Föreläsning 4 Flashcards

Enzymers katalytiska strategier

1
Q

Vad innebär mättnadskinetik för en enzymreaktion?

A

Mättnadskinetik innebär att reaktionshastigheten når en maximal hastighet (Vmax) vid en viss substratkoncentration, eftersom enzymet blir mättat med substrat och reaktionen inte kan gå snabbare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad beskriver Michaelis-Menten ekvationen?

A

Michaelis-Menten ekvationen beskriver hur reaktionshastigheten (v) för en enzymreaktion beror på substratkoncentrationen [S], enzymets affinitet för substratet (Km), och den maximala hastigheten (Vmax).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är Km (Michaelis-Menten konstanten)?

A

Km är en jämviktskonstant som beskriver hur väl ett enzym binder till sitt substrat. Den definieras som substratkoncentrationen vid vilken reaktionshastigheten når halva Vmax. Den har enheten M (Molar).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är kcat och vad representerar det?

A

kcat är en hastighetskonstant som representerar antalet substratmolekyler som omvandlas per mol enzym per sekund. Den kallas även “turnover number”. Den har enheten s^-1.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad representerar kcat/Km?

A

kcat/Km är en specifitetskonstant och en andra ordningens hastighetskonstant som är ett mått på hur effektivt ett enzym omvandlar substrat till produkter. En jämförelse av specificitetskonstanter kan också användas som ett mått på preferensen för ett enzym för olika substrat. Ju högre specificitetskonstanten desto mer “föredrar” enzymet det substratet. enheten M^-1 s^-1.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hur ser de två regionerna ut i Michaelis-Menten kurvan?

A

Första ordningen kinetik visas i början av kurvan när hastigheten beror på substratkoncentrationen, medan nollte ordningen kinetik uppstår när enzymet är mättat och hastigheten är oberoende av substratkoncentrationen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hur kan man bestämma Km och Vmax från en Lineweaver-Burk plot?

A

Genom att plotta 1/V0 (initialhastighet) mot 1/[S] (substratkoncentration) kan man få ut Km från -1/Km på x-axeln och Vmax från 1/Vmax på y-axeln.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vilka faktorer påverkar enzymaktivitet?

A

Enzymaktiviteten påverkas av substratkoncentration, enzymkoncentration, pH, temperatur och närvaron av inhibitorer eller effektorer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad händer med reaktionshastigheten om substratkoncentrationen ökar när enzymet är mättat?

A

När enzymet är mättat med substrat, kommer en ytterligare ökning av substratkoncentrationen inte att öka reaktionshastigheten. Hastigheten har då nått Vmax.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hur påverkar enzymkoncentrationen [E] reaktionshastigheten?

A

Ju fler enzymmolekyler som finns tillgängliga, desto snabbare kan reaktionen ske, förutsatt att det finns tillräckligt med substrat. Ökad enzymkoncentration leder till högre reaktionshastighet tills substratmättnad uppnås.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hur påverkar pH enzymaktiviteten?

A

Enzymer har ett optimalt pH-intervall där de är mest aktiva. Avvikelser från detta pH-intervall kan påverka enzymets struktur och funktion på så sätt att de inte är lika effektiva.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hur påverkar temperatur enzymaktiviteten?

A

Vid högre temperaturer ökar reaktionshastigheten, men extremt höga temperaturer kan denaturera enzymet och leda till förlust av aktivitet. Optimal temperatur varierar för olika enzymer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad är en tävlande (competitive) inhibitor?

A

En tävlande inhibitor binder till samma ställe som substratet på enzymet, vilket konkurrerar med substratet och minskar reaktionshastigheten. Ökad substratkoncentration kan övervinna denna inhibition.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad är en uncompetitive inhibitor?

A

En uncompetitive inhibitor binder till enzym-substratkomplexet, vilket gör att substratet har svårare att frigöras. Detta minskar därmed enzymets aktivitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är en noncompetitive inhibitor?

A

En noncompetitive inhibitor binder till ett annat ställe på enzymet än det aktiva sätet, vilket förändrar enzymets struktur och minskar dess aktivitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad är en sekventiell reaktion?

A

En sekventiell reaktion innebär att två olika substrat reagerar med ett enzym i ordnade steg, där substraten inte träffar på varandra.

17
Q

Vad är en ordnad sekventiell reaktion?

A

En ordnad sekventiell reaktion innebär att substraten binder till enzymet i en viss ordning, och produkterna bildas också i en viss ordning. Exempel: NADH och pyruvat binder till laktatdehydrogenas för att bilda laktat och NAD⁺.

18
Q

Vad är en slumpvis sekventiell reaktion?

