανάμεσα στην επιμήκη και την κυκλοτερή στιβάδα του μυϊκού χιτώνα. Το υποβλεννογονιο πλέγμα βρίσκεται στον υποβλεννογονιο χιτώνα

48
Q

Περιγράψτε την εξωγενή νεύρωση του λεπτού εντέρου

A

Η εξωγενής μοίρα αντιπροσωπεύεται από τις προγαγγλιακες ίνες του παρασυμπαθητικού (του πνευμονογαστρικού, καθώς και της ιερής μοίρας του παρασυμπαθητικού για το απευθυσμενο) και τις μεταγαγγλιακές ίνες του συμπαθητικού (κοιλιακό πλέγμα). Οι ίνες φθάνουν στο τοίχωμα του εντερικού σωλήνα συνοδεύοντας τις αρτηρίες που προορίζονται για αυτό. Οι μεταγαγγλιακές συμπαθητικές ίνες δε σχηματίζουν συνάψεις με τα νευρικά κύτταρα των γαγγλίων. Συμμετέχουν όμως με τους νευραξονες των κυττάρων στο σχηματισμό των ενδομυϊκών δικτύων απολήγοντας στη συνέχεια σε επαφή με τις λείες μυϊκές ίνες του μυϊκού χιτώνα και της βλεννογόνια μυϊκής στιβάδας και με τα εκκριτικά κύτταρα του επιθηλίου
Οι παρασυνπαθητικες ίνες σχηματίζουν συνάψεις με τα κύτταρα των γαγγλίων του μυεντερικου και του υποβλενογονιου πλέγματος από τα οποία αρχίζουν οι μεταγαγγλιακές παρασυνπαθητικες ίνες που απολήγουν σε επαφή με τις λείες μυϊκές ίνες του μυϊκού χιτώνα, τις βλεννογονιας μυϊκής στιβάδας και των εντερικών λαχνών με τα εκκριτικά κύτταρα.
Κεντρομόλες (αισθητικές) νευρικές απολήξεις απαντούν επίσης σε επαφή με το εντερικό επιθήλιο. Από λειτουργική άποψη οι παρασυνπαθητικες ίνες αυξάνουν την κινητικότητα και τις εκκρίσεις του εντερικού σωλήνα ενώ οι συμπαθητικές δρουν ανασταλτικά

49
Q

Ποια είναι τα κύρια μορφολογικά χαρακτηριστικά των αδένων του στομάχου και σε τι διακρίνονται ανάλογα με τη λεπτή υφή τους?

A

Οι αδένες του στομάχου βρίσκονται αποκλειστικά στο χόριο του βλεννογόνου. Είναι απλοί συνήθως σχιστοί σωληνοειδές αδένες, οι οποίοι εκβάλλουν στον πυθμένα των γαστρικών βοθρίων. Κάθε αδένας εμφανίζει τρία μέρη:
1) τον αυχένα που αποτελεί συνέχεια του γαστρικού βοθρίου
2) το σώμα
3) τον πυθμένα ο οποίος αντιστοιχεί στο τυφλό άκρο του αδένα που βρίσκεται πολύ κοντά στη βλεννογόνια μυική στιβάδα.
Οι αδένες του στομάχου ανάλογα με την υφή τους διακρίνονται σε τρεις τύπους:
Στους καρδιακούς
Στους ιδίως γαστρικούς
Στους πυλωρικούς

50
Q

Πώς διακρίνεται ο λείος μυϊκός ιστός με βάση τη νεύρωση του?

A

Οι λείες μυϊκές ίνες δέχονται απολήξεις του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Απολήξεις νευρικών ινών των συστημάτων αυτών (μεταγαγγλιακές αμυελες) είναι δυνατόν να υπάρχουν σε ολες της ίνες μιας δεσμίδας (πολυνευροληπτικός τύπος), σε μια μόνο ή σε λίγες ίνες της δεσμίδας (μονονευροληπτικός τύπος)

Πολυνευροληπτικός τύπος: απαντάται στο σφικτήρα μυ της κόρης του οφθαλμού, στα αιμοφόρα αγγεία και στο σπερματικό πόρο. Η νευρική ώση μεταβιβάζεται την ίδια χρονική στιγμή σε όλες τις μυϊκές ίνες μιας ορισμένης δεσμίδας ή περιοχής οι οποίες συσπώνται ταυτόχρονα και σχετικά γρήγορα.

Μονονευροληπτικός τύπος: απαντάται στο λείο μυϊκό ιστό των σπλάχνων. Η νευρική ώση μεταβιβάζεται σε μια ή λίγες μυϊκές ίνες μιας δεσμίδας ή περιοχής και κατόπιν από ίνα σε ίνα διαμέσω των χασματοσυνδέσεων. Η σύσπαση των μυϊκών ινών είναι αργή και αυτόματη

51
Q

Από τι αποτελείται η γραμμωτή μυική ίνα?

A

Απαρτίζεται από ένα λεπτό περίβλημα, το σαρκείλημα
Άφθονα και λεπτά μυϊκά ινίδια που σχηματίζουν τη συσταλτή ουσία της μυϊκής ίνας
Το σαρκόπλασμα
Τους πυρήνες

52
Q

Ποια η διάκριση των γραμμωτών μυϊκών ινών?

A

Οι ερυθρές μυϊκές ίνες περιέχουν μεγάλη ποσότητα μυοσφαιρίνης, πολλά λιποσταγονίδια και άφθονα μιτοχόνδρια. Σε σύγκριση με τις λευκές ίνες είναι λεπτότερες και η σύσπαση τους είναι πιο αργή αλλά έχουν την ικανότητα να λειτουργούν δραστήρια για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι λευκές μυϊκές ίνες είναι παχύτερες, έχουν μικρότερη ποσότητα μυοσφαιρίνης, λιγότερα μιτοχόνδρια και συσπώνται με μεγάλη ταχύτητα αλλά ο μυϊκός κάματος επέρχεται νωρίτερα. Υπάρχουν ακόμα μυϊκές ίνες ενδιάμεσου τύπου μεταξύ των δύο παραπάνω. Οι μύες αποτελούνται γενικά και από τους τρεις τύπους μυϊκών ινών σε διαφορετική αναλογία για τον κάθε μυ. Σε μερικά όμως θηλαστικά και πτηνά υπάρχουν μύες που αποτελούνται αποκλειστικά από λεύκες ή ερυθρές μυϊκές ίνες αντίστοιχα.

53
Q

Από τι αποτελείται το σύστημα παραγωγής και αγωγής των ώσεων της καρδιάς?

A

Η καρδιά πέρα από τις γραμμωτές μυϊκές ίνες, διαθέτει και ένα σύστημα διαφοροποιημένων καρδιακών ινών που παράγουν και μεταφέρουν ώσεις για τη σύσπαση του καρδιακού μυός. Το σύστημα αυτό αποτελείται από:

Φλεβώδης κόμβος: είναι μια μικρή προμήκης θέση κοντά στην ένωση της πρόσθιας κοίλης φλέβας με τον δεξιό κόλπο.

Κολποκοιλιακός κόμβος: βρίσκεται κάτω από το ενδοκάρδιο και πολύ κοντά στο κάτω χείλος της δεξιάς επιφάνειας του μεσοκόλπιου διαφράγματος.

Κολποκοιλιακό δεμάτιο: αρχίζει από τον κολποκοιλιακό κόμβο και έπειτα από μια πολύ μικρή διαδρομή στο άνω χείλος του μεσοκοιλιακού διαφράγματος, διχοτομείται στο αριστερό και το δεξί σκέλος. Το κάθε σκέλος κατεβαίνει αρχικά πάνω στην αντίστοιχη συστοιχη επιφάνεια του μεσοκοιλιακού διαφράγματος. Ύστερα διαπεραιωνεται στην απέναντι επιφάνεια της αντίστοιχης κοιλίας, όπου αποσχίζεται σε νηνατοειδεις δεσμίδες που εξαπλώνονται προς όλες τις κατευθύνσεις, κάτω από το ενδοκάρδιο των κοιλιών της καρδιάς.
Οι ίνες των δύο σκελών του κολποκοιλιακου δεματίου και των απολήξεων τους είναι παχύτερες από τις κοινές καρδιακές μυϊκές ίνες. Οι ίνες αυτές ονομάζονται ίνες του Purkinje. O πυρήνας βρίσκεται στην κεντρική μοίρα του κυτταροπλάσματος που είναι διαυγέστερη από την περιφερειακή και πλούσια σε μιτοχόνδρια και γλυκογόνο. Τα λίγα μυϊκά ινίδια μετατοπίζονται στην περιφέρεια της μυϊκής ίνας. Τα κύτταρα των ινών του Purkinje είναι συνήθως επιμήκη. Οι ίνες του Purkinje πριν την απόληξη τους χάνουν τα ειδικά κυτταρολογικα γνωρίσματα τους και μεταπίπτουν στις κοινές καρδιακές μυϊκές ίνες.

54
Q

Ποιες οι διαφορές λεπτού με παχύ έντερο?

A

Ο βλεννογόνος του παχέος εντέρου είναι παχύτερος του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου και δεν εμφανίζει λάχνες και πλάκες του Peyer

Οι εντερικοί αδένες ή κρύπτες είναι περισσότερο ευθυγραμμοι και επιμηκέστεροι από τους αδένες του λεπτού εντέρου

Λείπουν συνήθως τα κύτταρα του Paneth από το επιθήλιο του παχέος εντέρου

Τα απορροφητικά κύτταρα της ελεύθερης επιφάνειας του βλεννογόνου έχουν σε σύγκριση με τα ίδια κύτταρα του λεπτού εντέρου, πολύ λεπτότερη ψηκτροειδή παρυφή

55
Q

Τι είναι τα κύτταρα του Paneth?

A

Τα κύτταρα του Paneth διαφοροποιούνται από τα αδιαφοροποίητα κύτταρα που υπάρχουν στον πυθμένα των εντερικών κρυπτών. Βρίσκονται πάντα στην περιοχή του πυθμένα των εντερικών κρυπτών και ανανεώνονται συνεχώς αλλά με πολύ βραδύτερο Ρυθμό σε σχέση με τα άλλα κύτταρα του εντερικού επιθηλίου.
Έχουν πυραμοειδές σχήμα και τη χαρακτηριστική λεπτή υφή των εξωκρινών ορογόνων κυττάρων. Στο κορυφαίο τμήμα τους περιέχονται μεγάλα στρογγυλά και οξύφιλα εκκριτικά κοκκία.
Τα κύτταρα του Paneth λείπουν στο χοίρο και τα σαρκοφάγα.
Η λειτουργική σημασία του εκκρίματος των κυττάρων αυτών έχει κυρίως σχέση με την άμυνα εναντίον παθογόνων μικροβίων. Το κύριο προϊόν είναι η A-defesin. Επίσης παράγουν λυσοζύμη και φωσφολιπάση Α2.

56
Q

Ποια τα συστατικά της φαιάς ουσίας των γαστρικών αδένων?

A

Βλέννα (οξινοι και ουδέτεροι βλεννοπολυσακχαρίτες)
Υδροχλωρικό οξύ
Πεψιγόνο
Σεροτονίνη
Γαστρίνη
Ισταμίνη
Γλυκαγονη

57
Q

Τι είναι τα ημιδεσμοσμοσωμάτια?

