Tenta - begrepp Flashcards
Fast
Fast
Svar: Atomerna rör sig mindre, vilket leder till mindre värme. Stelning kallas fasövergången mellan flytande till fast. Den aggregationsform som har mest lagrad energi. Oftast mindre volym och högre densitet (OBS! Vatten är ett undantag!).
Världsbild: Hav och sjöar mm, inte bottenfruset.
Teknisk innovation: Smide, snickeri, omformning av fast material i det stora hela för att fylla ett behov. Ishallar, bandy mm
Levnadsvillkor: Vi är medvetna om olika materias fryspunkter och kan därmed förutse problem som ex; ha vatten i bensintanken. Vi hade inte kunnat ha liv på jorden.
Mysteriet: Varför iskristaller är sexkantiga? Vattens kristaller är sexkantiga på grund av den polaritet som uppstår på grund av vattenmolekylens struktur (Mussepigghuvud) och de starka vätebindningarna som bildas mellan vattenmolekylerna när vattnet fryser till is (dipol-bidningarna övergår alltså till vätebidningar).
Flytande
Flytande
Svar: Vätskeform av ämnet. Atomerna har högre rörelseenergi än i fast form. Smältning kallas fasövergången mellan fast och flytande. När det sker en fysikalisk förändring från flytande form till gasform så sker det via avdunstning eller kokning. Detta sker när molekylerna börjar röra på sig mer. Oftast högre volym och mindre densitet än i fast form (OBS! Vatten är ett undantag!).
Världsbild: Växtlighet, lägger sig under is tex då densiteten är högre.
Teknisk innovation: Vattenkraftverk, vattentorn, vattenhjulet, vattenspridare, drivmedel, mat mm
Levnadsvillkor: Väsentligt för att vi ska kunna leva, flytande vatten. Bränsle kan ta oss fram på kortare tid.
Mysteriet: Varför blir imma på badrumsspegeln? Det är när vattenångan kondenserar och blir till flytande form, då den träffar den kalla spegeln.
Gas
Gas
Svar: Gasform kallas det när atomerna eller molekylerna i ett ämne har hög rörelseenergi (högre än flytande form), de intermolekylära bindningarna har släppts från varandra. När ett ämne är i gasform far atomer och molekyler runt och tar mycket större plats (volym) än när ämnet är i flytande eller fast form. Oftast högst volym och minst densitet än i fast och flytande form (OBS! Vatten är ett undantag!). När det sker en fysikalisk förändring från gasform till flytande form kallas det för kondensering och när det sker från flytande till gasform kallas det avdunstning .
Världsbild: Atmosfären, växthuseffekten.
Teknisk innovation: Raffinaderier, sodastream, steamer
Levnadsvillkor: Gas som drivmedel, ozonproblematik, vi har något att andas, andas ut.
Mysteriet: Varför kommer bubblor i ett glas med vatten?/ Varför sprutar läsken när du har skakat den? Vatten i kranen är under stor tryck, därför finns det vanlig luft som pressats in i vattnet. När vatten står framme “försvinner” luften från vattnet, eftersom lufttrycket i glaset är lägre än i vattenledningarna, och bubblorna bildas i glaset.
/ När du skakar en läsk frigörs kolsyran. Kolsyran blir då en gas med mycket större volym än då den bara fanns lös i läsken. Den nya gasen du får i burken gör att trycket blir större inuti burken än utanför. När du sedan öppnar burken strömmar gas ut och tar med sig vätska som sprutar ut, eftersom naturen vill utjämna tryckskillnaden.
Temperatur
Temperatur
Svar: Hur fort partiklarna rör sig mot temperaturmätare. En liter/gram. Ett mått på atomernas/molekylers rörelse. Ju fortare en atom/molekyl rör på sig, desto högre varmare har det.
Temperatur är ett mått på hur varmt eller kallt något är, men mer specifikt och när vi tar på oss fysikglasögonen, representerar temperaturen den genomsnittliga kinetiska energin av atomer/molekyler hos ett ämne. När dessa partiklar rör sig snabbare (det vill säga när ett objekt är varmt), har de högre kinetisk energi, och således en högre temperatur.
Världsbild: Kunskap att olika temperaturer i materia ger olika aggregationsformer. Vi behöver en viss temperatur för att kunna leva.
Teknisk innovation: Kylskåp, element, termometer, spis, ugn, frys
Levnadsvillkor: Hur man lever i olika delar av världen; vad man kan odla på vilka platser, kunskap om mat och man kan lagra mat längre.
