SISTEMUL RESPIRATOR-carte Flashcards
Ce asigura sistemul respirator?
Aportul de oxigen pentru desfasurarea metabolismului si in acelasi timp aportul de dioxid de carbon
Din ce e format sistemul respirator?
Plamani si tubii prin care acestia comunica cu mediul inconjurator.
Portiuni-sistemul respirator
Sistemul respirator este divizat intr-o portiune conductoare si o portiune respiratorie.
Portiunea conductoare
E alcatuitra din :pasajul nazal, nazofaringele, laringele, traheea, bronhiile si bronhiolele
Portiunea respiratorie
Reteaua terminala a arborelui bronsic si alveolele pulmonare
Prin ce sunt conectate cele 2 portiuni ale sistemului respirator?
Cele 2 portiuni ale sistemului respirator sunt interconectate printr-un sistem de tranzitie reprezentat de bronhiolele respiratorii.
La ce ajuta cele 2 portiuni sistemul respirator?
Prin aceste segmente, sistemul respirator asigura conducerea, filtrarea aerului si schimburile gazoase.
Tractul respirator superior
Este format din cavitatea nazala (cu sinusurile paranazale), nazofaringele, laringele si trahee.
Toate segmentele tractului sunt acoperite de epiteliu pseudostratificat ciliat, de tip respirator.
Epiteliul respirator
Este pseudostratificat, format din 7 tipuri de celule: cu cili (care reprezinta majoritatea), caliciforme, intermediare, cu microvili (mai mare), bazale care indeplinesc functie de celule stem, seroase si granulare mici care prezinta in citoplasma granule electronodense cu mediatori biologic activi.
Cele 7 tipuri de celule sunt dispuse pe o membrana bazala groasa, care pot fi observata si pe preparatele colorate cu metode uzuale in special la nivelul traheii.
Celule cu cili
Celulele cu cili sunt columnare, au nucleul localizat la diferite inaltimi, polul bazal este mai ingust decat cel apical si au citoplasma bogata.
In citoplasma, contin relativ putine organite, mai bine reprezentate fiind mitocondriile. La polul apical, prezinta cilii care au mobilitate sincrona si metacrona si deplaseaza mucusul si particule straine in scopul de a fi eliminate din sistemul respirator. In segmentul respirator al tractului respirator, reprezinta 30% din populatia celulara, iar numarul lor creste distal.
Celule caliciforme
Celule caliciforme sunt asemanatoare cu cele obseervate la intestin, secreta mucine, nu prezinta cili, iar in citoplasma contin complex Golgi bine dezvoltat si numeroase granule de mucus. Numarul lor este mai mare in conditiile actiunii substantelor iritante respiratorii (de ex. fumul de tigara) si in acelasi timp se modifica si compozitia mucusului secretat. Aceste modificari sunt reversibile si complete la cateva luni dupa sistarea agentului iritant.
Celule cu microvili
Celulele cu microvili sunt tot columnare, prezinta la polul apical microvili scurti si filamente de actina in citoplasma.
Microvilii nu se observa de obicei in microscopia optica, fiind mascati de cilii inalti ai celulelor vecine. In prezent se considera ca celulele cu microvili au rol senzorial.
Celule seroase
Celulele seroase din epiteliul respirator sunt frecvente la trahee si strctural se aseamana cu cele din acinii serosi. In citoplasma apicala prezinta granule de secretie care contin produsi de vascozitate redusa.
Celule bazale
Celule bazale joaca rol de celule stem, au forma piramidala, polul lor apical nu ajunge la lumen si au potentialul de a se diferentia in celelalte tipuri celulare ale epiteliului respirator.
Celulele imature sau intermediare
Celulele imature sau intermediare reprezinta forme de tranzitie de la celula bazala spre celula ciliata sau caliciforma. Diferentierea citoplasmatica este mixta si polul lor apical ajunge la citoplasma libera, dar nu prezinta cili.
Celulele endocrine
Celulele endocrine au citoplasma electronoclara si contin granule limitate de membrane. Sunt argentafine si prezinta fluorescenta pentru catecolamine si neuropeptide. Aceste celule sunt mai numeroase la nivelul bronhiilor.
Cavitatea nazala
Cavitatea nazala prezinta mucoasa care are aspecte morfologice diferite in functie de zona anatomica studiata: vestibul, aria respiratorie si aria olfactiva.
Vestibulul
Este localizat anterior, fiind tapetat de tegument. Firele de păr, glandele sebacee, sudoripare si mucoase de la acest nivel constituie prima bariera de aparare impotriva particulelor straine din aerul inspirat.
Aria respiratorie
Are mucoasa formata din epiteliu columnar pseudostratificat ciliat , care contine numeroase celule caliciforme si celule bazale. La om, numarul de cedlule caliciforme este mai mare in regiunea posterioara a cavitatii nazale. Lamina propria se continua cu periostul.
Lamina propria-cavitatea nazala
Este formata din tesut conjunctiv lax bogat in fibre elastice si glande sero-mucoase, ale caror ducte se deschid la suprafata mucoasei. Celuralitatea este reprezentata de fibroblaste, limfocite si plasmocite izolate, putine mastocite si eozinofile.
Atat in epiteliul de acoperire, cat si in glande pot fi prezente melanocite, in spacial la nivelul septului nazal. Melanocitele reprezinta sursa melanoamelor extra-tegumentare (sau de mucoase) dezvoltate la acest nivel.