A

I en slumpvis sekventiell reaktion kan substraten binda till enzymet i vilken ordning som helst. Exempel: Kreatin och ATP binder till kreatinkinas för att bilda fosfokreatin och ADP.

19
Q

Vad är en ping-pong reaktion?

A

En ping-pong reaktion sker när de två substraten aldrig möts i enzymet. Ett substrat binder och en produkt bildas innan det andra substratet binder och bildar en andra produkt.

20
Q

Vad är kovalent katalys?

A

Kovalent katalys innebär att en kovalent bindning bildas mellan enzymet och substratet under reaktionen. Exempel: Chymotrypsin katalyserar proteolys genom att bilda en kovalent bindning med en del av substratet.

21
Q

Vad är en katalytisk triad?

A

En katalytisk triad är en uppsättning av tre koordinerade aminosyror som kan hittas i det aktiva stället för vissa enzymer För just chymotrypsin när den katalyserar proteolys så är det serin, histidin och asparaginsyra.

22
Q

Vad är oxyanjonhål?

A

Oxyanjonhål är ett område i enzymets aktiva säte som stabiliserar TS genom att aminosyror som befinner sig i området (sidokedjor) donerar protoner för att stabilisera laddningar under reaktionen.

23
Q

Vilka är strategierna för stabilisering av övergångstillståndet?

A

Strategier inkluderar kovalent katalys, syra/bas katalys, katalys genom närhet och användning av metalljoner för att stabilisera laddningar.

24
Q

Vad är serinproteaser?

A

Serinproteaser är en grupp proteolytiska enzymer som använder en serinaminosyra i sitt aktiva säte för att katalysera nedbrytningen av peptidbindningar. Exempel: Chymotrypsin.

25
Q

Vad är aspartylproteaser?

A

Aspartylproteaser använder två asparaginsyrarester för att aktivera en vattenmolekyl, vilket hjälper till att bryta peptidbindningar. Exempel: Renin och HIV-proteaser.

26
Q

Vad är cysteinproteaser?

A

Cysteinproteaser är en grupp proteolytiska enzymer som använder en cysteinaminosyra i sitt aktiva säte för att bryta ned peptidbindningar. Exempel: Papain.

27
Q

Vad är metalloproteaser?

A

Metalloproteaser använder en metalljon i sitt aktiva säte för att stabilisera den katalytiska reaktionen. Exempel: Termolysin, som används vid produktion av aspartam.

28
Q

Vilken taktik används av cysteinproteaser?

A

Cysteinproteaser använder cystein för att skapa en nukleofil attack på peptidbindningens karbonylgrupp, där histidin hjälper till att dra protoner.

29
Q

Hur fungerar aspartylproteaser?

A

Aspartylproteaser använder vattenmolekylen i sitt aktiva säte för att attackera peptidbindningens karbonylgrupp, där aspartylrester stabiliserar intermediären.

30
Q

Vad gör oxidoreduktaser?

A

Oxidoreduktaser katalyserar oxidations- och reduktionsreaktioner genom att överföra elektroner mellan molekyler.

31
Q

Vad är metalljonkatalys?

A

Metalljonkatalys innebär att en metalljon stabiliserar negativa laddningar i reaktionsintermediärer och hjälper till att hålla substratet i en fördelaktig konformation.

32
Q

Vad gör transferaser?

A

Transferaser katalyserar överföringen av funktionella grupper som aminogrupper eller fosfatgrupper mellan molekyler.

33
Q

Vad gör hydrolaser?

A

Hydrolaser katalyserar hydrolysreaktioner där en kovalent bindning bryts med hjälp av en vattenmolekyl.

34
Q

Vad är lyaser?

A

Lyaser bryter kovalenta bindningar och bildar dubbelbindningar eller ringstrukturer.

35
Q

Vad gör isomeraser?

A

Isomeraser katalyserar isomerisering genom att flytta atomer inom en molekyl utan att lägga till eller ta bort något.

36
Q

Vad gör ligaser?

A

Ligaser katalyserar sammanfogningen av två stora molekyler genom att bilda nya kovalenta bindningar.

37
Q

Vad gör translokaser?

A

Translokaser hjälper till att flytta molekyler eller joner över cellmembran eller separerar molekyler inom membran.

38
Q

Vad är ett apoenzym och holoenzym?

A

Ett apoenzym är det inaktiva proteindelen av ett enzym, medan ett holoenzym är den aktiva formen när enzymet är bundet till sin kofaktor (exempelvis en metalljon eller ett koenzym).

39
Q

Vad är ett koenzym?

A

Koenzym är en liten organisk molekyl som fungerar som en kofaktor och är nödvändig för enzymets funktion, exempelvis ATP, FAD, NADH och koenzym A.