Mysteriet: Varför har vi olika väderomslag? Bland annat pga temperaturskillnader.
Kondensering
Kondensering
Svar: Kallas det som sker när ett ämne övergår från gasform till flytande form.
Världsbild: Vi har regn, dagg och imma.
Teknisk innovation: Destillering; sprittillverkning.
Levnadsvillkor: Vi måste köra långsamt vid dimma. Svårt att hänga tvätt ute om det är fuktigt.
Mysteriet: Varför blir det dagg i gräsmattan på morgonen? Varm luft tar upp mer vatten än vad kall luft gör. När det blir kallare ute så kommer “överskottet” av vattenångan som finns i luften kondenseras till flytande form och formar dagg i gräsmattan.
Avdunstning
Avdunstning
Svar: Kallas det som sker när ett ämne övergår från flytande form till gasform.
Världsbild: I varma länder har vi mer torka, eftersom vattnet avdunstar snabbare vid högre värme.
Teknisk innovation: Torkskåp, torktumlare, kärnkraftverk, hårtork.
Levnadsvillkor: Hade allt vatten avdunstat hade vi inte kunnat leva.
Mysteriet: Varför svettas vi när det är varmt ute? Högre temperatur gör att avdunstningen av en vätska påskyndas. När du blir varm kommer därför vätska i kroppen avdunsta från kroppen snabbare än ”vanligt”, vilket uppfattas som svett. Svettningen är kroppens sätt att utjämna temperaturen och när svettet avdunstar från kroppen så upplever vi det som kyla, eftersom molekylerna ”snor” värme från kroppen.
Kokpunkt
Kokpunkt
Svar: Den temperatur då ett ämne börjar fasövergången från flytande form till gasform. Kokpunkten för ett ämne är den temperatur då vätskan kokar. Fysikaliskt sett säger man att kokpunkten är den temperatur då en vätskas ångtryck är lika stor som omgivningens tryck.
Världsbild: Kokpunkten förändras vid olika lufttryck och olika ämnen har olika kokpunkter.
Teknisk innovation: Vattenkokare, kaffekokare och tryckkokare.
Levnadsvillkor: För att vi ska ha liv kunna finnas på jorden krävs det att syre, kväve (luftgaserna) har en låg kokpunkt.
Mysteriet: Varför tar det längre tid för saltat vatten att koka än osaltat vatten att koka? Olika ämnen har olika kokpunkter och saltets kokpunkt är högre än “vanligt” vatten.
Fryspunkt
Fryspunkt
Svar: Den temperatur vid vilken ett ämne övergår från flytande form till fast form. (kan även vara från gasform)
Världsbild: Fryspunkten förändras vid olika lufttryck.
Teknisk innovation: Frys, skridskobana etc.
Levnadsvillkor: Vi kan ha drivmedel i bilar utan att det fryser pga. låg fryspunkt.
Mysteriet: Varför fryser inte en flaska sprit i frysen, medan en flaska vatten fryser? Olika ämnen har olika fryspunkter. Alkohol har ett lägre fryspunkt än vatten.
Absoluta nollpunkten
Absoluta nollpunkten
Svar: Absoluta nollpunkten är den teoretiskt lägsta temperaturen som går att uppnå. Vid denna temperatur når entropin i ett system sitt minimum. Partiklar vid denna temperatur har ingen rörelse och alla ämnen vi känner till är i fast form. Denna temperatur är -273,15 C (0 kelvin)
Världsbild: Allt är stilla på grund av att all materia är i fast form.
Teknisk innovation: Temperatur, termometer, kelvin
Levnadsvillkor: Det är den vi utgår ifrån när vi mäter temperatur och rörelse på ämnen.
Mysteriet: Varför kan det inte bli kallare än den absoluta nollpunkten? / Hur kallt kan det bli?
I praktiken kan det inte bli så kallt som -273,15 grader så att universum kan inte ens uppnå den absoluta nollpunkten. Däremot har forskare försökt att uppnå den genom olika tester. Detta eftersom många forskare tycker det är intressant då materien beter sig på ett väldigt speciellt sätt och exempelvis blir supraflytande, det vill säga flyter utan motstånd, eller supraledande, det vill säga att elektrisk ström kan överföras utan förlust.
Kretsloppen och energiflödena
Kretsloppen och energiflödena
Svar: Energi driver kretslopp (vattnets kretslopp)- Kan lagras in och lagras ut i olika kretslopp (omvandling i en kemisk process; fotosyntesen).
Energi binds och flödar genom kretslopp.
“Energi driver kretslopp”
“Energi binds och flödar genom kretslopp”
Världsbild: Energi driver kretslopp, det är inte i omlopp hela tiden utan kan lagras, den kan omvandlas till andra energiformer, energin kommer aldrig förstöras eller försvinna.
Teknisk innovation: Vi odlar för att få mat, skogsbruk, batterier
Levnadsvillkor: Vi tar tillvara på all energi. Ingen energi är endast lagrad. Vi tar tillvara på den lagrade energin i ex; träd och växter mm.
Mysteriet: Varför lyser glödlampan i mikrovågsugn? Energiomvandling från mikrovågor för att värma upp gas i glödlampan. När gas värms upp exiterar och deexiterar elektroner.
Energiformerna
Energiformerna:
(Mekanisk energi = läges och rörelseenergi)
Lägesenergi: Potentiell energi; hur långt ett objekt är från jordens yta, desto längre ifrån desto högre lägesenergi. OSB så länge man är innanför atmosfären! Massan spelar också roll.
Rörelseenergi: objekt i rörelse. Massan spelar roll! Desto större massa desto mer rörelseenergi!
Ljusenergi: Energi som ger oss ljus. Det finns naturligt och vi kan skapa egen.
Värmeenergi: Energi som ger värme i antingen vår kropp, eld eller element. Kan komma som biprodukt eller spill från gamla glödlampor. (värme = atomer/molekyler i rörelse).
Kemisk energi: bindningar i molekyler bryts för att utvinna energin (mat/ bränsle). Lagrad energi.
Elektrisk energi: Elektronerna som rör sig i våra sladdar och kan driva apparater. Från minus till plus.
Strålnings-och kärnenergi: Kärnenergi sker i solens kärna när atomerna skapar en fusion. När man delar en uranatom skapar man kärnenergi
Världsbild: Energiformer är olika typer av energi som finns runt omkring oss, som solenergi, elenergi och matens energi. Vår världsbild påverkas av hur vi använder och förstår dessa energiformer. Till exempel, om vi vet att solen ger oss energi som vi kan använda för att få el och värme, kan det påverka hur vi ser på solen och hur vi använder den energin.
Teknisk innovation: När vi hittar på nya sätt att använda solenergi för att göra el eller när vi uppfinner bättre batterier för att lagra energi, är det teknisk innovation med energiformer. Detta kan leda till att vi får mer effektiva och miljövänliga sätt att använda energi på. Exempelvis solceller och batterier.
Levnadsvillkor: Till exempel, om vi har tillgång till elenergi och solenergi, kan vi ha bättre belysning, värme och möjligheter att använda olika apparater och teknik. Matens energi ger oss också den kraft vi behöver för att röra på oss, tänka och leva våra liv. Genom att använda energiformer på ett smart sätt kan vi förbättra våra levnadsvillkor och göra livet enklare och bekvämare för oss alla.
Mysteriet: Var kommer vattenkraftverkets energi ifrån? Vattenkraftverk utnyttjar vattnets rörelseenergi.
Energiprincipen
Energiprincipen (termodynamikens första lag + termodynamikens andra lag)
”Inget försvinner”- energier
Svar: (Termodynamikens första lag) Fysikalisk lag som säger att energi inte kan förintas eller nyskapas utan bara omvandlas från en energiform till en annan.
Termodynamikens andra lag - entropi. All energi kommer vilja sprida sig.
Världsbild: Energi det är inte i omlopp hela tiden utan kan lagras, den kan omvandlas till andra energiformer, energin kommer aldrig förstöras eller försvinna.
Teknisk innovation: Vi odlar för att få mat och skogsbruk. Kan vara svår att säga, eftersom det inte finns evighetsmaskiner.
Levnadsvillkor: Vi tar tillvara på all energi. Ingen energi är endast lagrad. Vi tar tillvara på den lagrade energin i ex; träd och växter mm.
Mysteriet: Varför finns det inga evighetsmaskiner? Vi kan inte skapa evighetsmaskiner för att:
Energilag: Ingen energi kan skapas från ingenting och kan inte försvinna helt. För någonting ska hända vi måste tillsätta energin.
