Εξετάσεις Ιουνίου Flashcards
Ποιές ήταν οι σημαντικές μεταβολές στην Ευρώπη τον 17ο κ 18ο αιώνα;
Αρχικά υπήρξε θεαματική αύξηση του πληθησμού, αγροτική επανάσταση, ανάπτηξη του τριγωνικού εμπορίου και αργότερα η βιομηχανική επανασταση. έπειτα υπήρξαν κοινωνικές αλλαγές λόγο της ακμής της αστικής τάξεως.
Τι και γιάτι έγινε στη Μ. Βρετανία στα τέλη του 17ου αιώνα;
Πιέσεις της αριστοκρατίας και των αστών οδήγησαν στην αναγνώριση ορισμένων πολιτικών δικαιωμάτων στα μέλη των οικονομικά ισχυρότερων τάξεων με αποτέλεσμα να γίνει η Μ, Βρετανια το μόνο κράτος στην Ευρώπη στο οποίο δεν υπήρχε απόλυτη μοναρχία.
Ποιές οι θέσεις που βαθμιαία διαμορφόθηκαν σε ένα κίνημα ονομαζόμενο ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ;
Η απόρριψη κάθε αυθεντίας, η κριτική κάθε υφησταμένης γνώσης, η αποδοχή της λογικής ως του μόνου μόνου ασφαλούς τρόπου ερμηνίας του κόσμου και η πεποίθηση ότι ο άνθρωπος μπορεί να προοδεύει διαρκώς.
Τι είναι η αμερικανική επανάσταση και πώς εξελίχθηκε;
Είναι ο πόλεμος μεταξύ αποικιών με αρχιστράτηγο το Τζορτζ Ουάσιγκτον και των Άγγλων. Υπήρξε νίκη των Αμερικανών στο Γιόρκταουν το 1781 και ανεξαρτοποίηση τους και σχηματισμός νέου κράτους από αυτούς (ΗΠΑ).
Τι αλλαγές έγιναν με την επικράτηση της συντακτικής συνέλευσης;
έγινε κατάργηση των προνομίων, ψήφιση της διακίριξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη, κατάληψη των ανακτώρων των Βερσαλλιών από τους επαναστάτες, εμφάνιση 3 πολιτικών ρευμάτων (δεξια, κέντρο, αριστερά)
Τι άλλαξε κατα την εποχή του Ναπολέοντα;
- η αστική τάξη κατέλαβε την εξουσία
- Η φιλελεύθερη οικονομία κέρδισε έδαφος λόγο μια σειράς από μεταρρυθμίσεις,
- Οι αρχές του διαφωτισμού έγιναν πολιτικά αιτήματα. Τα φυσικά δικαιώματα έγιναν πολιτικά δικαιώματα.
- Η απολυταρχία γκρεμίστηκε στην Γαλλία και κλονίστικε στην υπόλοιπη Ευρώπη.
- Αναπτ η ιδέα οτι τα όρια του έθνους και του κράτους πρέπει να συμπίπτουν. Πολιτες και κρατος συνδ με ενα πλεγμα δικ και υποχρ
- εκκλ διαχωρίστηκε από το κράτος
- ο φιλελευθερισμός, ο εθνικισμός ο κοιν ριζοσπασμός, σοσιαλισμός αναπτήχθηκαν.
Τι είναι η συνθηκη του κιουτσούκ Καιναρτζή;
Ήταν μια ρωσοτουρκική συνθήκη του 1774 που επέτρεπε την ελεύθερη κίνηση πλοίων με Ρωσική σημαία από τα στενά του Βοσπόρου
Πως προέκυψε ο νεοελληνικός διαφωτισμός;
οι έλληνες που ταξίδευαν στην Ευρώπη έγιναν οι φορείς μετάδωσης του διαφωτισμού. Καλλιεργήθηκε λοιπόν η αντίληψη ότι η λογική μπορεί να εξηγήσει τον κόσμο και να τον αλλάξει. Η εκπαίδευση επίσης συνδέθηκε με τον αγώνα για την ελευθερία, έτσι διαμορφώθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα ένα κίνημα ονομαζόμενο Νεοελληνικός Διαφωτισμός.