Cavitatea nazala-caracteristici
In arille expluse la fluxul aerian, epiteliul este mai inalt si contine mai multe celule caliciforme. Mucusul si particulele de praf sunt transportate de catre cili in directia faringelui. Structurile osoase ale peretilor laterali maresc suprafata de contact cu aerul, in zonele inferioara si mijlocie prezentand plexuri venoase bogate (implicate in clinica alergiilor, obstructiilor nazale, infectiilor virale ale tractului respirator). Vasele sangvine sunt nervoase, neregulate, au perete muscular, avand rol esential atat in incalzirea aerului inspirat, cat si in secretie. Densitatea mare a vaselor sangvine si structura lor particularaq preteaza la cunfuzia diagnostica cu anofibromul sau hemangiomul.
Functiile mucoasei nazale
1.filtrarea si incalzirea aerului inspirat
2.umidificarea cavitatilor nazale
3.aparare, prin retinerea particulelor de dimensiuni mari din aer si antibacterian prin tesutul limfoid, si lizozimul secretat de glandele sero-mucoase
4.prin structurile din lamina propria sintetizeaza anticorpi care ajung la suprafata epiteliului si realizeaza protectia antibacteriana
Organul vomeronazal Jacobson
=remanenta vestigiala din timpul dezvoltarii embrionare, localizat sub mucoasa portiunii inferioare a septului nazal;
Atinge dezvoltarea maxima in a 20-a saptamana de viata intrauterina, dupa care involueaza. La adult, ocupa 0,2-0,6 cm2 si se prezinta ca structuri tubulare limitate de epiteliu columnar cu microvili. La om, epiteliul nu contine celule implicate in olfactie, astfel incat functia sa nu este cunoscuta si nu are semnificatie patologica.
Sinusurile paranazale
Sunt cavitati in oasele frontal, maxilar, etmoid si sfenoid, tapetate cu epiteliu subtire de tip respirator care contine celule caliciforme. Mucoasa sinusurilor se continua cu mucoasa nazala. Lamina propria are putine glande mici si se continua cu periostul, de care se distinge cu dificultate. Spre deosebire de mucoasa nazala, la nivelul laminei propria a sinusurilor nu exista plexuri vasculare. Mucusul secretat dreneaza in pasajele nazale.
Nazofaringele
Este prima portiune a faringelui si ocupa 50 cm2. Mucoasa este acoperita de epiteliu de tip respirator de 40% din suprafata si de epiteliu stratificat scuamos nekeratinizat in rest. Tranzitia dintre cele 2 epitelii se realizeaza prin epiteliu de tranzitie, format din numeroase celule cu aspect bazaloid. Lamina propria contine aglomerari de tesut limfoid organizat sub forma de foliculi limfoizi si inflitrate difuze care formeaza amigdala faringiana. Lamina propria contine numeroase glande seroase sero-mucoase care se pot extinde profund pana in stratul muscular (striat visceral).
Epiglota
Prezinta un ax central format din cartilaj elastic si tesut conjuctiv dens dezordonat in care sunt incluse numeroase glande seromucoase. Epiteliu de acoperire al versantului lingual este stratificat scuamos nekeratinizat cu muguri gustativi. Epiteliul versantului laringian este de tip respirator.
Laringele
Este format din mai multe componente cartilagionoase (tiroid, cricoid, aritenoide) unite prin tesut fibroelastic.
Histologic, laringele este compus din mucoasa, strat fibro-cartilaginos si adventice.
Mucoasa-laringele
Mucoasa formeaza doua perechi de falduri care se extind spre lumen: corzile vocale. Perechea superioara formeaza corzile false sau vestibulare, sunt acoperite de epiteliu pseudostratificat de tip respirator si au in lumina propria numeroasa glande sero-mucoase.
Perechea inferioara-corzile vocale ,,adevarate’’, au zona centrala formata din tesut elastic si sunt actionate de muschii laringelui. Corzile vocale prezinta lateral de tesut elastic un fascicul de fibre musculare striate, denumit muschiul vocal.
Mucoasa laringelui-epiteliu
Epiteliul mucoasei corzilor vocale adevarate este stratificat scuamos nekeratinizat. In celelalte regiuni, epiteliu este de tip respirator. Conexiunea dintre epiteliul pseudostratifcat si cel stratificat se realizeaza prin intermediul unui epiteliu de tranzitie. Epiteliul zonei de tranzitie este caracterizat de urmatoarele aspecte: stratificare aparent anormala, celuel de tip bazaloid, iar celulele columnare sunt gradat inlocuite de celule mai mari care in final devin scuamoase, putand fi confundata cu displazia, atat prin aspectul arhitectural, cat si prin morfologia celulelor bazaloide, care sunt majoritare la acest nivel. Lamina propria este bogata in tesut elastic care contine glande sero-mucoase. In aceasta regiune, nu exista submucoasa bine definita.
Stratul cartilaginos-laringe
Este foarte bine reprezentat, fiind format din piese conectate prin tesut conjunctiv dens. Cartilajele de dimensiuni mari sunt hialine, iar cele mici-elastice. Ocazional, in cartilajele de tip hialin pot fi observate focare de metaplazie osoasa si mieloida. In vecinatatea componentelor cartilaginoase, asociat nervii aringelui superiori si inferiori, laringele prezinta 2 perechi de paraganglioni. Paraganglionii sunt formati din celule neuroendocrine si se presupune ca au functie chemoreceptoare.
Adventicea-laringe
Este alcatuita dinn tesut conjunctiv lax cu numeroase vase sangvine si fibre nervoase.
Functia principala a laringelui este producerea sunetelor care se realizeaza prin vibratiile marginilor libere ale corzilor vocale la trecerea aerului prin ele.
Traheea-cate straturi are si ce tip de organ este?
Traheea este un organ tubular care prezinta 4 structuri: mucoasa, submucoasa, strat fibro-cartilaginos si adventice.