Ljudvågor
Ljudvågor
Svar: Ljudvågor är vibrationer som skapas i ett medium. Ljudvågor kan ses som en energibärande störning som medför elastiska svängningar omkring vilolägen för partiklarna i mediet. Det finns i huvudsak två typer av vågor, longitudinella och transversella vågor.
Vibrationerna skapar ljudvågor (longitudinell våg) som fortplantas genom luften (eller något annat medium). Avståndet mellan två toppar eller två dalar på en ljudvåg kallas våglängd. Olika våglängder ger olika typer av ljud.
Världsbild: Partiklar gör att vi kan transportera ljud, i rymden är det vakuum alltså kan inte ljud transporteras.
Teknisk innovation: Högtalare, språk, mikrofoner, hörapparater.
Levnadsvillkor: Kommunikation; vi kan kommunicera med varandra.
Mysteriet: Varför kan inte ljud färdas i vakuum? I rymden är luften väldigt tunn, det är i princip vakuum där. Ljudvågorna har därför ingen möjlighet att spridas eftersom det inte finns någon luft (inget medium) för vågorna att röra sig i. Ljudvågor rör ju sig genom att trycka ihop och glesa ut luftens partiklar som en vågrörelse. Ljud är alltså vibrationer som fortplantas genom att partiklar knuffar på varandra. Så för att ljud ska kunna färdas måste det finnas partiklar. Det är därför det inte finns något ljud i vakuum!
Ljudspektrum
Ljudspektrum
Svar: Ljudspektrum kan vi se som en skala med olika frekvenser. Olika organismer kan uppleva olika frekvenser av ljud. Frekvensen är antalet svängningar per sekund. Enheten för frekvens är Hertz (Hz). De hörbara frekvenserna för oss människor är 20-20.000 Hz. Desto äldre vi blir desto svårare blir det att uppfatta de högre frekvenserna. Vissa organismer kan uppfatta högre frekvenser än 20 000 Hz bl.a. hundar och fladdermöss. Dessa ljud kallas ultraljud. Denna typ av ljud används bl.a. inom sjukvården för undersökningar vid graviditet samt krossning av njursten. Lägre frekvenser än 20 Hz kallas infraljud. Dessa är dova ljud som vi trots att vi inte kan höra dem kan bli påverkade av genom trötthet och huvudvärk. Infraljud kan höras av bl.a. valar, elefanter och spindlar.
Världsbild: De ljud som inte är hörbara för oss människor kommer ändå påverka oss så vi blir trötta och får huvudvärk.
Teknisk innovation: Ultraljud (ekolod), hörapparat för hörselnedsatta, mikrofon.
Levnadsvillkor: Eftersom vi talar i den frekvens som vi gör så kan vi höra varandra; därför kan vi kommunicera med varandra.
Mysteriet: Hur fungerar ett ekolod?
Om man vill mäta avståndet till botten på en sjö så kan man använda ett ekolod. Ett ekolod skickar då ut ljudvågor, i detta fall ultraljud som har en så hög frekvens att människor inte kan höra det. Man mäter då tiden det tar för ljudvågorna att studsa mot bottnen och komma tillbaka till båten. Eftersom man vet hur fort ljud rör sig i vatten så kan man alltså bestämma avståndet. (Ljud utbreder sig ungefär 5 ggr snabbare i vatten än i luft)
Eko
Eko
Svar: Eko uppstår när ljud reflekteras mot en hård och plan yta. I ett normalstort rum uppstår inget eko eftersom ljudet reflekteras och sprids i olika riktningar samt försvagas flera gånger mot ljudabsorberande ytor som möbler och vägg- och takmaterial. Detta system använder sig vissa djur av för att bestämma avstånd. Detta har vi människor tagit efter och använder ekolod (ultraljud) för att se vart fisken står osv.
Världsbild: Har vi ett kalt inrett rum kommer det vara mer eko eftersom tyger, möbler etc. absorberar ljudenergi som förhindrar ekot att studsa tillbaka till örat.
Teknisk innovation: Ljuddämpning, isolering, ekolod, ultraljud (Ekolod är ett verktyg för båtar att mäta avståndet mellan botten och båten. Genom ett verktyg på båten som skickar ut ljudvågor som studsar tillbaka från botten. Tiden för vågorna att ta sig upp får då avgöra djupet.)
Levnadsvillkor: Ultraljudet hjälper oss att exempelvis hitta avvikningar etc. på foster, det hjälper oss att navigera över havet när sikten sviker.
