H1: MKZ vragen Flashcards

1
Q

Vraag 1
Comte gaat op zoek naar een oplossing voor het probleem van de niet-arbitraire contingentie en de orde. Welke instelling kan daar volgens hem een belangrijke rol in spelen? Geef het meest correcte antwoord aan.

o Religie
o Geschiedenis
o Traditie
o De natuur
o Een politieke dictatuur
o Ideologie
o Charismatisch leiderschap
o Het moderne kerngezin
o De vrije markt
o Wetenschap

A

Wetenschap

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vraag 2
‘Het arbitraire’ is Jürgen Habermas een doorn in het oog. Hoe kunnen we volgens hem hieraan ontsnappen? Geef de twee foute antwoorden aan.

o Religie en traditie bieden volgens Habermas een manier om het arbitraire te weerleggen; ze dienen deels in ere hersteld te worden.
o De geschiedenis leert dat democratie en vrije markteconomie respectievelijk de beste regeringsvorm en het beste economische model zijn.
o Wetenschap biedt een methode om op open wijze met elkaar te communiceren; deze ongedwongen communicatie leidt onder eerlijke en redelijke mensen tot een consensus over doelen en prioriteiten.
o Door kennis- en handelingswijzen te ontwikkelen die toelaten onze doelen redelijk te kiezen en te beheersen.
o Wanneer iedereen het eens is over de doelen en prioriteiten in de samenleving, houden de regels en instellingen die we zelf maken op met willekeurig en arbitrair te zijn.

A

Religie en traditie bieden volgens Habermas een manier om het arbitraire te weerleggen; ze dienen deels in ere hersteld te worden

De geschiedenis leert dat democratie en vrije markteconomie respectievelijk de beste regeringsvorm en het beste economische model zijn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vraag 3
Een belangrijke sociologische les is dat alles contingent is maar daarom nog niet arbitrair. Welke twee van de volgende uitspraken zijn in strijd met die les?

o De samenleving en de geschiedenis zijn totaal beheersbaar.
o Wetten, reglementen en gewoonten berusten slechts op conventies.
o Onze instituties hadden ook een totaal andere vorm kunnen aannemen.
o Iets is noch noodzakelijk, noch onmogelijk.
o Er is geen goede reden voor de vorm die instituties bij ons hebben aangenomen.

A

De samenleving en de geschiedenis zijn totaal beheersbaar

Er is geen goede reden voor de vorm die instituties bij ons hebben aangenomen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vraag 4
Waarin verschillen de posities van Luhmann en Habermas ten aanzien van het arbitraire? Geef de twee juiste antwoorden aan.
o Habermas zet zich af tegen de ideeën van de Verlichting en ziet geen heil in redelijke oplossingen; instellingen als religie en traditie zijn beter geplaatst.
o Luhmann is een overtuigde Verlichtingsdenker; wetenschap is de enige echte methode om zeker te weten wat de waarheid is.
o Habermas en Luhmann zien beiden een rol weggelegd voor conflict als communicatiemiddel.
o Habermas meent dat via open en redelijke communicatie, en via redelijke kennis- en handelingswijzen, keuzes gemaakt kunnen worden die het arbitraire opheffen.
o Volgens Luhmann moeten we leren leven met het arbitraire; een consensus is immers onmogelijk.

A

Habermas meent dat via open en redelijke communicatie, en via redelijke kennis- en handelingswijzen, keuzes gemaakt kunnen worden die het arbitraire opheffen.

Volgens Luhmann moeten we leren leven met het arbitraire; een consensus is immers onmogelijk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vraag 5
Welke inzichten en bijdragen leverde Comte aan het ontstaan en de ontwikkeling van de sociologie als wetenschap?
Geef de twee correcte antwoorden aan.
o Het idee dat het sociale van natuurlijke oorsprong is.
o De sociologie moet zich bezighouden met het zoeken naar regelmaten in het handelen van mensen in plaats van metafysische vragen te stellen over de oorsprong van de mens.
o Vooroordelen en belangen versluieren een realistische en nuchtere kijk op sociale fenomenen.
o Sociologen moeten een zekere afstandelijkheid aan de dag leggen ten aanzien van hun onderzoeksobject.
o Een positivistische benadering van de sociale werkelijkheid, oftewel een zakelijke, op wetenschappelijke observatie en logica steunende onderzoekswijze van de samenleving is van groot belang.

A

De sociologie moet zich bezighouden met het zoeken naar regelmaten in het handelen van mensen in plaats van metafysische vragen te stellen over de oorsprong van de mens.

Een positivistische benadering van de sociale werkelijkheid, oftewel een zakelijke, op wetenschappelijke observatie en logica steunende onderzoekswijze van de samenleving is van groot belang.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly