Εξετάσεις Ιουνίου Flashcards

1
Q

Ποιές ήταν οι σημαντικές μεταβολές στην Ευρώπη τον 17ο κ 18ο αιώνα;

A

Αρχικά υπήρξε θεαματική αύξηση του πληθησμού, αγροτική επανάσταση, ανάπτηξη του τριγωνικού εμπορίου και αργότερα η βιομηχανική επανασταση. έπειτα υπήρξαν κοινωνικές αλλαγές λόγο της ακμής της αστικής τάξεως.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Τι και γιάτι έγινε στη Μ. Βρετανία στα τέλη του 17ου αιώνα;

A

Πιέσεις της αριστοκρατίας και των αστών οδήγησαν στην αναγνώριση ορισμένων πολιτικών δικαιωμάτων στα μέλη των οικονομικά ισχυρότερων τάξεων με αποτέλεσμα να γίνει η Μ, Βρετανια το μόνο κράτος στην Ευρώπη στο οποίο δεν υπήρχε απόλυτη μοναρχία.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Ποιές οι θέσεις που βαθμιαία διαμορφόθηκαν σε ένα κίνημα ονομαζόμενο ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ;

A

Η απόρριψη κάθε αυθεντίας, η κριτική κάθε υφησταμένης γνώσης, η αποδοχή της λογικής ως του μόνου μόνου ασφαλούς τρόπου ερμηνίας του κόσμου και η πεποίθηση ότι ο άνθρωπος μπορεί να προοδεύει διαρκώς.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Τι είναι η αμερικανική επανάσταση και πώς εξελίχθηκε;

A

Είναι ο πόλεμος μεταξύ αποικιών με αρχιστράτηγο το Τζορτζ Ουάσιγκτον και των Άγγλων. Υπήρξε νίκη των Αμερικανών στο Γιόρκταουν το 1781 και ανεξαρτοποίηση τους και σχηματισμός νέου κράτους από αυτούς (ΗΠΑ).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Τι αλλαγές έγιναν με την επικράτηση της συντακτικής συνέλευσης;

A

έγινε κατάργηση των προνομίων, ψήφιση της διακίριξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη, κατάληψη των ανακτώρων των Βερσαλλιών από τους επαναστάτες, εμφάνιση 3 πολιτικών ρευμάτων (δεξια, κέντρο, αριστερά)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Τι άλλαξε κατα την εποχή του Ναπολέοντα;

A
  • η αστική τάξη κατέλαβε την εξουσία
  • Η φιλελεύθερη οικονομία κέρδισε έδαφος λόγο μια σειράς από μεταρρυθμίσεις,
  • Οι αρχές του διαφωτισμού έγιναν πολιτικά αιτήματα. Τα φυσικά δικαιώματα έγιναν πολιτικά δικαιώματα.
  • Η απολυταρχία γκρεμίστηκε στην Γαλλία και κλονίστικε στην υπόλοιπη Ευρώπη.
  • Αναπτ η ιδέα οτι τα όρια του έθνους και του κράτους πρέπει να συμπίπτουν. Πολιτες και κρατος συνδ με ενα πλεγμα δικ και υποχρ
  • εκκλ διαχωρίστηκε από το κράτος
  • ο φιλελευθερισμός, ο εθνικισμός ο κοιν ριζοσπασμός, σοσιαλισμός αναπτήχθηκαν.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Τι είναι η συνθηκη του κιουτσούκ Καιναρτζή;

A

Ήταν μια ρωσοτουρκική συνθήκη του 1774 που επέτρεπε την ελεύθερη κίνηση πλοίων με Ρωσική σημαία από τα στενά του Βοσπόρου

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Πως προέκυψε ο νεοελληνικός διαφωτισμός;

A

οι έλληνες που ταξίδευαν στην Ευρώπη έγιναν οι φορείς μετάδωσης του διαφωτισμού. Καλλιεργήθηκε λοιπόν η αντίληψη ότι η λογική μπορεί να εξηγήσει τον κόσμο και να τον αλλάξει. Η εκπαίδευση επίσης συνδέθηκε με τον αγώνα για την ελευθερία, έτσι διαμορφώθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα ένα κίνημα ονομαζόμενο Νεοελληνικός Διαφωτισμός.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

ποιές οι αντίθετες γνώμες πάνω σε αυτόν;