A

Στη ζώνη επαφής των επιθηλιακών κυττάρων με το βασικό υμένα απαντώνται τα ημιδεσμοσμοσωμάτια. Τα ημιδεσμοσμοσωμάτια εμφανίζουν τη μορφή του ενός ημιμορίου δεσμοσωματίων. Το άλλο ημιμόριο αντιπροσωπεύεται από μια μικρή πάχυνση του βασικού υμένα. Σαν κύρια αποστολή τους φαίνεται να είναι η καλύτερη σύνδεση των κυττάρων με το βασικό υμένα του επιθηλίου.

58
Q

Ποια η λειτουργία των βασικών υμένων?

A

Στηρίζουν και συνδέουν συγχρόνως τα επιθηλιακά κυτταρα με τον υποκείμενο συνδετικό ιστό
Ενεργούν σαν ηθμοί διηθήσεως για τη δίοδο του υγρού των ιστών
Πιθανώς λειτουργούν σαν φραγμοί για ουσίες μεγάλου μοριακού βάρους.

59
Q

Τι είναι το κυτταρικό επίχρισμα?

A

Το κυτταρικό επίχρισμα ή γλυκοκάλυκας αποτελεί μια λεπτότατη γλυκοπρωτεϊνική στιβάδα πάνω από την εξωτερική επιφάνεια της κυτταρικής μεμβράνης. Καλύπτει συνεπώς τόσο τις ελεύθερες επιφάνειες του κυττάρου, όσο και εκείνες που έρχονται σε επαφή με επιφάνειες άλλων κυττάρων. Το πάχος του κυτταρικού επιχρίσματος ποικίλει και η χνουδωτή εμφάνιση του γίνεται σαφέστερη στην ελεύθερη επιφάνεια ορισμένων κυττάρων. Είναι πλούσιο σε γλυκοπρωτεινες της ομάδας του σιαλικου οξέως. Περιέχει όμως και σημαντική ποσότητα γλυκολιπιδίων. Το κυτταρικό επίχρισμα είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στα βλεννολυτικά και πρωτεολυτικά ένζυμα εκτός της υαλουρονιδάσης και της νευραμινιδάσης που μπορούν να το διαλύσουν

60
Q

Ποια είναι τα τμήματα του περικάρυου?

A

Το κυτταρόπλασμα του σώματος του νευρικού κυττάρου ή περικάρυου περιέχει διάφορα οργανίδια και πιο συγκεκριμένα:
Φιλόχρωμη ουσία ή ουσία του Nissl ή σωμάτια του Nissl
Νευρικά ινίδια
Μιτοχόνδρια
Τη συσκευή του Golgi
Το κεντροσωμάτιο
Τα λυσσοσωμάτια
Κυτταροπλασματικά εγκλείσματα

61
Q

Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται οι νευρικές ίνες?

A

Οι νευρικές ίνες τύπου Α είναι εμμύελες. Είναι σωματοκινητικές και σωματοαισθητικές

Οι νευρικές ίνες τύπου Β είναι εμμύελες. Είναι προσαγωγές και απαγωγές ίνες που σχετίζονται με την ενημέρωση των σπλάχνων. Επίσης όλες οι προγαγγλιακες ίνες του αυτόνομου νευρικού συστήματος είναι τύπου Β.

Οι νευρικές ίνες τύπου C είναι αμύελες. Οι μεταγαγγλιακές νευρικές ίνες του αυτόνομου νευρικού συστήματος είναι τύπου C. Επίσης στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι νευρικές ίνες που μεταφέρουν πληροφορίες πόνου από την περιφέρεια και τα σπλάχνα.

62
Q

Ποιοι είναι οι τύποι των συνάψεων των νευρώνων?

A

Οι νευραξονες που απολήγουν πάνω στους δενδρίτες σχηματιζουνε νευραξονοδενδριτικές συνάψεις, οι οποίες είναι πιο διαδεδομένες από όλες τις συνάψεις.

Οι νευραξονες που απολήγουν στο σώμα του κυττάρου σχηματιζουνε νευραξονοσωματικές συνάψεις.

Όταν ο νευραξονας ενός κυττάρου συνάπτεται με το νευράξονα ενός άλλου κυττάρου, τότε σχηματίζεται η νευραξονοαξονική σύναψη.