Mysteriet: Varför ekar det i ett rum som är omöblerat? Möblerna (speciellt tyger) absorberar ljudet, medan ljudet i ett omöblerat rum “studsar” på väggarna och då upplever vi det som eko.
Arbete
Arbete
Svar: Arbete = kraften x sträckan (arbete är kraften gånger sträckan)
Kraft multiplicerat med sträcka. Det vi gör för att kunna omsätta energi från en form till en annan. Alltså är ett arbete något vi utför när vi tillför kraft och i samband med det förflyttar något en sträcka. t.ex. lyfter upp något på bänken och därmed ökar objektets lägesenergi. Man övervinner en kraft (bortsett från luftmotstånd). Ex ryggsäcken, sker ett arbete när du sätter på den, men när du väl har den på så är den i lägesenergi.
Världsbild: Arbete sker när du övervinner en kraft (bortsett från luftmotstånd). Exempelvis så är tyngdkraften olika på olika platser i världen. Vid ekvatorn kommer alltså arbetet vara mindre eftersom gravitationskonstanten är mindre. Det är inte heller samma arbete på olika planeter då tyngdkraften skiljer sig.
Teknisk innovation: Lyftkran, hiss, rulltrappa, ramp, rullväskor
Levnadsvillkor: Vi behöver inte uträtta arbeten längre utan vi bygger maskiner som gör arbetet åt oss. Detta underlättar vid ex; husbyggen.
Mysteriet: Varför är det lättare att köra en rullstol upp för en handikappramp istället för att lyfta den rakt upp? Arbetet är kraften gånger sträckan. Kraften fördelas på en längre sträcka när du använder rampen, och därmed behövs inte lika stor kraft som om du skulle lyfta den rakt upp.
Vridmoment
Vridmoment
Svar: En krafts förmåga att vrida en kropp kring en punkt. Kraften som skapar rotation eller vridning i ett föremål. Kan underlätta och påverka ett arbete. Arbete som sker i en cirkulär bana. Vridmoment = kraft * hävarmen
Världsbild: Genom vridmoment kan vi förenkla arbeten med hjälp av vridmomentet principer som förenklar ett arbete med en viss sträcka. Det du vinner kraft förlorar du i sträcka.
Teknisk innovation: Skiftnyckel, skruvmejsel, gungbräda, spett, skottkärra.
Levnadsvillkor: Vi behöver inte uträtta arbeten längre utan vi bygger maskiner som gör arbetet åt oss.
Mysteriet: Hur kan olika tunga personer gunga på en gungbräda?
Det kan de beroende på var de sitter på hävarmen. Den person som väger mer
behöver ha en kortare sträcka från vridningspunkten än den lättare personen. Detta för att vridmomentet = kraft (tyngd på person) * hävarmen (meter)
Så den som väger mer har en kortare sträcka till vridningspunkten än den som väger mindre.
Hävstång
Hävstång
Svar: Ett verktyg som används för att öka kraften eller ändra riktningen på en kraft. Exempelvis ett järnspett för att flytta en stor tung sten.
Hävarmsprincipen: Lång hävarm leder till att det behövs en mindre kraft och kort hävarm leder till att det behövs en större kraft.
En av “de mäktiga fem”. Ett icke böjligt föremål tillsammans med en vridningspunkt används för att minska den kraft du behöver använda för att lyfta ett tungt föremål. Lyder under Mekanikens gyllene regel: “ Det du vinner i kraft förlorar du i sträcka”.
Världsbild: Genom vridmoment kan vi förenkla arbeten med hjälp av vridmomentet principer som förenklar ett arbete med en viss sträcka. Det du vinner kraft förlorar du i sträcka.
Teknisk innovation: Skiftnyckel, skruvmejsel, gungbräda, spett, skottkärra.
Levnadsvillkor: Vi behöver inte uträtta arbeten längre utan vi bygger maskiner som gör arbetet åt oss.
Mysteriet: Hur kan vi flytta tunga stenar med hjälp av ett järnspett men som vi egentligen inte kan flytta med vår egen kraft? Lång hävarm kräver mindre kraft.
Hävarm
Hävarm
Svar: Så mycket av en hävstång som används. Ett verktyg som används för att öka kraften eller ändra riktningen på en kraft. Exempelvis är en stor skiftnyckel enklare att skruva ut en mutter än en liten skiftnyckel. Avståndet från vridpunkten till där kraften appliceras.
Hävstången är hela föremålet medan hävarmen är den del som utgår från vridmomentet. Avståndet mellan vridpunkten och den punkt där kraften verkar i en hävstång.