A

Οι έλληνες υποστηρικτές του διαφωτισμού πίστευαν ότι η εκπαίδευση έπρεπε να θεμελιώνεται με τις θετικές επιστήμες, να γίνεται στην λαική γλώσσα και να υπηρετεί την προοπτική του αγώνα για ελευθερία. Ενώ οι συντηριτικοί λόγιοι απέρριπταν τις διαφωτιστικές ιδέες , έκριναν ότι η εκπαίδευση έπρεπε να βασίζεται σε εκκλησιαστικά κείμενα και να γίνεται στην αρχαίζουσα γλώσσα,

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Τι ήταν η Φιλική εταιρεία και ποιοί οι πρωτεργάτες της;

A

΄Ήταν μια μυστική οργάνωση που δημιουργήθηκε το 1814 στην Οδυσσό της Ρωσσίας με σκοπό την προετοιμασία του ένοπλου αγώνα των ελλήνων για ανεξαρτησία. Πρωτεργάτες της οι: Εμμανουήλ Ξάνθος Αθανάσιος Τσακάλωφ, Νικόλαος Σκουφάς κσι ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Ποιά ήταν η ηγεσία της φιλικής εταιρείας;

A

Η ηγεσία της φιλ ετ παρέμενε μυστική και αφηνονταν να ενοηθεί σκόπιμα ότι αποτελούνταν από ισχυρά πρόσωπα. άρχικά απευθύνθηκαν στον Ιωάννη Καποδίστρια αλλά αυτός αρνηθηκε αφού θεωρούσε ότι δεν ήταν κατάλληλη στιγμή για επ. Η ηγεσία τελικα ανατέθηκε στον Αλέξανδρο Υψηλάντη.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Τι ευνοούσε την επανάσταση στον Νοτιο ελλαδικό χώρο;

A

οι ελληνικοί πλυθησμοί ήταν πυκνότεροι και η παρουσία οθωμανικού στρατού δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρή. Πολυάριθμοι φιλικοί προετοίμαζαν και ανέμεναν τον ξεσηκομό. Υπήρχαν ένοπλα σώματα Ελλήνων (κλέφτες), ελληνικα σκάφη (εφοδιασμένα με κανόνια), και πολλοί Έλληνες διέθεταν σημαντική εμπειρία ένοπλων συγκρούσεων στην στεριά και τη θάλασσα.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Ποιές οι επαναστατικές εστίες; Που επαιδρώθηκε η επανάσταση;

A

Επαναστάσεις ξέσπασαν τον Μάρτιο του 1821 στην Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη, ν, Αιγαίου, Θεσσαλία, Μακεδ., Θράκη. Αργότερα κ στην Μ. Ασία και την Κύπρο. Ωστόσο η απελευθέρωση μιας τοσο μεγάλης περιοχής ξεπερνούσε τις δυνατότητες των ελλήνων. Τελικά η επανάσταση εδραιώθηκε στη Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Ποιά ήταν τα μεγάλα γεγονότα της περιόδου 1821-1824;

A

Γεγονός-σταθμός υπήρξε η άλλωση της Τριπολιτσάς (29-09-1821) από δυνάμεις με επικεφαλή τον Θ. Κολοκοτρώνη. Παράλληλα οι ελληνικές Δυνάμεις στη θάλασσα εμπόδιζαν τις κινήσεις του Οθωμανικού στόλου κ΄ υποστήριζαν τις χερσαίες δυνάμεις. Οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Χίο και κατέσφαξαν τον ελληνικό πληθυσμό. Το 1824 ο Σουλτάνος ήρθε σε συμφωνία με τον ηγεμόνα της Αιγύπτου Μοχάμετ Αλί προσφέροντάς του την Κρήτη και την Πελοπόννησο. Ο Αιγυπτιακός στρατός κατέπνιξε την επανάσταση σε πολλά μέρη κ΄οι Οθωμανοί στα ψαρά.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Ποιά ήταν τα γεγονότα που δημιουργούσαν την αίσθηση της κάμψης της επανάστασης;