Τέλος υπάρχει περίπτωση ο δενδρίτης ενός κυττάρου να συνάπτεται με το δενδρίτη άλλου κυττάρου (δενδροδενδριτική σύναψη)

63
Q

Τι είναι τα αστροκύτταρα?

A

Τα αστροκύτταρα αναγνωρίζονται από το αστεροειδές σχήμα τους και την ακτινωτή διάταξη των αποφυάδων γύρω από το σώμα του κυττάρου. Μερικές αποφυάδες απολήγουν σε διαπλατισμένα άκρα ή ποδίακους που σχηματίζουν γύρω από τα τριχοειδή μια πλήρη στιβάδα.

64
Q

Τι είναι τα πλασμώδη αστροκύτταρα?

A

Τα πλασμώδη αστροκύτταρα βρίσκονται στη φαιά ουσία. Ο πυρήνας τους είναι ομοιογενής. Στο κυτταρόπλασμα περιέχονται
Λίγα στοιχεία ΚΕΔ
Λίγα ελεύθερα ριβοσωμάτια
Κοκκία γλυκογόνου
Προμήκη μιτοχόνδρια
Μικροσωληνάρια
Mια μέτρια ανεπτυγμένη συσκευή του Golgi
Λίγα Λυσσοσωμάτια
Το χαρακτηριστικότερο όμως οργανίδιο τους είναι τα κυτταροπλασματικά ινίδια (νημάτια) τα οποία υπάρχουν τόσο στο κυτταρόπλασμα, όσο και στις αποφυάδες τους.
Τα κυτταροπλασματικά ινίδια είναι πολύ λιγότερα σε σύγκριση με τα ινώδη αστροκύτταρα

65
Q

Τι είναι τα ινώδη αστροκύτταρα?

A

Τα ινώδη αστροκύτταρα βρίσκονται στη λευκή ουσία. Διαθέτουν αποφυάδες μακριές και λεπτές και λίγο ή καθόλου διακλαδισμένες. Ο πυρήνας είναι ομοιογενής. Το πιο σπουδαίο συστατικό του κυτταροπλάσματος είναι τα πολυάριθμα ινίδια που υπάρχουν τόσο στο σώμα, όσο και στις αποφυάδες του κυττάρου.

66
Q

Ποιες οι λειτουργίες των αστροκυττάρων?

A

Τα αστροκύτταρα παρέχουν υποστήριξη στους νευρώνες με διάφορους τρόπους.

Καταρχήν, χρησιμεύουν για τη στήριξη τους.
Παρέχουν και αν χρειαστεί παράγουν, αποθηκεύουν και εκκρίνουν γλυκογόνο. Παρέχουν στους νευρώνες θρεπτικά συστατικά.
Τροποποιούν τη ροή του αίματος στα αιμοφόρα τριχοειδή του νευρικού ιστού.
Ρυθμίζουν τη συγκέντρωση ιόντων στον εξωκυτταρικό χώρο.
Συμμετέχουν στην επιδιόρθωση βλαβών στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

67
Q

Τι είναι ο αιματεγκεφαλικός φραγμός?

A

Τα τριχοειδή αγγεία του εγκεφάλου είναι του τύπου συνεχώς τριχοειδών. Τα ενδοθηλιακά κύτταρα του τοιχώματος των τριχοειδών αυτών συνδέονται μεταξύ τους με αποφρακτικές ζώνες ενώ ο βασικός υμένας πάνω στον οποίο στηρίζονται είναι συνεχής και χωρίζει τα ενδοθηλιακά κύτταρα από τις αποφυάδες των αστροκυττάρων. Αυτή η ιδιόμορφη κατασκευή του τοιχώματος αποτελεί φραγμό ανάμεσα στο αίμα και το νευρικό ιστό και ονομάζεται αιματεγκεφαλικός φραγμός. Ο φραγμός αυτός δεν επιτρέπει τη δίοδο στο νευρικό ιστό πολλών ουσιών και προστατεύει από τυχόν μεταβολές της σύνθεσης του αίματος και από εισβολή τοξικών στοιχείων. Η διάχυση όμως των αερίων και πολλών συστατικών βασικών για τη θρέψη των νευρώνων τελείται με ευκολία