ποιές οι αντίθετες γνώμες πάνω σε αυτόν;
Οι έλληνες υποστηρικτές του διαφωτισμού πίστευαν ότι η εκπαίδευση έπρεπε να θεμελιώνεται με τις θετικές επιστήμες, να γίνεται στην λαική γλώσσα και να υπηρετεί την προοπτική του αγώνα για ελευθερία. Ενώ οι συντηριτικοί λόγιοι απέρριπταν τις διαφωτιστικές ιδέες , έκριναν ότι η εκπαίδευση έπρεπε να βασίζεται σε εκκλησιαστικά κείμενα και να γίνεται στην αρχαίζουσα γλώσσα,
Τι ήταν η Φιλική εταιρεία και ποιοί οι πρωτεργάτες της;
΄Ήταν μια μυστική οργάνωση που δημιουργήθηκε το 1814 στην Οδυσσό της Ρωσσίας με σκοπό την προετοιμασία του ένοπλου αγώνα των ελλήνων για ανεξαρτησία. Πρωτεργάτες της οι: Εμμανουήλ Ξάνθος Αθανάσιος Τσακάλωφ, Νικόλαος Σκουφάς κσι ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος.
Ποιά ήταν η ηγεσία της φιλικής εταιρείας;
Η ηγεσία της φιλ ετ παρέμενε μυστική και αφηνονταν να ενοηθεί σκόπιμα ότι αποτελούνταν από ισχυρά πρόσωπα. άρχικά απευθύνθηκαν στον Ιωάννη Καποδίστρια αλλά αυτός αρνηθηκε αφού θεωρούσε ότι δεν ήταν κατάλληλη στιγμή για επ. Η ηγεσία τελικα ανατέθηκε στον Αλέξανδρο Υψηλάντη.
Τι ευνοούσε την επανάσταση στον Νοτιο ελλαδικό χώρο;
οι ελληνικοί πλυθησμοί ήταν πυκνότεροι και η παρουσία οθωμανικού στρατού δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρή. Πολυάριθμοι φιλικοί προετοίμαζαν και ανέμεναν τον ξεσηκομό. Υπήρχαν ένοπλα σώματα Ελλήνων (κλέφτες), ελληνικα σκάφη (εφοδιασμένα με κανόνια), και πολλοί Έλληνες διέθεταν σημαντική εμπειρία ένοπλων συγκρούσεων στην στεριά και τη θάλασσα.
Ποιές οι επαναστατικές εστίες; Που επαιδρώθηκε η επανάσταση;
Επαναστάσεις ξέσπασαν τον Μάρτιο του 1821 στην Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη, ν, Αιγαίου, Θεσσαλία, Μακεδ., Θράκη. Αργότερα κ στην Μ. Ασία και την Κύπρο. Ωστόσο η απελευθέρωση μιας τοσο μεγάλης περιοχής ξεπερνούσε τις δυνατότητες των ελλήνων. Τελικά η επανάσταση εδραιώθηκε στη Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου.
Ποιά ήταν τα μεγάλα γεγονότα της περιόδου 1821-1824;
Γεγονός-σταθμός υπήρξε η άλλωση της Τριπολιτσάς (29-09-1821) από δυνάμεις με επικεφαλή τον Θ. Κολοκοτρώνη. Παράλληλα οι ελληνικές Δυνάμεις στη θάλασσα εμπόδιζαν τις κινήσεις του Οθωμανικού στόλου κ΄ υποστήριζαν τις χερσαίες δυνάμεις. Οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Χίο και κατέσφαξαν τον ελληνικό πληθυσμό. Το 1824 ο Σουλτάνος ήρθε σε συμφωνία με τον ηγεμόνα της Αιγύπτου Μοχάμετ Αλί προσφέροντάς του την Κρήτη και την Πελοπόννησο. Ο Αιγυπτιακός στρατός κατέπνιξε την επανάσταση σε πολλά μέρη κ΄οι Οθωμανοί στα ψαρά.
Ποιά ήταν τα γεγονότα που δημιουργούσαν την αίσθηση της κάμψης της επανάστασης;
Στις αρχές του 1821 ο Ιμπραήμ (θετός υιος του Μοχάμετ Αλί) αποβιβάστικε στην Πελοπόννησο επικεφαλής ενός καλά οργανωμένου στρατού. Η προσπάθεια του παπαφλέσσα να τον σταματήσει (Μανιάκι 20-05-25) δεν είχε αποτέλεσμα. Οι Οθωμανικες και Αιγυπτιακές δυνάμεις άρχισαν την πολιορκία του Μεσολογγίου η οποία τερματίστηκε με την έξοδο των ελλήνων που οδήγησε σε σφαγή. Επίσης ο Καραϊσκάκης σκοτώθηκε στις 23-04-27.
Ποιά ηταν η αποφαση που αλλαξε ουσιαστικα τα δεδομένα του ελληνικου ζητηματος;
Οι Δυνάμεις παρακινημένες από δικούς τους λόγους αποφάσισαν την ειρήνευση και τη δημιουργία ελληνικού κράτους. (συνθήκη του Λονδίνου 6 Ιουλίου 1827)