Enarmad = pincett, nötknäppare eller skottkärra
Tvåarmad = sax, balansvåg eller gungbräda
Världsbild: Genom vridmoment kan vi förenkla arbeten med hjälp av vridmomentet principer som förenklar ett arbete med en viss sträcka. Det du vinner kraft förlorar du i sträcka.
Teknisk innovation: Skiftnyckel, skruvmejsel, gungbräda, spett, skottkärra.
Levnadsvillkor: Vi behöver inte uträtta arbeten längre utan vi bygger maskiner som gör arbetet åt oss.
Mysteriet: Varför är det lättare att använda en stor skruvmejsel istället för en liten för att skruva i en skruv? Lång hävarm leder till att det behövs en mindre kraft och kort hävarm leder till att det behövs en större kraft.
Tyngkraft (mellan jorden och det som är på jorden)
Tyngdkraft (mellan jorden och det som är på jorden)
Svar: Jordens dragningskraft som drar oss mot jordens mitt. Storleken är avgörande för dragningskraften (storleken på planeten, men också massan på föremålet). Större objekt ger större tyngdkraft. Enligt Newtons gravitationslag attraherar alla massor i universum varandra med den så kallade gravitationskraften. Med tyngdkraft menas i detta sammanhang (vektor-)summan av gravitationskraften och den centripetalkraft som orsakas av att jorden roterar.
Världsbild: Tyngdkraften är alltså mellan planeten och det som är på planeten. Tyngdkraft är alltså inte mellan människor eller mellan planeter. Där pratar man istället endast om dragningskraft/gravitation.
Teknisk innovation: Katapult, vattenkraftverk, vattentorn, bungyjump
Levnadsvillkor: Utan tyngdkraft hade allt flugit iväg vilket hade gjort det omöjligt för oss att leva på jorden.
Mysteriet:Varför kan man bli tyngdlös men inte viktlös? Man kan vara tyngdlös om man inte känner av gravitationen som drar oss neråt, medan viktlös betyder att man inte har någon vikt (ingen massa), men allt har en massa.
Massa vs tyngd
Massa vs Tyngd
Svar: Vikt och massa är synonymer men tyngd är kopplat till tyngdkraften. På månen kommer du ha samma vikt/massa men tyngden kommer att vara annorlunda. Vikt/massa är hur mycket materia något innehåller och hur många kg det väger. Tyngd är hur stor tyngdkraft något har.
Massa: Hur mycket materia ett föremål innehåller. Anges i vikt: g, hg, kg. Massan är alltid konstant och ändras inte om man t.ex. är på månen.
Tyngd: Hur mycket ett föremål påverkas av (jordens) dragningskraft. Mäts i Newton (N). Tyngden är inte konstant och ändras om man befinner sig på en annan planet med en annan styrka på sin dragningskraft.
Världsbild: Massan är konstant → den kommer aldrig ändras oavsett olika förutsättningar. Ett objekts tyngd kan däremot ändras om gravitationskonstanten är olika.
Teknisk innovation: Nasas bassänger, rehabiliterings bassänger, våg
Levnadsvillkor: Våra vågar är inställda utifrån gravitationskonstanten.
Mysteriet: Varför kan man bli tyngdlös men inte viktlös? Man kan vara tyngdlös om man inte känner av gravitationen som drar oss neråt, medan viktlös betyder att man inte har någon vikt (ingen massa), men allt har en massa.
Gravitation - dragningskraft (mellan föremål)
Gravitation- Dragningskraft (mellan föremål)
Svar: Jordklotet är en väldigt stor kropp med stor massa som har en stor dragningskraft som drar objekt mot sig. Det är detta vi upplever som jordens gravitation och att vi kan stå på marken, att saker faller mot jordens skorpa osv.
Allt som har massa har också en dragningskraft även vi människor men vår är alldeles för svag för att känna av.
Världsbild: Gravitation kan vara synonymt med tyngdkraft, vi kan alltså tala om att två objekt som har en massa också har en dragningskraft och därmed dras mot ett objekt.
Teknisk innovation: Satelliter och rymdstationer i omloppsbana runt jorden.
Levnadsvillkor: Tidvatten. Ebb och flod påverkas av solens och månens dragningskraft.
Mysteriet: Varför trillar inte satelliter ner på jorden? Det handlar om att de rör sig i rätt hastighet (inte för sakta och inte för snabbt).