A

Στις αρχές του 1821 ο Ιμπραήμ (θετός υιος του Μοχάμετ Αλί) αποβιβάστικε στην Πελοπόννησο επικεφαλής ενός καλά οργανωμένου στρατού. Η προσπάθεια του παπαφλέσσα να τον σταματήσει (Μανιάκι 20-05-25) δεν είχε αποτέλεσμα. Οι Οθωμανικες και Αιγυπτιακές δυνάμεις άρχισαν την πολιορκία του Μεσολογγίου η οποία τερματίστηκε με την έξοδο των ελλήνων που οδήγησε σε σφαγή. Επίσης ο Καραϊσκάκης σκοτώθηκε στις 23-04-27.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Ποιά ηταν η αποφαση που αλλαξε ουσιαστικα τα δεδομένα του ελληνικου ζητηματος;

A

Οι Δυνάμεις παρακινημένες από δικούς τους λόγους αποφάσισαν την ειρήνευση και τη δημιουργία ελληνικού κράτους. (συνθήκη του Λονδίνου 6 Ιουλίου 1827)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Τι ήταν οι τοπικοί οργανισμοί;

A

Πολιτικοί σχηματισμοι τοπικου χαρακτηρα που καλυπταν την αναγκη της διαχείρησης εθνικών γαιών. Οι περισσότεροι ελέγχονταν από προεστούς, φαναριώτες και ιεράρχες. Οι σημαντικότεροι ήταν: Πελοποννισιακή Γερουσία, η Γερουσία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και ο Άρειος Πάγος.

18
Q

Α΄ εθνοσυνέλευση

A

Η Α΄ εθνοσυνέλευση ψήφισε το πρώτο ελληνικό Σύνταγμα, το οποίο ήταν έντονα επηρεασμένο από τα συντάγματα της Γαλλικής επαναστάσεως όπου διακυρήσσονταν η ελληνική ανεξαρτησία και θεσπίζονταν το πολίτευμα της αβασίλευτης δημοκρατίας. Η εθνοσυνέλευση διακήρυξε ότι η επανάσταση ήταν Εθνική και δεν είχε κοινωνικόανατρεπτικές προθέσεις. Η διοίκηση ορίστηκε ότι θα αποτελούνταν από δύο σώματα με ετήσια θητεία: το εκτελεστικό με 5 μέλη και το βουλευτικό με 70 μέλη

19
Q

Β εθνοσυνέλευση

A

Εγκρίθηκε μία νέα ελαφρώς τροποποιημένη μορφή του πρώτου Συντάγματος, καταργήθηκαν όλοι οι τοπικοί οργανισμοί, καθώς και το αξίωμα του αρχιστράτηγου που έφερε ο Κολοκοτρώνης. Πρόεδρος του εκτελεστικού ορίσθηκε ο πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και του βουλευτικού ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος.

20
Q

εμφύλιος πολεμος

A

η πολιτική ένταση δεν άργησε να οδηγήσει σε εμφύλια σύρραξη που εκδηλώθηκε το φθινόπωρο του 1823 ως ανοιχτή ένοπλη αναμέτρηση. Αρχικά συγκρούστηκαν δύο παρατάξεις με επικεφαλής τους Θεόδωρο Κολοκοτρώνη αντιπρόεδρο του εκτελεστικού και Αλέξανδρο μαυροκορδάτο πρόεδρο του βουλευτικού. Ο Κολοκοτρώνης αναγκαστικά υποχώρησε. Ο μαυροκορδάτος και οι Υδραίοι συμμάχησαν με τον Ιωάννη Κωλέττη που επηρέαζε πολλούς οπλαρχηγούς της Στερεάς και απέκλεισαν τους πελοποννήσιους από την εξουσία. Στρατεύματα από τη Στερεά λεηλάτησαν τη Βόρεια Πελοπόννησο αναγκάζοντας τους πελοποννήσιους να συνθηκολογίσουν. οι νικητές φυλάκισαν τον Κολοκοτρώνη και τον Οδυσσέα ανδρούτσο που λίγο αργότερα δολοφονήθηκε

21
Q

γ εθν

A

η γ εθνοσυνέλευση συγκλήθηκε το 1826 αλλά διαλύθηκε Σχεδόν αμέσως Όταν έγινε γνωστή η πτώση του Μεσολογγίου. συγκλήθηκε ξανά την άνοιξη του 1827 στην Τροιζήνα όπου και εξέλιξη κυβερνήτη της Ελλάδος τον Ιωάννη Καποδίστρια με θητεία επτά ετών. ψήφισε το πολιτικό Σύνταγμα της Ελλάδος που βασίζονταν στην αρχή της διακήρυξης των εξουσιών διαπνεόταν από φιλελεύθερες ιδέες.