68
Q

Ποια ιστολογικά στοιχεία περιέχονται στη φαιά ουσία του ΚΣΝ

A

Τα σώματα των νευρικών κυττάρων
Οι δενδρίτες τους
Το αρχικό τμήμα των νευραξόνων ή
Ολόκληρος ο νευραξονας (βραχυαξόνια κύτταρα)
Απολήξεις του κεντρικού κλάδου του νευράξονα των νευρώνων των εγκεφαλικών και νωτιαίων γαγγλίων
Απολήξεις του νευράξονα νευρώνων διαφόρων μερών του νωτιαίου μυελού ή του εγκεφάλου
Πλασμώδη αστροκύτταρα
Ολιγόδεντρα κύτταρα
Μικρονευρογλοιακά κυτταρα

69
Q

Ποια ιστολογικά στοιχεία περιέχονται στην λευκή ουσία του ΚΝΣ?

A

Κεντρικοί κλάδοι του νευράξονα των νευρώνων εγκεφαλικών και νωτιαίων γαγγλίων
Νευραξονες των νευρώνων της φαιάς ουσίας
Ινώδη αστροκύτταρα
Ολιγόδεντρα κύτταρα
Μικρονευρογλοιακά κύτταρα

70
Q

Από ποια ανατομικά στοιχεία αποτελείται η δακρυική συσκευή?

A

Δακρυικός αδένας που εκκρίνει τα δάκρυα
Δακρυικούς πόρους
Δακρυικό ασκό
Ρινοδακρυικό πόρο που αποχετεύει τα δάκρυα στη ρινική κοιλότητα

71
Q

Ποιοι είναι οι χιτώνες του βολβού του οφθαλμού?

A

Ινώδης χιτώνας: αποτελείται από το διαυγή κερατοειδή χιτώνα προς τα εμπρός και από το σκληρό χιτώνα προς τα πίσω

Αγγειώδης χιτώνας: απαρτίζεται που πίσω προς τα εμπρός από το χοριοειδή χιτώνα, το ακτινωτό σώμα και την ίριδα που εμφανίζει στο κέντρο της μια οπή, την κόρη

Αμφιβληστροειδής χιτώνας που αποτελείται από δύο πέταλα: το εξωτερικό πέταλο που ονομάζεται μελάχρου επιθήλιο και το εσωτερικό πέταλο που ονομάζεται ιδίως αμφιβληστροειδής

72
Q

Ποιοι οι θάλαμοι του βολβού του οφθαλμού?

A

Πρόσθιος θάλαμος: μεταξύ κερατοειδούς χιτώνα και ίριδας

Οπίσθιος θάλαμος: ανάμεσα στην ίριδα και το φακό

Υαλοειδής θάλαμος: πίσω από το φακό και εκτείνεται μέχρι τον αμφιβληστροειδή

73
Q

Τι είναι τα μαστίγια, που βρίσκονται και ποια η σημασία τους?

A

Τα μαστίγια στα μετάζωα απαντώνται μόνο στα σπερματοζωάρια. Έχουν όμοια κατασκευή με τους κροσσούς, είναι πολύ επιμηκέστερα από αυτούς και λίγα συνήθως αντιστοιχεί ένα μαστίγιο σε κάθε κύτταρο. Αποτελούν ευκίνητες προσβολές του κυτταροπλάσματος. Οι οφιοειδείς κινήσεις που τελούνται κατά μήκος του μαστιγίου μεταδίδονται από τη βάση προς την κορυφή του και εξυπηρετούν την κίνηση του σπερματοζωαρίου, χρησιμοποιώντας ATP ως ενέργεια.