22
Q

ελληνική επ και ευρωπαικη διπλωματια

A

Οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις μόλις είχαν νικήσει τον Ναπολέοντα και η Ευρώπη βίωνε την παλινόρθωση. Σε αυτές τις συνθήκες η ελληνική επανάσταση ήταν στους Ευρωπαίους διπλωμάτες ένα ακόμη πρόβλημα. Τα δύο πρώτα χρόνια της Επανάστασης οι δυνάμεις κράτησαν σταθερά αρνητική στάση απέναντί της. Η πολιτική τους καθορίστηκε από την κοινή επιθυμία τους να εμποδίσουν τη διάλυση του οθωμανικού Κράτους, γεγονός που φοβούνταν ότι θα προκαλούσε νέες διενέξεις μεταξύ τους. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης προσπάθησε να πετύχει την υποστήριξη της Ρωσίας και αυτή δεν ανταποκρίθηκε και καταδίκασε την Ελληνική επανάσταση. Το 1823 όμως ο Άγγλος Υπουργός Εξωτερικών Τζορτζ Κανινγκ εκτιμώντας ότι ένα δυναμικό ελληνικό κράτος θα μπορούσε να αποτελέσει συνεργάτη της Αγγλίας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο αναθεωρήσε την πολιτική της χώρας του και αναγνώρισε τους Έλληνες ως εμπόλεμη δύναμη.

23
Q

Τι ήταν η πράξη προστασίας;

A

ένα έγγραφο με το οποίο ζητούσαν από την Αγγλία να αναλάβει την προστασία των Ελλήνων

24
Q

τι ήταν ο φιλελληνισμός από τι ευνοούνταν και τι πρόσφερε;

A

κύριοι παράγοντες που γέννησαν τον φιλελληνισμό ήταν ο Φιλελευθερισμός και ο επαναστατικός ριζοσπαστισμός που είχε σπείρει Γαλλική Επανάσταση. ο φιλελληνισμός ευνοήθηκε από τον θαυμασμό των ευρωπαίων για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, τον αποτροπιασμό για τις βιαιότητες των Τούρκων σε βάρος των αμάχων Ελλήνων, Αλλά και από την συγκίνηση που είχαν προκαλέσει οι ελληνικές επιτυχίες. Ο Φιλελευθερισμός πρόσφερε οικονομική και ηθική ενίσχυση.

25
Q

τι οδήγησε στην ανεξαρτητοποίηση του ελληνικού κράτους;

A

στη ναυμαχία του Ναυαρίνου η στόλοι της Αγγλίας της Ρωσίας και της Γαλλίας συνέτριψαν τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο. Επίσης η οθωμανική αυτοκρατορία ηττήθηκε στο ρωσοτουρκικό πόλεμο που ακολούθησε και ο Σουλτάνος υποχρεώθηκε να αποδεχτεί όλες τις μέχρι τότε αποφάσεις των Δυνάμεων σχετικά με το ελληνικό ζήτημα. Στις 22 Ιανουαρίου 1830 υπογράφτηκε από την Αγγλία ,τη Ρωσία και τη Γαλλία το πρωτόκολλο της ανεξαρτησίας, η πρώτη επίσημη διεθνής διπλωματική πράξη που αναγνώρισε την Ελλάδα ως κράτος κυρίαρχο και ανεξάρτητο.

26
Q

ποιες οι κοινωνικές και πληθυσμιακές αλλαγές κατά την βιομηχανική επανάσταση;

A

η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου προκάλεσε στην Ευρώπη εντυπωσιακή πληθυσμιακή αύξηση. Η εσωτερική μετανάστευση προς τις βιομηχανικές πόλεις, πύκνωσε τις στρατιές των εργατών. Η εξωτερική μετανάστευση κατευθύνθηκε στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία. Οι αριστοκράτες-μεγαλογαιοκτήμονες παρέμειναν πανίσχυροι στην Ανατολική και μεσογειακή Ευρώπη. Οι αστοί ήταν πλέον η κυρίαρχη κοινωνική τάξη και διακρίνονταν σε μεγαλοαστούς μεσοαστούς και μικροαστούς. Οι μεγαλοαστοί συγκροτούσαν την άρχουσα κοινωνική τάξη. Οι αγρότες αποτελούσαν την πλειονότητα των ευρωπαίων κατά τον 19ο αιώνα και ζούσαν υπό εξαιρετικά ασταθείς συνθήκες.

27
Q

ποιες ήταν οι εργατικές συνθήκες κατά την βιομηχανική επανάσταση;

A

οι εργάτες άνδρες γυναίκες και παιδιά αυξάνονταν οσο αναπτυσσόνταν η βιομηχανία. Εργάζονταν 12-16 ώρες καθημερινά δίχως ούτε μία μέρα ανάπαυσης και έπαιρναν μισθούς πεινάς

28
Q

Τι είναι ο σοσιαλισμός και ο ουτοπικός σοσιαλισμός;

A

με τον γενικό όρο σοσιαλισμός έγιναν γνωστές μία σειρά από θεωρίες επειδή τονίζαν την προτεραιότητα του κοινωνικού συμφέροντος έναντι του ατομικού οι οποίες γεννήθηκαν από τα έντονα κοινωνικά προβλήματα του 19ου αιώνα. Ο ουτοπικός σοσιαλισμός ήταν μία εξιδανικευμένη μορφή της κοινωνίας που θα έπρεπε, κατά τη γνώμη των πρώτων σοσιαλιστών, να επικρατήσει.

29
Q

πότε δημοσιεύθηκε το κομμουνιστικό μανιφέστο και ποιες οι θέσεις του μαρξισμού;

A

Το 1848 οι Γερμανοί Καρλ Μαρξ και φρίντριχ ένγκελς δημοσίευσαν το κομμουνιστικό μανιφέστο. Οι θέσεις που έγιναν γνωστές ως μαρξισμός είναι: η εργατική τάξη θα έπρεπε να οργανωθεί σε ένα δικό της πολιτικό κόμμα, να ανατρέψει τον καπιταλισμό και να πάρει στα χέρια της τα μέσα παραγωγής. Έτσι θα δημιουργούνταν μία νέα κοινωνία δίχως τάξεις που δεν θα υπήρχε η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

30
Q

Πώς και πότε διεκδίκησαν δικαιώματα οι εργάτες; τι κατάφεραν;

A

μετά το 1830 άρχισαν να διεκδικούν οργανωμένα την ικανοποίηση αιτημάτων όπως η οκτάωρη εργασία. Το 1838 η αγγλική Ένωση εργατών δημοσίευσε τη χάρτα του λαού με την οποία η χαρτιστες διατύπωναν πολιτικά αιτήματα. Κύριος τρόπος διεκδίκησης ήταν οι απεργίες. Την 1η Μαΐου 1886 μία εργατική απεργία στο Σικάγο το των ΗΠΑ με αίτημα την καθιέρωση 8-ώρης εργασίας πνίγηκε στο αίμα. Έτσι από το 1890 άρχισε να γιορτάζεται η πρωτομαγιά ως παγκόσμια ημέρα εργατών. Στα τέλη του 19 αιώνα το εργατικό κίνημα είχε πετύχει τη μείωση των ωρών εργασίας σε 10, τη δημιουργία ταμείων ασφάλισης που στήριζαν οικονομικά τους εργάτες σε περιπτώσεις εργατικού ατυχήματος ασθένειας ή απολύσης και την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με τους εργοδότες που όρισαν τις κατώτερες αμοιβές.

31
Q

χειραφέτηση της γυναίκας

A

Πολλές γυναίκες άρχισαν να εργάζονται σε εργοστάσια και άλλες επιχειρήσεις απέκτησαν οικονομική ανεξαρτησία και άρχισαν να διεκδικούν τη νομική και πολιτική του χειραφέτηση. Το 1903 η Αγγλίδα η έμελιν Πανκχορστ ίδρυσε την κοινωνική και πολιτική Ένωση γυναικών που μάχονταν για την παραχώρηση πολιτικών δικαιωμάτων στις γυναίκες.

32
Q

Τι γνωρίζεις για την άφιξη του βασιλιά και την εκλογή του?

A

Ο Όθωνας εκλέγχει βασιλιάς το 1833 όταν ήταν 17 χρονών. Το πολιτευμα ορίστηκε να είναι απόλυτη μοναρχία και οι δυνάμεις έδωσαν στην Ελλάδα δάνειο που έφτανε τα 60.000.000 φράγκα.

33
Q

Τι ήταν η αντιβασιλία?

A

Επειδή ο Όθωνας ήταν ανήλικος συμφωνήθηκε ότι την εξουσία θα την ασκούσε, μέχρι την ενηλικίωση του (1835), η ΑΝΤΙΒΑΣΙΛΊΑ, μια επιτροπή από βαυαρούς αξιοματούχους διορισμένους από τον πατέρα του Όθωνα. Κυρια 3 μέλη της: Αρμανσμπεργκ, Μάουερ, Χάιντεκ.

34
Q

Τι έγινε την 3η Σεπτεμβρίου του 1843 και γιατί;

A

Η Έλλαδα αδυνατούσε να πληρώσει τα δάνεια της και η οικονομική κατάσταση των αγροτών χειροτέρευε. Οι στρατιωτικοί στράφικαν εναντίον του Όθωνα. Πολιτικοί, στρατιωτικοί και απλός λαός μαζεύτιε έξω από τα ανάκτορα και απέτησαν την παραχώριση συντάγματος.

35
Q

Πως οργανώθηκε η εκπαίδευση στα χρόνια της βασιλίας του Όθωνα?

A

Οργανώθηκε σε: Επτατάξια Αλληλοδιδακτικά δημοτικά σχολεία, τριτάξια Ελληνικά σχολεία και τετρατάξι Γυμνάσια. Επίσης δημιουργ΄θηκε πανεπιστήμιο το 1837.

36
Q

Πως ηταν οργανομένος ο στρατος?

A

Βασίστηκε αρχικά στους 3,500 Βαυαρούς στρατιώτες που ήρθαν μαζί με τον Όθωνα. Οι Έλληνες αγωνιστές που ΔΕΝ έγιναν δεκτοί, έμειναν χωρίς πόρους ζωής, και έτσι στράφηκαν στην ληστεία.

37
Q

Ποία ήταν η κατάσταση στην οποία βρήκε ο Καπ την Ελλάδα οτάν ήρθε σε αυτή?

A

Η Ελλάδα ήταν κατερειπωμένη και ο λαός ητάν εξαθλιωμένος. Ληστές και πηρατές έλεγχαν μεγάλες περιοχές, ενώ Αιγυπτιακός στρατός παρέμενε ακόμα στην ΝΔ Πελοπόννησο και Οθωμανικός στρατός στη Στερεά Ελλάδα.

38
Q

Πώς οργανώθηκε η εκπαίδευση από τον Καποδίστρια ?

A

Στο Ορφανοτροφείο της Αίγινας λειτούργησαν 3 αλληλοδιδακτικά σχολεία (τετραετής), 3 ελληνικά σχολεία (τριετής), πολλά χειροτεχνεία, το πρότυπον σχολείον(για όσους προορίζονταν για σπουδές στο εξωτερικό) και το πρότυπον Αγροκήπιον(γεωργική σχολή). Δεν ίδρυσε Πανεπιστήμιο γιατί ο Καποδίστριας πίστευε ότι στη δεδομένη στιγμή η εκπαίδευση θα πρέπει να παρέχει βασικές γνώσεις και επαγγελματική κατάρτιση.

39
Q

Ποιές ήταν οι αλλαγές που έγιναν στην οικονομία επι Καποδίστρια?

A

Ο Καποδίστριας σχημάτισε ένα πρώτο κρατικό ταμείο, το οποίο προήλθε από εισφορές Ελλήνων του εξωτερικού και φιλελλήνων. Σε συνεργασία με τον Γαλλοελβετό του φίλο Εύνάρδο προχώρισε στην ίδρυση τράπεζας και κοπή νομίσματος, του ΦΟΙΝΙΚΑ(το οποίο συμβόλιζε την αναγέννηση του ελληνικού κράτους μετά την τουρκοκρατία). Εφάρμοσε αυστηρή λιτότητα στις δημόσιες δαπάνες.

40
Q

ποία εδάφη ενσωματόθηκαν στην Ελλάδα όταν αναγνωρίστηκε ως ανεξ κράτος?

A

χάρη στους χειρισμούς του κηβερνήτη η Ελλάδα αναγνωρίστικε ως ανεξάρτητο κράτος και διεύρινε τα σύνορα της ενσωματόνοντας τα εδάφη της νοτίως Αμβρακικού κόλπου-Παγασητικού κόλπου (1830). Τότε το ελληνικό κράτος περιελάμβανε τη Στερεά ελλάδα, τη Πελοπόννησο, τα νησιά του Αργοσαρωνικού την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τις Σποράδες.